Skip to main content

Introverten, extraverten en de liefde…

Laatst vroeg iemand me of introversie van invloed kan zijn op een relatie. Mijn antwoord was: dat hangt ervan af. Als twee partners erg verschillen in karakter en temperament, is de kans op conflicten groter. Van dichtbij ken ik echter een zeer succesvolle combinatie van een introvert en een extravert, namelijk het huwelijk van mijn ouders. Ze zijn al 45 jaar bij elkaar en nog steeds heel erg gelukkig. De verschillen in temperament hebben in hun geval geen negatieve invloed. Wat is hun geheim?

Verschillen in aanleg leiden tot verschillend gedrag. Als je elkaar niet goed begrijpt, kan het makkelijk gebeuren dat je elkaars gedrag als een afwijzing of aanval gaat zien, in plaats van een uiting van het karakter of de persoonlijkheid van de ander.

Stel, jij bent een introverte vrouw met een extraverte partner. Jij vindt niets heerlijker dan op vrijdagavond lekker met een boek en een glas wijn op de bank te kruipen na een week hard werken. Dat is voor jou de ultieme manier op weer op te laden. Als je dat gedaan, hebt, ben je zaterdag helemaal klaar voor een dag die gevuld is met bezoekjes aan vrienden, regeldingetjes en rustmomenten. Voor je partner ziet het ideale begin van het weekend er compleet anders uit. Hij verheugt zich al er al de hele week op om op vrijdagavond de kroeg in te duiken met zijn vriendenclub. Of hij nodigt al zijn vrienden uit om te komen eten en tot diep in de nacht plaatjes te draaien.

Dit lijkt een recept voor conflicten. Voor jou kan het voelen alsof hij totaal geen rekening met jou houdt, alleen maar zijn eigen plezier denkt en jou ook nog eens dwingt om na een vermoeiende week de gezellige gastvrouw uit te hangen. Voor hem kan het voelen alsof je het hem niet gunt om een gezellige avond te hebben. Of dat je hem afwijst omdat je niet wilt delen in zijn plannen. Wellicht verwijt hij je dat je een saaie kluizenaar bent. Wat de wederzijdse frustraties dan nog kan versterken, is het feit dat introverten en extraverten vaak een totaal verschillende conflictstijl hebben. Waar de extravert er vol gas tegenaan wil, trekt de introvert zich juist terug in conflictsituaties.

De oplossing zit hem er in de verschillen tussen jullie niet persoonlijk op te vatten. Het gedrag van je vriend heeft in feite niets met jou te maken. Hij heeft het nodig om erop uit te gaan en veel mensen te ontmoeten om zich lekker te voelen. Daar krijgt hij nou eenmaal energie van. Jij hebt juist tijd in je eentje nodig om je weer op te laden. Deze verschillen zijn neutraal, het een is niet beter dan het ander. Het is gewoon anders. Als je er zo naar kijkt, is het veel makkelijker begrip voor elkaar op te brengen. Je kunt je dan in de ander verplaatsen en doorvragen naar de reden van zijn frustratie. Dat schept ruimte om nieuwe manieren te bedenken om problemen samen op te lossen. En waarschijnlijk is dat ook het geheim van mijn ouders!

introversie, introvert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.