Skip to main content

Resoneren met de dissonantie

Ik sprak J. Toen ze een paar jaar geleden bij mij een programma over de 3 principes volgde, werd ze van de ene op de andere dag overgevoelig voor visuele en auditieve prikkels. Daardoor is haar wereld de afgelopen jaren veel kleiner geworden. Zo kan ze haar oude, geliefde beroep niet meer uitvoeren.

Ze vertelde dat ze daar aanvankelijk flink mee worstelde. Wat haar overkwam voelde als verlies van haar oude leven en haar oude zelf. Ze vertelde dat ze toen probeerde haar inzicht in de 3 principes toe te passen op haar situatie. Onbewust probeerde ze haar weg uit haar verlies te denken. Want ze wilde weer worden wie ze geweest was.

De binnenwereld is groter geworden

Maar in de loop van de tijd is daar verandering in gekomen. Omdat ze auditieve en visuele prikkels niet meer zo goed kon verdragen, werd ze min of meer gedwongen om haar aandacht te verleggen naar haar binnenwereld. ‘De buitenwereld is kleiner geworden, maar de binnenwereld groter.’ Ze zoekt niet meer naar rust en vervulling in de wereld om haar heen, maar vindt meer en meer vrede en harmonie in zichzelf.

J. zit niet meer vast in verzet tegen wat haar is overkomen. Met heel veel dankbaarheid kan ze nu terugkijken op hoe haar werkende leven geweest is. En ze kan er steeds meer op vertrouwen dat er iets anders voor in de plaats kan komen. Iets nieuws, dat nog geen vorm heeft gekregen, maar waarmee ze op een andere manier van betekenis voor anderen kan zijn.
 
‘Wat me is overkomen is in een ander licht komen te staan. Het heeft een andere betekenis gekregen. Ik zie het niet meer als verlies. Het is niet dat het me geen verdriet meer doet dat ik mijn werk niet meer kan doen. Maar ik heb ervaren dat er nieuwe vervullende dingen voor in de plaats zijn gekomen.’

De andere kant van de beleving

Ik was zo geraakt en geïnspireerd door haar verhaal. Onze ervaringen kunnen een andere betekenis krijgen, hoe vast we ook lijken te zitten in een eenzijdige interpretatie van wat ons overkomt. Dat is geen proces dat je kunt versnellen met je wil of je intellect. Of door te proberen de 3 principes toe te passen als methode om je beter te voelen. Maar inzicht in de 3 principes kan het wel makkelijker maken om te gaan herkennen dat het leven ons in elk moment uitnodigt om te bewegen van verzet tegen wat is, naar overgave.

Resoneren met wat is

Soms ontvouwt het leven zich in lijn met hoe we het graag zien. Dan is er sprake van resonantie. Op andere momenten ontvouwt het leven zich anders dan we willen. Dan is er sprake van dissonantie. In een staat van dissonantie ervaren we onrust, onzekerheid, angst, gebrek. Zolang we ons verzetten tegen de realiteit van het nu, lijden we. Maar inzicht in de 3 principes helpt om te resoneren met de dissonantie. In de overgave worden we ontvankelijk voor het nieuwe. Voor de andere kant van de beleving van wat ons overkomt. Dan kunnen we weer openstaan voor nieuwe ervaringen van vervulling, verbinding en vreugde.
 
Ik vind het iedere keer weer een wonder om daarvan getuige te zijn. Dankjewel voor je inspiratie, J.!

3principes, overgave, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.