Skip to main content

Een goed gevoel zit nooit in je omstandigheden

Welke optie kies jij:

  1. Je aandacht richten op je negatieve gedachten over je situatie en de bijbehorende gevoelens van frustratie, onzekerheid, onvrede enzovoort.
  2. Je aandacht richten op het goede gevoel dat je kunt ervaren gegeven de situatie.

Het lijkt logisch om voor optie B. te kiezen. Toch kiezen we in onze onschuld maar al te vaak voor optie A.

Waarom? Omdat de gevoelens die onze gedachten oproepen zo levensecht lijken. We laten ons meeslepen door het drama van onze gedachten. Laat ik een voorbeeld geven (uit mijn eigen leven gegrepen:-)):

Jaren geleden voelde ik me heel ongelukkig in mijn baan als hbo-docent. Ik wilde weg, maar dacht tegelijk dat ik vastzat. Ik was ervan overtuigd dat er geen andere plek voor mij was. In die zin vond ik dat ik in mijn handjes moest knijpen en niet moest zeuren. Dat nam het nare gevoel van onvrede en niet willen zijn waar ik was helaas niet weg. Hoe harder ik weg wilde, hoe ontevredener ik me voelde, hoe vaster ik kwam te zitten. Ik had veel negatieve gedachten over mijn situatie. Die riepen op hun beurt veel onvrede en onzekerheid op. Die negatieve gevoelens leidden tot een zeer beperkt perspectief op mijn mogelijkheden en situatie. Kortom, ik zette mezelf volledig vast. In mijn onschuld koos ik voor optie A.

Gelukkig zijn we als mens zo gebouwd dat er altijd weer nieuwe gedachten in ons opkomen. Ik kreeg op een gegeven moment de gedachte om mijn aandacht dan maar te gaan richten op wat ik wel leuk vond. Dat was coachen. Ik had een coachopleiding gevolgd en besloot om voor de lol mijn diensten als coach te gaan aanbieden. Met het idee om te ontdekken of ik stappen richting een eigen praktijk zou kunnen zetten. Dat was goed te combineren met mijn baan en het had ook allerlei raakvlakken. Het was eigenlijk een prima positie om spelenderwijs te gaan ondernemen.

Mijn weerstand om te zijn waar ik was verdween. Ik ging mijn aandacht richten op dingen die mij een goed gevoel gaven, in plaats van op mijn gedachten over de ongewenstheid van mijn situatie. Als gevolg daarvan ging ik die situatie zien als een geschikt uitgangspunt in plaats van een plek waar ik niet wilde zijn. Allerlei dingen die ik leerde als coach kon ik ook toepassen in mijn baan als docent. Ook kon ik die gebruiken om mijn baan leuker te maken. Ik ging op mijn werk ook steeds meer de coach uithangen. Daar kon ik mijn natuurlijke talenten in kwijt en daardoor ging ik veel meer waardering ervaren.

Een complete omslag in gedachten, gevoel en gedrag. Waar kwam deze omslag vandaan? In mijn omstandigheden was niets veranderd. Uitsluitend in mijn eigen hoofd, in de vorm van het besluit om geen aandacht meer te besteden aan mijn hersenspinsels over de omstandigheden buiten mij.

Geen idee waarom ik opeens die ingeving kreeg, maar ik ben ik nog steeds dankbaar dat ik hem had.

Het is zo verleidelijk om je te laten meeslepen door je negatieve gedachten. Dat komt doordat de gevoelens die ze oproepen in ons bewustzijn zo levensecht aanvoelen. Daardoor lijkt het alsof ze veroorzaakt worden door onze omstandigheden. En dan lijkt het ook logisch om die omstandigheden niet te willen. Maar een goed gevoel zit nooit in je omstandigheden.

Een goed gevoel zit uitsluitend in jezelf. En dat goede gevoel zal je niet vinden als je je aandacht richt op je negatieve gedachten over de omstandigheden waarin je je bevindt.

Ga liever op zoek naar de dingen die jou vreugde en voldoening geven. Die je van nature goed afgaan. Naar de inspiratie die opwelt om gegeven de situatie het beste ervan te maken. En voor je het weet ben je allerlei concrete stappen aan het zetten. Niet om weg te komen van waar je niet wilt zijn. Maar om te willen zijn waar je bent.

3 principes, introversie, introvert, zelfvertrouwen, zichtbaarheid

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.