Succesvol solliciteren sessie

Leer de succesfactoren voor een soepel sollicitatiegesprek

Hoe je met behulp van je natuurlijke talenten een ijzersterke indruk kunt maken

Luister je liever dan dat je praat, heb je tijd nodig om ideeën en oplossingen in je op te laten komen en sta je niet graag in het middelpunt van de belangstelling? Dat zijn geen kenmerken die je van pas komen in het sollicitatiestrijdperk. Een sollicitatiegesprek is immers bij uitstek een situatie waarin de schijnwerpers op jou gericht zijn, waarin mensen van je verwachten dat je makkelijk praat en onder druk snel kunt reageren. Werkgevers zijn dol op extraverte kandidaten die makkelijk contact maken en hun sterke punten met bravoure voor het voetlicht weten te brengen.

Het is  logisch dat je een hekel hebt aan solliciteren als je gelooft dat je er niet goed in bent. Dat hebben veel mensen. Ze denken dat ze zichzelf niet kunnen verkopen. Diep in hun hart vinden ze het bovendien onzin dat dit van ze gevraagd wordt. Ze weten waar ze goed in zijn en vinden het niet nodig om anderen daarover te vertellen. Ze denken dat als ze maar goed hun best doen, hun talenten vanzelf wel opgemerkt zullen worden. Dit is helaas een misvatting. Je zult zelf overtuigend voor het voetlicht moeten brengen wat je sterke punten zijn en wat jou drijft om je werk goed te doen.

Hoe je je overtuigend kunt profileren door jezelf te zijn

Het goede nieuws is: dat is zeker mogelijk! Ook als het idee dat je jezelf moet profileren te tegenstaat, kun je overtuigend zichtbaar maken waar jouw kwaliteiten liggen. Maak alleen niet de fout te denken dat je dat moet doen op de extraverte manier. Dat zal je niet lukken en dat is ook helemaal niet nodig. Je kunt je als introvert krachtig profileren op je eigen bedachtzame, weloverwogen wijze. Op een manier die past bij je past dus.

Grote kans dat je uitblinkt in focus, concentratie, doorzettingsvermogen, diepgang. Deze eigenschappen kunnen je helpen om een ijzersterke indruk te maken tijdens sollicitatiegesprekken. De succesfactoren zitten hem in een goede voorbereiding en een alerte houding tijdens het gesprek.

Wat je nu nodig hebt

Je hoeft jezelf niet te verkopen. Je heeft alleen maar een helder beeld te geven van hoe jij dingen aanpakt en oplost. De kunst is om op een heldere manier te vertellen wat je drijft om je werk goed te doen, en op welke manier je te werk gaat. Dat betekent niet dat je in een extravert hoeft te veranderen om overtuigend voor de dag te komen. Wel is het handig als je alert bent op de valkuilen die maken dat je passief, aarzelend of afstandelijk overkomt. Wat je gaat helpen, is antwoord op de volgende vragen:

Zelfkennis: Wat zijn je sterke punten en wat zijn de belangrijkste valkuilen in jouw communicatiegedrag?

Tips voor effectief communicatiegedrag: Hoe kun je jouw toegevoegde waarde overtuigend onder woorden brengen? Hoe kun je effectief gebruikmaken van lichaamstaal? Hoe kun je actief luisteren combineren met doelgericht vertellen?

Zelfvertrouwen: Wat kun je doen om je zenuwen te verminderen? Hoe kun je meer plezier krijgen in sollicitatiegesprekken?

Keer op keer werd ik afgewezen in sollicitatiegesprekken: de organisatie vond dat de klik er niet was of dat de andere kandidaat was enthousiaster. Ik begon aan mezelf te twijfelen: ik ben te rustig en het gaat dit keer vast weer niet lukken. Een sollicitatiegesprek werd een gesprek waarin ik me enorm forceerde.

