Skip to main content

Grateful for the highs, graceful with the lows

Wie of wat ben je werkelijk? Ben je een afgescheiden individu dat moet proberen met je intellect het leven naar je hand te zetten? Ben je een afzonderlijk ‘ik’ in een brein in een lichaam dat zich te midden van 8 miljard andere ikken staande moet zien te houden?

De 3 principes reiken een ander mensbeeld aan. Ze nodigen je uit om jezelf op te vatten als een unieke uitdrukking in de vorm van de universele vormloze levensenergie. Als een kanaal waardoor het leven vorm krijgt via jou en als jou. Als het bewustzijn van de dans van het leven. Of zoiets.🙃

Woorden kunnen de lading niet dekken van het wonder van het leven dat jij bent.

Het gaat niet om de woorden. Het gaat erom dat je oude aannames over wie en wat je bent kunt loslaten. Daar helpen de 3 principes je bij. Door anders te kijken, kan je ervaring van het leven fundamenteel veranderen. Niet dat dit moet. Maar hoe fijn is het als, met het geloof in het afgescheiden ik, responsen als deze wegvallen:

  • Jezelf verwijten dat je bepaalde ervaringen, gedachten en emoties wel of juist niet hebt
  • Bang zijn voor je gedachten, emoties en sensaties
  • Anderen de schuld geven van je ervaringen en emoties
  • Proberen bepaalde emoties en ervaringen te bestrijden, en andere juist na te jagen
  • Eindeloos zoeken naar iets of iemand buiten jou dat je verlichting, vervulling en voldoening zal schenken
  • Je bedreigd voelen door gebeurtenissen, andere mensen, het leven
  • Terugvallen op je geconditioneerde responsen en patronen als je geraakt wordt
  • Bang zijn om geraakt te worden

Als de verschuiving zich voordoet, heb je nog steeds allerlei ervaringen, en word je nog steeds geraakt. Dat verandert niet. Juist doordat je het leven gaat zien als zelf-organiserend, allesomvattend en dynamisch, verlies je je angst om geraakt te worden. En daarmee de drang om het leven te controleren. 

Dan kun je achteroverleunen, en je met toenemend vertrouwen openstellen voor de stroom van het leven. ‘Grateful for the highs, and graceful with the lows’: dankbaar bij voorspoed, en veerkrachtig als het tegenzit.

3 principes, 3principes, flow, geluk, persoonlijkegroei, vertrouwen, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.