Skip to main content

Voel je je slecht? Don’t resist it or try to fix it!

In een slechte bui gaan we buiten onszelf op zoek naar manieren om ons beter te voelen. De 3 principes helpen je te zien dat de bron van een fijn gevoel uitsluitend in jezelf te vinden is. Dat inzicht is alles wat je nodig hebt. Betekent dat dan je in een slechte bui sereen moet zitten wachten op inzicht?

Mag ik dan niet mediteren?

De 3 principes schrijven geen leefregels voor en bieden geen technieken om je beter te voelen. Ze doen ook geen uitspraak over wat goed is om te doen of wat niet. Er is geen juiste manier om de 3 principes toe te passen. Er valt niets te doen, alleen maar iets te zien.

Soms trekken mensen hieruit de conclusie dat ze letterlijk niets moeten doen als ze zich slecht voelen. Dat leidt tot verwarring. Bijvoorbeeld omdat ze in het verleden wel degelijk ervaren hebben dat ze het fijn en helpend vinden om iets te ondernemen. Mediteren of een boswandeling maken bijvoorbeeld.  Is dat dan niet de bedoeling volgens de 3 principes?

Alles mag volgens de 3 principes

Dat er niets valt te doen, betekent niet dat je niets moet of mag doen als je je slecht voelt. Dat je passief moet gaan zitten streven naar meer inzicht. Of dat meditatie-, mindfulness- of NLP-oefeningen tijdverspilling zijn.

Het betekent alleen maar dat je begrijpt hoe het komt dat je een ervaring hebt van ‘je slecht voelen’. En dat je ziet dat je in ieder moment een keuze hebt om een andere ervaring toe te laten in je bewustzijn. Dat de bron van elk gevoel in jouzelf schuilt.

Oude en nieuwe gedachten

Als je in verzet bent tegen je ervaring, reageer je met boosheid, frustratie, onzekerheid, spijt, schaamte. Hoe meer verzet, hoe langer je slechte bui aanhoudt. In zo’n lage gemoedstoestand komen er stoffen vrij die leiden tot tunnelvisie, verkramping en verstarring. Je vervalt in geconditioneerd gedrag, en staat niet open voor de ontelbare mogelijkheden die elk moment biedt om te bewegen. Je raakt verstrikt in onzekere, oude, verkrampte gedachten.  

Op iedere gedachte volgt vroeg of laat een nieuwe gedachte. Bijvoorbeeld de opwelling om iets te doen om uit je verstarring te komen. Om te ontspannen. Om je bewustzijn op iets anders te richten dan je troebele, onzekere gedachten. Dan kan van alles zijn. Naar buiten gaan om een wandeling te maken. Onder je dekbed kruipen. Een meditatie-oefening doen. Een vriend bellen. De schone was opvouwen. Een creatief idee uitwerken. Dat zijn allemaal zinvolle ingevingen die vanzelf opwellen en die helpen om je verkrampte gedachten nog meer tot rust brengen. Je geest klaart op, en je voelt je weer prettig.

De bron van je welbevinden

De bron van je goede gevoel is je kalme, heldere geest. Je voelt je fijn, omdat de onrust in je hoofd is verdwenen. Vroeg of laat gebeurt dat vanzelf. De universele levensenergie die door jou heen stroomt, maakt je geest weer rustig en helder. Soms zit je dit proces alleen in de weg. Je vertraagt het als je in verzet bent tegen de realiteit. Hoe groter je verzet, hoe meer je verstrikt raakt in je geconditioneerde denken.

Je hebt op zo’n moment niets van buiten nodig. Niets buiten jou kan ervoor zorgen dat je mind opklaart. Dat is een proces dat zich in jou voltrekt. En dat proces kan z’n gang gaan als jij ontvankelijk bent voor wat je ervaart en voelt. Don’t resist it or try to fix it! Gewoon voelen wat er te voelen is, en aanvaarden wat zich voordoet. Zonder je nare gevoel te bestrijden, bevechten of te duiden. Dan klaart de mist weer op en ontstaat er ruimte. Je bewustzijn verbreedt zich weer. Nieuwe, frisse gedachten en ideeën wellen op.

Van verstarring naar flow

Bijvoorbeeld voor het idee om een mindfulness-oefening te doen. Dat kan een uitstekend idee zijn. Er is alleen een verschil tussen mindfulness gebruiken als manier om je beter te voelen, en een mindfulness-oefening doen omdat dat in het moment in je opkomt. Je goede gevoel komt niet uit de meditatie-oefening, maar uit je heldere geest. Mindfulness-oefeningen en boswandelingen zijn geen medicijnen om te je beter te voelen. Want er is niets buiten jou is dat jou een gevoel kan geven. Het komt van binnenuit.

Dat inzicht maakt alle verschil. Inzicht in de bron van je welbevinden en je goede gevoel. Zien dat je in elk moment toegang hebt tot die bron. En dat je in alle vrijheid kunt bewegen om uit je verkramping te komen. Go with the flow of Universal Mind. En ga dan vooral mediteren of wandelen als de flow dat ingeeft!

Dit is een artikel uit de serie De 3 principes delen met impact.

>> terug naar het overzicht

3 principes, flow, geluk, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.