Skip to main content

Je bent maar één gedachte verwijderd van een compleet andere ervaring

Je ervaring komt 100 procent tot stand door je gedachten. Is dat niet mind blowing? Je kunt op elk moment een nieuwe gedachte krijgen, en daarmee een nieuwe ervaring. Net als mijn klant Tina die ik deze week sprak. Hieronder een verkorte weergave van het gesprek dat we hadden:

Eline:

‘Weet je dat ik regelmatig meemaak dat klanten na een sessie handenwrijvend naar huis gaan? Omdat ze gewoon niet kunnen wachten tot de volgende gelegenheid dat ze zich moeten profileren? Dat ze bijna uitkijken naar de eerstvolgende netwerkbijeenkomst bijvoorbeeld?’

 

Tina:

‘Yeah, right. Ik geloof er geen snars van. Als ik alleen al aan het woord netwerken denk, word ik misselijk.’

 

Eline:

‘Tja, dat komt waarschijnlijk doordat jij allerlei concepten en overtuigingen hebt over netwerken die onzekerheid oproepen. Dat jij dat niet kunt, dat het stom is, dat je niet weet hoe je dat moet doen.’

 

Tina:

‘Ja, dat klopt wel.’

 

Eline:

‘Als je die onzekere gedachten nou eens gewoon laat voor wat ze zijn. En je aandacht gaat richten op de vraag: wat kan ik doen in een netwerksituatie om me prettig te voelen? Zullen we het komende uur eens onderzoeken welke stappen jij voor jezelf kunt bedenken voor die netwerkbijeenkomst waar je volgende week naar toe moet?’

 

Tina:

‘Oké!’

[…. een uur later …]

Eline:

‘Nu heb je een aantal stappen bedacht waarmee je gaat oefenen. Hoe voelt dat?

 

Tina:

‘Weet je , Eline, ik heb er zin in!’

Nogmaals: je ervaring komt 100 procent tot stand door je gedachten.

Het is zo moeilijk te bevatten. Het lijkt alsof je gevoel wordt veroorzaakt door een gebeurtenis of een persoon buiten jou. Dat je zenuwachtig bent omdat je een spannend gesprek moet voeren. Dat je boos bent omdat je partner bot tegen je deed. Of dat je onzeker bent doordat je vroeger gepest werd. Of dat netwerksituaties moeilijk voor je zijn vanwege je introverte aanleg;-).

Maar dat klopt niet! Alle ervaringen komen uit jezelf. Geen enkele gebeurtenis buiten jou kan jou een gevoel geven. Het zijn je angstige gedachten over het gesprek die je gespannen maken. Het zijn je overtuigingen over hoe je partner zich zou moeten gedragen die je boosheid veroorzaken. Het zijn je nare herinneringen aan de situaties waarin je gepest werd die het nare gevoel oproepen.

Je kunt deze gedachten gewoon laten voor wat ze zijn. Hersenspinsels, overtuigingen en herinneringen. Ze kunnen in het hier-en-nu geen macht over je uitoefenen. Laat ze met rust en er ontstaat ruimte voor een nieuwe, frisse gedachten. Die op hun beurt nieuwe, frisse ervaringen oproepen. Je bent echt maar één gedachte verwijderd van een fijnere ervaring!

En als je nu denkt: Yeah, right, Eline, dan nodig ik je van harte uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan praten we er over verder. Lijkt mij leuk!

3 principes, groeimindset, introversie, introvert, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.