Skip to main content

De ruimte waarin ‘ik’ oplost

Je kunt zomaar ineens geraakt worden door iets wat iemand zegt, iets wat gebeurt, wat je waarneemt, of een gedachte die opkomt. Dat geraakt zijn kan zich vertalen in verruiming. Je wordt als het ware even boven jezelf uitgetild.

Je ervaart dat je onderdeel uitmaakt van iets dat groter is dan jij. Je beziet je situatie of jezelf ineens vanuit een ruimer perspectief. Er is rust, helderheid, vertrouwen, verbinding. Je zoomt als het ware uit, en handelt op een vanzelfsprekende manier vanuit dit ruime perspectief.

Maar het geraakt zijn kan zich ook vertalen in vernauwing. Dan ervaar je jezelf als een afzonderlijk ikje, geïsoleerd van het geheel van het leven. Je raakt ingezoomd op wie je gelooft, hoopt, vreest te zijn. Er is onrust, oordeel, twijfel, angst. Je voelt je bedreigd in plaats van gedragen door het leven.

Dan schakel je over op de automatische piloot. In de greep van je geconditioneerde ideeën en overtuigingen verval je in de oude, knellende patronen van je persoonlijke denkwereld. Je beweegt niet vanuit inspiratie, maar vanuit angst.

Geraakt worden is geen keuze. Het is ook geen probleem dat je moet oplossen. Je hoeft je menselijke ervaringen van stress, onzekerheid en angst niet op te lossen. Maar geraakt worden hoeft niet automatisch te blijven leiden tot overschakelen op de automatische piloot. Er is een andere respons mogelijk.

Je kunt loskomen van je identificatie met het afgescheiden ikje. Met wie je gelooft, hoopt en vreest te zijn. Je hebt het aangeboren, natuurlijke vermogen om de automatische reacties en responsen van je denkwereld gewaar zijn, in plaats van proberen ze te controleren, verbeteren of veranderen.

Je hebt het vermogen om met open aandacht te kijken naar de respons die opkomt, en die heel aandachtig volgen zonder er concepten, woorden of labels op te plakken. Dan geef je je energie aan het waarnemen, en wordt hij niet verspild aan het controleren van de interpretaties van je denken. Dan verdwijnt de ‘ik’ die de ervaring wil controleren. Dan is er innerlijke ruimte, rust en vrijheid. In die ruimte lost de respons op.

3 principes, 3principes, flow, geluk, persoonlijkegroei, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.