Hebben introverten aanleg voor leidinggeven?

De opleiding Technische Bedrijfskunde waar ik lesgeef, leidt studenten op voor leidinggevende functies in de techniek. Introverte studenten zijn er ver in de minderheid. Blijkbaar zijn introverten minder geneigd een managementfunctie te ambiëren. Betekent dat ook dat introverte mensen minder aanleg hebben voor leiderschap? En wil dat dan zeggen dat die paar introverte studenten in mijn klassen minder geschikte leiders zullen zijn dan hun extraverte medestudenten?

Deze vragen raken aan een interessante kwestie: worden leiders geboren of gemaakt? Moet je ter wereld zijn gekomen met een bepaald karakter om een goede leider te zijn? Of kun je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen? Ik kwam een artikel tegen van professor Leiderschap en Organisatiepsychologie Ronald Riggio waarin hij deze vraag beantwoordt. Hij haalt in zijn artikel een wetenschappelijk onderzoek aan dat uitwijst dat leiderschap voor ongeveer één derde is aangeboren en voor tweederde maakbaar.

Niemand wordt geboren met alle eigenschappen die je nodig hebt om zo’n complexe taak uit te voeren als het leiden van een organisatie. Wel is er een aantal aangeboren persoonlijkheidskenmerken aan te wijzen die de kans vergroten dat iemand zich tot effectieve leider zal ontpoppen. Uit verschillende onderzoeken komt het volgende rijtje persoonlijkheidskenmerken naar voren:

  • Extraversie
  • Assertiviteit
  • Bereidheid om risico’s  nemen
  • Analytisch vermogen
  • Sociale intelligentie
  • Empathisch vermogen

Al deze elementen zijn belangrijk. Je moet als leider risico’s durven nemen en voor je mening kunnen staan. Maar ook is het belangrijk dat je sociale situaties en processen kunt doorgronden en dat je begrijpt wat jouw werknemers beweegt.

Als je laag scoort op een of twee van deze kenmerken, betekent dat niet dat je geen geschikte leider kunt zijn. Leiderschap is immers maar voor één derde aangeboren.  Voor het grootste gedeelte kun je het ontwikkelen, aldus Riggio. Als je introvert bent, moet je waarschijnlijk werken aan je assertiviteit. Ben je extravert, dan moet je misschien leren je medewerkers wat meer ruimte te geven.

Er vele manieren waarop je een goede leider kunt zijn. Het hangt ook af van de context waarin je leiding geeft. Eerder schreef ik al over het onderzoek van  Grant, Gino en Hofmann naar introvert leiderschap. Zijn toonden aan dat teams met proactieve teamleden  beter presteren onder een introverte dan een extraverte leider.

Kortom,  er zijn geen redenen waarom mijn introverte studenten vanwege hun introverte aanleg minder geschikt zouden zijn als leider dan hun extraverte klasgenoten. Als zij bereid zijn te werken aan hun eigen ontwikkeling, kunnen zij uitgroeien tot goede leidinggevenden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis e-book Introversie bestaat niet

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank mijn e-book Introversie bestaat niet cadeau.

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is dat mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk door te begrijpen hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit mechanisme reik ik je graag aan in dit e-book!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle