Skip to main content
Saskia Veenema

Van ‘goed idee’ naar ‘belichaamde ervaring’

Een golf van benauwde emoties kan beangstigend voelen. Alsof er iets verkeerd gaat. Maar als je anders gaat kijken naar de menselijke ervaring, dan worden de golven een transformerende kracht die het oude wegspoelen.

Dit schilderij is gemaakt door een van de deelnemers van de 3 principes-opleiding. Afgelopen weekend sloten we met de huidige groep de opleiding af. Ik had iedereen gevraagd om iets te delen over wat onze gezamenlijke verdiepingsreis in de 3 principes had gebracht. En Saskia kwam aan met dit prachtige beeld.

Ze vertelde dat ze naar de opleiding werd getrokken, omdat ze dacht: er zit iets interessants in die 3 principes. En dat ze aan het begin probeerde met haar hoofd de principes als concept te begrijpen en doorgronden. Wat vaak niet lukte. Dan begreep ze er juist steeds minder van. Maar in de loop van de tijd begon ze te merken dat ze niet meer zo bezig was met proberen concepten als overgave, eenheid en universele liefde te vatten. En toen kwam er ruimte om overgave, eenheid en universele liefde in haar dagelijkse leven te herkennen en ervaren.

Herkennen, in plaats van streven

Er had bijna ongemerkt een verschuiving plaatsgevonden. Van proberen de 3 principes toe te passen als interessant concept, naar een belichaamde ervaring van overgave aan de stroom van het leven. Het telkens met elkaar de universele aard van de menselijke ervaring exploreren, had haar geholpen om deze verschuiving te maken. Ze was gaan herkennen dat we lijden als we ons verzetten tegen wat is. Dat alles wat er mag zijn weer doorstroomt. Dat je dan vanzelf weer toegang krijgt tot je innerlijke wijsheid, die je vertelt wat voor jou op dat moment passend, kloppend en behulpzaam is. Hoe meer ze dit ging ervaren, hoe meer haar verzet tegen haar verkrampte emoties afnam, en hoe meer haar vertrouwen toenam.

Het mooie is, eenmaal ingezet, verdiept dit proces zich vanzelf steeds meer. Dat ervaar ik zelf iedere dag aan den lijve. Waar ik vroeger bang was voor mijn onzekere, verkrampte buien, vertrouw ik er tegenwoordig op dat elke kramp de weg vrijmaakt voor een nieuw inzicht. Als ik onrust voel, dan voel ik onrust, maar ik vecht er niet meer tegen.

Ik heb leren accepteren dat ik als mens onderhevig ben aan een stroom van veranderlijke ervaringen en emoties. Ik kan deze stroom niet controleren of versnellen met mijn wil. De emoties die in mij woeden hebben hun eigen tijd. Ze nodigen me uit om geduld te betrachten. Ik kan erop vertrouwen dat ik iets nieuws en ruimers zal zien als ze zijn uitgewoed. Iets waarachtigers dat ik in mijn beperkte, vernauwde staat nog niet kan zien.

De golven spoelen het oude weg

Zoals je wellicht weet, had ik een paar maanden geleden zo’n verkrampte bui. Ineens twijfelde ik aan mezelf, aan de richting die moest opslaan, of ik niet iets anders moest gaan doen. Deze verwarring mocht er zijn. Ik besloot nieuwe wegen te verkennen. Ik oriënteerde me op eventuele banen. Om er vervolgens achter te komen dat ik helemaal geen andere baan wilde! Ik realiseerde me dat ik alleen maar dacht dat ik dat wilde. Omdat ik even in de ban verkeerde van een oud geloof dat niemand op mijn perspectief en bijdrage aan de wereld zit te wachten. Deze golf spoelde dit geloof weer een beetje verder weg. En zo bleek mijn kramp juist een ‘helende’ ervaring. Hij bracht me weer terug bij wat er werkelijk in mij leeft. Het verlangen om mensen een hoopvol, verruimend perspectief op hun mens-zijn aanreiken. Dat is waar het leven me nu naartoe beweegt. Ik kan proberen tegen die stroom in te gaan. Maar ik heb ook de keuze om me eraan over te geven.

En daar kies ik voor! In mijn verkramping dacht ik dat de opleiding die ik zelf volg geen ruimte liet voor een nieuwe opleidingsgroep. Maar er is altijd een weg. Dus start ik toch een nieuwe groep in april 2023! De eerste belangstellende heeft zich al gemeld. Heb jij interesse? Neem gerust contact op. Voel je meer voor een korter traject? Op 18 februari start het Verdiepingsprogramma Leef de 3 principes. Geen zin in een groep? Meld je dan aan voor een coachtraject.

3 principes, 3 principes opleiding, 3 principesopleiding, overgave, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.