Skip to main content

Het offer van je groeipijnen

In de botsing met het leven ontwikkelen we allemaal geconditioneerde patronen om gevoelens van onzekerheid te hanteren. Bijvoorbeeld pleasen of juist drammen als je weerstand ervaart. Het is gedrag waar je niet voor kiest, maar dat automatisch getriggerd wordt in bepaalde situaties. Als een programma dat vanzelf gaat draaien zodra er op de bijbehorende knop gedrukt wordt.  

In de houdgreep

Dit soort patronen zijn onderdeel van de dynamiek die ontstaat tussen jou en anderen. Stel dat jij je van jongs af aan verantwoordelijk hebt gevoeld voor je jongere broertjes. Dan is er wellicht een dynamiek is ontstaan waarbij jij de kar trekt, en zij zich passief en afhankelijk opstellen. Dat is niemands schuld. Het is van beide kanten aangeleerd gedrag dat zichzelf in stand houdt en elkaar verstrekt. Hoe harder jij trekt, hoe meer zij achterover gaan leunen. En hoe meer zij achteroverleunen, hoe harder jij gaat trekken.

Het verlangen naar vrijheid

Hoe ouder je wordt, hoe meer zo’n patroon kan gaan knellen. Je gaat steeds duidelijker voelen dat je deze dynamiek niet meer wil. Dat je vrij wil zijn om op een andere manier te reageren en bewegen. Dat verlangen om een patroon te doorbreken is iets moois. Als je er gehoor aan geeft, zal dat je terugbrengen bij jezelf.

Transformatie kan pijn doen…

Het kan alleen ook super oncomfortabel zijn! Want het gaat vaak gepaard met allerlei ingewikkelde gevoelens om in te gaan tegen je geconditioneerde gedrag. Onrust, angst, onzekerheid, verwarring, schuldgevoelens.


Deze gevoelens zijn geen probleem. Ze horen er gewoon bij. Het zijn groeipijnen. Als je ze verdraagt, zal je aan de andere kant de ruimte en vrijheid vinden waar je naar verlangt.

… maar de beloning is groot!

Oefenen met nieuw gedrag kan onwennig en eng zijn. Logisch, want je betreedt onbekend terrein. Je kunt niet terugvallen op het vertrouwde en bekende. Maar je moet het oude en bekende loslaten om ruimte te maken voor het nieuwe. Als je het nieuwe wilt verwelkomen, verwelkom dan ook de gevoelens van onrust, onzekerheid, verwarring en schuld die daarmee gepaard gaan. Ze zijn het offer dat je brengt in ruil voor de vrijheid die je ervoor terugkrijgt. Je kunt ze verdragen. Echt waar!3principes, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijkegroei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.