Skip to main content

Versla ze met je vriendelijkheid

Ik deed eens voor de lol een test in een glossy waar uitkwam wat voor menstype je was en welke levensles daar dan bij hoorde. Het was een nogal spiritueel getinte test en mijn levensles bleek te zijn: ‘leren dat mijn zachtheid mijn kracht is’. Het zal wel, dacht ik, en bladerde door naar de receptenrubriek. Toch schiet dit motto af en toe nog door mijn hoofd. En als ik wat langer over nadenk, moet ik zelfs toegeven dat er wel wat in zit: zachtheid kan inderdaad een kracht zijn!

Ik ben een aardig persoon. Iemand die vrijwel nooit met z’n vuist op tafel slaat of uit z’n slof schiet. Ik word zelden boos en kan eindeloos begrip op brengen voor minder prettig gedrag van anderen. Bij conflicten ga ik er niet vol tegenin, maar probeer ik te begrijpen wat de ander beweegt om dan samen op zoek te gaan naar een oplossing. Je zou dus de conclusie kunnen trekken dat ik nogal een watje ben. Een softie. Iemand die heel meegaand is om de goede lieve vrede te bewaren.

Nou is het inderdaad waar dat ik van nature niet makkelijk nee zeg of duidelijk aangeef wat mijn wensen zijn. Dat heb ik echt moeten leren. In die zin is mijn ‘aardigheid’ wel een zwakte: iets wat mij soms belemmert om effectief te zijn en mijn doelen te bereiken. Toch voelt het niet kloppend om het label zwak erop te plakken. Want mijn aardigheid heeft mij ook heel veel opgeleverd, juist in conflictsituaties.

Ik had namelijk al vroeg in de gaten dat je met aardigheid de ander als het ware kunt verslaan. Als iemand op hoge poten naar je toekomt, is een reactie vaak: meteen in de verdediging of in de tegenaanval gaan. Je komt dan automatisch tegenover elkaar te staan en vaak gaan beide partijen daarna alleen maar meer volharden in hun eigen standpunt. Dat is niet erg constructief. Als je daarentegen volhardt in je aardigheid gebeurt er iets interessants. Door vriendelijk, beleefd en redelijk te blijven, maak je het de ander heel moeilijk om jou als tegenstander te blijven zien. Hij zal merken dat je oprecht tot een constructieve oplossing wilt komen. Iemand die niet meegaat in jouw redelijkheid, slaat in zo’n geval nogal een modderfiguur. Negen van de tien keer krijg je zo’n persoon dan ook mee.

Vinden andere mensen jou te aardig, te meegaand, niet assertief genoeg? De oplossing is niet om minder aardig te worden. Dat lukt je niet, want je aardigheid zit nu eenmaal ingebakken in je karakter. Het is ook niet wenselijk, aangezien je aardigheid een groot goed is. Het maakt je een betrouwbaar en prettig persoon om mee samen te werken. Dat hoef je niet te veranderen. Wat je misschien wel moet leren, is om assertiever te worden. Dus: de ander respectvol te benaderen zonder je eigen mening, rechten en standpunten tekort te doen. Maar zet daar vooral het wapen van je aardigheid bij in!

assertief, introversie, introvert, sterke punten-benadering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.