Skip to main content

Je bent (een ge-)heel

Leven is ervaren. Je kunt niet niet ervaren. En je kunt ook niet kiezen voor alleen maar fijne ervaringen. Het leven voltrekt zich zonder rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren. Je kunt wel wensen, oordelen en concepten hebben over wat je ervaart. Vanuit die concepten ontstaan gevoelens van gebrek, tekortschieten, gebrokenheid, mislukking.

‘Niet heel’ is een concept. Een bijpassend concept is ‘helen’; een proces waarbij je dingen doet of ondergaat die je helpen (weer) heel te worden. Er is een vertrekpunt en een beoogde uitkomst: vanuit een staat van niet heel-zijn, ga je op weg naar een staat van heelheid.

Bijvoorbeeld als je je polst breekt. Je kunt het verschil tussen voor en na de heling voelen, en je kunt het zien op een röntgenfoto. De staat van het bot was eerst gebroken, en nu weer aan elkaar gegroeid, dus heel.

Heel, niet heel of half heel?

Hoe zit dat met mentale staten? Eerst had je last van paniekaanvallen, nu heb je je anders leren verhouden tot je gevoelens van angst. Die leiden niet langer tot paniekaanvallen.

Kunnen we dat vergelijken met een botbreuk? Was je eerst niet heel en nu wel? Of was je oorspronkelijk heel, toen niet en nu weer wel? Of ben je nog steeds niet helemaal heel, omdat je nog wel eens gevoelens van angst ervaart?

En stel dat je medicijnen gebruikt die je helpen om te functioneren zoals jij dat wil. Heb je dan een staat van heelheid bereikt, of niet? Of ben je dan half heel misschien?

Om even terug te komen op die botbreuk, hoe zit het eigenlijk als die niet netjes geheeld is? Ben je dan heel? Niet heel? Half heel?

Je bent (een ge-)heel

Kun je zien dat heel versus niet heel of half heel alleen maar bedachte categorieën zijn? Heelheid sluit alles in. Voorbij alle concepten en het denken over je staat in het moment ben je heel.

Je bent ter wereld gekomen als een bezield, bewust, bewegend, verwerkend, reagerend wezen, onderhevig aan een voortdurend veranderende stroom van ervaringen en sensaties. En zo zal je deze wereld ook weer verlaten. Als een ge-heel.

Als mens heb je per definitie het vermogen om geraakt te worden. Onvermijdelijk hebben we allemaal onze nare ervaringen, traumatische herinneringen en ingewikkelde emoties. En allemaal ontwikkelen we geconditioneerde, beperkende patronen om onze gevoelens van angst en onzekerheid te hanteren. Dat betekent niet dat we niet heel zijn. Het is gewoon onderdeel van menszijn.

Menszijn gaat net zo goed gepaard het vermogen om met veerkracht, helderheid en wijsheid met nare ervaringen te dealen. We kunnen leren om de pijn toe te laten in plaats van te proberen hem te controleren. We hebben het vermogen om open te staan voor nieuwe inzichten en gedrag. Om iets nieuws toe te laten in ons bewustzijn, waardoor we gedrag kunnen kiezen dat buiten de beperkingen van onze conditioneringen ligt.

Helen is herkennen

We kunnen ons bewust worden van het aangeboren vermogen om met helderheid en wijsheid op onze pijnlijke ervaring te reageren. Zo bezien krijgt helen een andere betekenis. Helen is dan een proces waarbij je steeds meer je aangeboren heelheid herkent. Waarbij je steeds helderder ziet dat je al heel bent. Ook met een botbreuk die niet op de juiste manier is geheeld. Of met een lichaam dat chronisch of terminaal ziek is. Inclusief je traumatische ervaringen en gevoelens van angst, onzekerheid, wanhoop.

Je kunt jezelf niet forceren om te zien dat je al heel bent. Maar je kunt wel een pad gaan bewandelen dat leidt tot realisatie. Er zijn vele wegen en methoden die je hiernaar kunnen leiden. Jij weet zelf welke voor jou op een bepaald moment passend is. Misschien wel de 3 principes…

heelheid, helen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.