Skip to main content

Je kunt jezelf geen groei aanjagen

Toen mijn kinderen klein waren, las ik ze graag voor uit Alle verhalen van Kikker en Pad van Arnold Lobel. Een van de favorieten was het verhaal waarin Pad net zo’n mooie tuin wil als Kikker heeft. Kikker geeft hem wat zaadjes, en:

‘Pad holde naar huis. Hij stopte de zaadjes in de grond. ‘Nou zaadjes,’ zei Pad, ‘ga maar groeien.’ Pad liep een paar keer heen en weer. De zaadjes gingen niet groeien. Pad bracht zijn kop dicht bij de grond en zei heel hard: ‘Nou zaadjes, ga maar groeien!’ De zaadjes gingen niet groeien. Pad bracht zijn kop heel dicht bij de grond en schreeuwde: ‘Nou zaadjes, ga maar groeien!’

Hilariteit alom iedere keer als we bij deze passage belandden. Zo werkt het natuurlijk niet!

Je kunt een plant geen groei aanjagen.

En jezelf of een ander ook niet.

Toch lijken we daarin te geloven, met onze obsessie met zelfverbetering, maakbaarheid en streven naar geluk en succes.

Alles wat verschijnt, groeit en verdwijnt weer. Vanzelf. Met groeipijnen en tijden van ogenschijnlijke stagnatie en al. In de kastanje ligt de kastanjeboom al besloten. In de rups de vlinder. De kastanje wordt geen eikenboom. De rups geen libelle. Alles wat we zorg, liefde en ruimte geven, kan gaan groeien en bloeien als zichzelf, precies zoals het bedoeld is.

Het is lastig om ruimte te geven aan de manier waarop jijzelf of een ander bloeit als je vasthoudt aan je eigen ideeën over hoe die bloei eruit zou moeten zien. Dan groeien er gevoelens van gebrek, schaarste en tekortschieten. Dat bloeit het geloof dat er iets te forceren valt.

Ideeën over hoe groei eruit zou moeten zien, hoef je niet te bestrijden. Je kunt gaan zien en herkennen dat je deze ideeën niet voor waar hoeft aan te nemen. Je kunt gaan ervaren dat je steeds weer met nieuwe ogen kunt kijken. Om dan weer met open, zorgzame en liefdevolle aandacht te verschijnen, en te doen wat behulpzaam is voor het groeiproces.

Zin om iets fijns te doen voor je eigen groeiproces? Kom naar de volgende Onderdompeldag in Zwolle. Die is op vrijdag 12 april. Van harte welkom!

3 principes, natuurlijke groei, persoonlijke groei, vertrouwen, zelfverbetering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.