Skip to main content

Vandaag neem ik afscheid…

Vasthouden aan het oude, vertrouwde lijkt veilig. Het is een strategie die we hanteren om gevoelens van onzekerheid te controleren. Het wekt de schijn van houvast. Je weet immers niet wat je krijgt, maar wel wat je hebt!

Maar als je vasthoudt aan het oude en vertrouwde, dan zie je iets fundamenteels over het hoofd. Namelijk dat alles voortdurend in beweging is. En dat je tegen de stroom inzwemt als je vasthoudt aan het oude…

De overgang naar de pubertijd kwam bij een van mijn kinderen vrij abrupt. Op een avond stond ik in de startblokken voor ons vaste avondritueel: samen op zijn bed voorlezen uit een boek, nog even een knuffel, en dan het licht uit doen en de deur achter me dichttrekken. Ik liep naar zijn kamer om naar binnen te gaan. Maar hij stond in de deuropening met zijn hand op de deurklink. ‘Vanaf vandaag hoef ik niet meer voorgelezen te worden, mama’, zei hij bijna plechtig, ‘welterusten!’ En trok de deur voor mijn neus dicht.

Ik had er ambivalente gevoelens bij. Een beetje weemoedig, omdat ik zo abrupt afscheid moest nemen van ons avondritueel. Maar ook trots en nieuwsgierig naar hoe hij zich als puber zal ontwikkelen.

Alles is voortdurend in beweging

Stel nou dat ik in deze situatie zou vasthouden aan het oude. Dat ik mijn zoon zou dwingen om voorgelezen te worden. Dat zou natuurlijk volslagen krankzinnig zijn. De rol die je hebt in het leven van je kinderen verandert, omdat je kind verandert. Dat is een natuurlijk, noodzakelijk en autonoom proces.

Eigenlijk geldt constante verandering voor alles. Het oude moet telkens plaatsmaken voor het nieuwe. Hoe meer dit proces de ruimte krijgt, hoe soepeler en natuurlijker alles verloopt. Hoe meer je dit proces probeert te stoppen of te vertragen, hoe moeizamer en stroperiger de dingen gaan.

Het lastige is dat we vaak gehecht zijn aan het oude. Omdat het voor ons van waarde en betekenis is geweest. En dat voor anderen misschien nog steeds is. En ook omdat het nieuwe ongewis is. Maar weemoed, angst, dankbaarheid, nieuwsgierigheid en moed kunnen naast elkaar bestaan. Je kunt in elk moment besluiten om je open te stellen voor het nieuwe!

Vandaag ga ik ook afscheid nemen van iets: de online training Zichtbaar Zonder Stress. Mijn bedrijf is constant in beweging, en deze training past niet meer in de stroom. Omdat hij wel degelijk van waarde is, gooi ik hem niet zomaar weg. Ik geef je graag de gelegenheid om te profiteren van de inzichten en tools uit de training. Maar dan wel voor een afscheidsbedrag: 47 euro inclusief btw, in plaats van de gebruikelijke 192 euro.

Waar wil jij afscheid van nemen? Misschien wel van je stress rond zichtbaar zijn. Van je oude, verkrampte gedrag. Dat is deze aanbieding echt iets voor jou?! Hij blijft beschikbaar tot en met 30 september, daarna verdwijnt hij voorgoed uit het aanbod. Maar als je de training bestelt, blijven de lessen voor jou onbeperkt beschikbaar.

introversie, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.