Skip to main content

‘Je kunt de 3 principes gebruiken om je beter te voelen’

Een van de hardnekkigste misvattingen van onze tijd is dat we onze emoties moeten en kunnen controleren. Dat we moeten werken om prettige emoties te ervaren. En dat er iets mis is als we last hebben van nare emoties. Hele beroepsgroepen en industrieën zijn gebouwd op dit idee. Met dit geloof in maakbaarheid en controle maken we het onszelf onnodig moeilijk.

We verliezen uit het oog dat emoties vanzelf komen en gaan in ons bewustzijn. Dat op een slechte bui automatisch weer een betere volgt. De benaderingswijze van de 3 principes geeft een glashelder inzicht in hoe dit mechanisme werkt. Als mensen voor het eerst in aanraking komen met dit paradigma, ervaren ze dan ook vaak een enorme opluchting. Eindelijk snappen ze waar hun nare ervaringen vandaan komen. Maar meestal zijn ze daarmee nog niet verlost van de drang om iets te doen om van die ervaringen af te komen.

Hoe dan?!?

Die neiging is hardnekkig. We zijn zó gewend om controle uit te oefenen. Om te denken dat we dingen moeten duiden, fixen, oplossen. Tijdens trainingen en coachsessies krijg ik dan ook vaak de vraag: Hoe kan ik de 3 principes toepassen om af te komen van mijn ervaringen van onzekerheid/onrust/stress?

Het antwoord is: niet. Je kunt de 3 principes niet toepassen. Het is geen methode om van nare emoties af te komen. Geen oplossing voor het lijden. Het is alleen maar een beschrijving van hoe de menselijke ervaring van moment tot moment tot stand komt. Van een proces dat voortdurend werkzaam is. Er valt dus niet te doen met die principes, alleen maar iets te zien.

Wat je kunt gaan zien, is dat emotionele en fysieke pijn onlosmakelijk met het leven verbonden zijn. En dat dit geen probleem is, omdat je van nature perfect bent toegerust om te dealen met die pijn.

Gedachten die er niet doorheen komen

Emoties komen en gaan in je bewustzijn. Ze worden getriggerd door de stroom van gedachten die opkomen. Sommige gedachten hebben vrijelijk doorgang. Ze inspireren tot actie, brengen je op een idee, of creëren gewoon een fijn gevoel. Andere gedachten stuiten op weerstand. Ze raken aan overtuigingen over jezelf en de wereld. Overtuigingen die te maken hebben met niet veilig zijn, niet goed genoeg zijn, gelijk willen krijgen, iets nodig hebben. Als dat gebeurt, raak je verkrampt en vernauwt je perspectief zich. Je hebt even geen toegang tot je gezonde verstand, je creativiteit en je innerlijke wijsheid. Je voelt je slecht en handelt vanuit tunnelvisie.

Vroeg of laat komen er weer nieuwe gedachten, waardoor je ervaring verandert. Je perspectief verbreedt zich en je bent weer jezelf. Je handelt vanuit helderheid. Zo wisselen fijne en nare buien elkaar vanzelf af.

Het is dus heel natuurlijk om afwisselend prettige en onprettige emoties te hebben. Er is niets mis met je als je je onzeker/gekwetst/verward/boos/angstig/verdrietig voelt. Het wordt pas een probleem als je er in blijft hangen. Dat gebeurt als je probeert je ervaring te duiden, te bevechten of te fixen. Je blijft maar betekenis geven aan een ervaring die alweer voorbij is. En daarmee houd je hem als het ware geactiveerd in je bewustzijn. Met de bijbehorende troebele emoties, verkramping en tunnelvisie.

De sluizen weer open zetten

Het is een begrijpelijke reflex. Als we onzeker worden, gaan we op zoek naar controle. Maar wat we dan zouden moeten doen, is juist de controle loslaten. De gedachten gewoon laten stromen. Niet vechten tegen je ervaring. Niet nadenken over wat je ervaart, maar gewoon voelen wat er in het moment te voelen is. Het gaat namelijk vanzelf voor bij. En dat gaat vele malen sneller als je je emoties en ervaringen niet problematiseert. Dan komen je onzekere, troebele gedachten tot rust. Je geest wordt weer helder, en je hebt weer toegang tot je gezonde verstand en je veerkracht.

Je kunt gaan zien dat jezelf niet hoeft te fixen. Omdat je heel bent, ook al voel je soms verdriet, spijt, onzekerheid enz. En omdat je over alle veerkracht en wijsheid beschikt die nodig is om te dealen met pijnlijke ervaringen en emoties.

Je kunt niet voorkomen dat je geraakt wordt. Het leven is contactsport. Er kan altijd iets in de binnenwereld of buitenwereld voorbijkomen dat een pijnlijke ervaring creëert in je bewustzijn. Maar je hebt wel het vermogen om je niet te laten meeslepen door onzekere, troebele gedachten. Je kunt ze waarnemen, voelen en laten stromen. Ook ‘ongewenste’ emoties. Als je ook openstaat voor je ongewenste emoties, ben je vrij.

Je ongewenste emoties wensen

Mijn ervaring is dat het soms iets langer duurt voordat dit inzicht is geland. Dan snappen klanten wel dat hun ervaring van het leven van binnen naar buiten tot stand komt. Maar willen ze toch nog van hun nare buien af. Stiekem vatten ze de 3 principes toch nog op als oplossing voor het lijden. Dat is heel menselijk. In een slechte bui betrap ik me er ook wel eens op. In zo’n geval kun je mensen er op wijzen dat ze in verzet zijn tegen hun eigen lijden. En dat ze niets kunnen doen. Alleen maar zien dat er niets mis met ze is als ze zich gekwetst, onzeker, angstig, enzovoort voelen. En dat er dus niets gefixt hoeft te worden.


Dit is een artikel uit de serie De 3 principes delen met impact.

>> terug naar het overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.