Vorige week had ik voor het eerst na de sessie met Eline een sollicitatiegesprek. Ik werd direct aangenomen! Eline geeft praktische handvatten. Ze geeft inzicht in hoe je jezelf kan profileren (en dat dit niet zo eng is als het klinkt), hoe je op je eigen manier enthousiasme kan uitdragen en hoe je door je op het proces i.p.v. het resultaat te richten jezelf ruimte geeft om je te verbeteren. - Dora

De sessie ‘succesvol solliciteren’ is een aanrader voor iedereen die zich ongemakkelijk voelt bij solliciteren en sollicitatiegesprekken.

Tijdens de fijne een-op-een sessie ga je samen met Eline na wat je sterke punten zijn en hoe je deze kunt belichten op een manier die bij jou past.

De handvatten die Eline bood zorgden bij mij voor vertrouwen om de sollicitatiegesprekken in te gaan. Met resultaat: binnen een maand na de sessie met Eline had ik een nieuwe baan gevonden.

Voor mij was het de reis van Amsterdam naar Zwolle dus zeker waard! - Aimee

Wat levert de Succesvol Solliciteren sessie je op?

Deze complete privé sollicitatietraining (één op één) helpt je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om overtuigend zichtbaar te maken waar jouw kwaliteiten liggen en wat jouw toegevoegde waarde is:

  • We gaan onder andere oefenen met het gesprek. We nemen de oefengesprekken op, en kijken samen ter plekke de opnames terug. Je ziet dan meteen zelf welk communicatiegedrag van jou effectief is en welk niet. Je krijgt een spiegel voorgehouden, en daar kun je meteen je voordeel mee doen.
  • Je krijgt handvatten om overtuigend te vertellen wat je toegevoegde waarde is, en om op een effectieve en prettige manier contact te maken.
  • Ook kijken we naar de vraag hoe je kunt voorkomen dat  je aandacht volledig in beslag wordt genomen door je onzekere gedachten over het gesprek, waardoor je verkrampt en gespannen raakt.

Deze één op één sessie duurt 2,5 uur en vindt plaats op mijn kantoor bij Hanz', Hanzelplein 11-27 in Zwolle. De investering bedraagt €195.00.

Wat heb ik te bieden als coach?

  • Ik ben ervaringsdeskundige! Alle belemmeringen die jij ervaart, heb ik aan den lijve ondervonden. Ik weet dus welke tips niet werken voor een introvert (die van en voor extraverten), en welke wel.
  • Ik ben geaccrediteerd door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en de European Mentoring & Coaching Council (EMCC). Ik heb jarenlang trainingen gegeven in het hoger onderwijs over onder andere presenteren en solliciteren. Het is mijn missie om zo veel mogelijk mensen te helpen om de bron van ontspanning, vrijheid en vertrouwen in zichzelf te vinden, en ervaren hoe ze ontspannen zichtbaar kunnen zijn als zichzelf. Dat is een van de redenen dat ik het boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen heb geschreven.

 

Wil jij ook leren hoe je een ijzersterke indruk maakt als jezelf ?

Schroom dan niet en meld je aan door me te bellen of te mailen: 06-28714476, info@elinesluyscoaching.nl. Ik help je graag!

Onlangs volgde ik een Succesvol Solliciteren Sessie bij Eline Sluys. Het is wat mij betreft een echte aanrader! Je leert de regie te pakken tijdens je eigen sollicitatiegesprekken. Ik kreeg onder meer handvatten om slim om te gaan met lastige vragen, direct concreet te zijn in wat ik vertelde en verbinding te leggen met gesprekspartners (ondanks zenuwen die ik ervoer). Wat ik ook waardevol vond, was dat Eline je positief bevestigt en je stimuleert gewoon lekker jezelf te zijn, júist in het solliciteren. De sessie gaf mij een positieve boost en niet lang daarna heb ik een baan gevonden 😊 - Sandra

Eline heeft mij in slechts één gesprek veel nieuwe inzichten over mezelf gegeven. Het is erg prettig om een persoonlijke sessie te volgen over het solliciteren. Dit levert veel meer op dan wanneer je dat plenair doet, omdat deze sessie volledig op je eigen karakter is afgestemd. Dank Eline! - Edo

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle