Skip to main content

Verrassende wendingen

‘Panta rhei; alles stroomt.’ Aldus de Griekse filosoof Heraclitus zo’n 2500 jaar geleden. De enige constante is verandering, niets is in steen gebeiteld. Het is denk ik niet moeilijk om rationeel te begrijpen dat dit klopt. Maar om het gevoelsmatig te aanvaarden, is vaak andere koek! En toch ligt daarin de sleutel tot ontspanning.

In het diepe springen

Soms verwelkomen we verandering. Bijvoorbeeld als we geïnspireerd raken om iets te bereiken, om te vormen of creëren. Dat zijn de momenten waarop we in het diepe springen van een nieuwe baan, relatie, woonplek, enzovoort. Op andere momenten staan we niet open voor verandering. We hechten ons nou eenmaal aan situaties, vormen, mensen. We identificeren ons met onze idealen, met beelden van wie we willen zijn, en met wat we bereikt hebben. Het nieuwe ideaal kan dan gaandeweg een soort eindpunt worden. Maar er is nooit een eindpunt. Alles blijft stromen en bewegen.

Tegenspartelen

Het leven kan je in een andere richting duwen dan jij bedacht had. Dat is dan even schrikken. Het lijkt dan alsof er iets verkeerd gaat. De dingen stroken immers niet met wat jij in gedachte had. Het idee dat er iets verkeerd gaat, roept spanning, verwarring en onzekerheid op. Wat vaak weer leidt tot verstarring en krampachtig vasthouden aan het oude. Je staat niet open voor het nieuwe dat de levensstroom brengt. Begrijpelijk, want je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Het nieuwe heeft nog geen vastomlijnde vorm. Je verkeert in een soort niemandsland tussen het oude en het nieuwe.

‘Maar ik zou toch…’

Ik zat de afgelopen periode in dat niemandsland. Ik merkte dat opeens mijn motivatie om deelnemers te werven voor mijn trainingen was verdwenen. Wat raar! Hoe kon dat nou? Ik was toch de afgelopen jaren zo gemotiveerd om als zelfstandig coach het 3 principes-gedachtegoed uit te dragen? Ik had juist bedacht dat ik de markt zou bestormen, met nieuwe website en al helemaal gefocust op de 3 principes. En toen was er opeens het verlangen om niet zozeer als zelfstandig coach mensen bij te staan, maar als… iets anders, in een andere, nog niet nader omschreven vorm.

Meestromen

Ik kan je verzekeren dat dit tot verwarring en onzekerheid leidde. Maar interessant genoeg was ik niet onder de indruk van mijn eigen onrust. Dankzij mijn inzicht in de 3 principes kon ik aanvaarden dat ik onzekerheid ervoer. En was er tegelijkertijd vertrouwen dat er op een gegeven moment vanzelf weer helderheid zou ontstaan. Ik kon me overgeven aan het niet-weten. Ik herkende mijn verzet tegen het stromen van het leven. En met die herkenning verdampte dat verzet. Daarmee was de onzekerheid niet meteen verdwenen. Maar die was niet langer een probleem dat opgelost moest worden.

Ruimte voor het nieuwe

En ja hoor, toen kwam er op een gegeven moment inspiratie en helderheid. En daarmee nieuwe plannen! Ik begin in september met een opleiding tot geestelijk begeleider. En ik ben van plan om weer in een organisatie te gaan werken om daar mensen te begeleiden, ondersteunen en inspireren. Dat betekent dat ik afscheid moet nemen van oude vormen. Komend jaar zal ik geen tijd hebben om de jaaropleiding en introductie-bijeenkomsten over de 3 principes te geven. Dat wil niet zeggen dat ik volledig stop met mijn coaching en trainingen. Daarvoor zijn ze me te leuk, waardevol en dierbaar. Ik heb beperkt ruimte voor individuele coachtrajecten. En er blijven twee startdata over voor het 3p-verdiepingsprogramma: zaterdag 8 oktober en zaterdag 29 oktober.

Dit is een programma van vier maanden voor mensen die hun grounding willen verdiepen en/of hun inzichten in de 3 principe willen integreren in hun werk met de mensen die ze begeleiden. Het bestaat uit een live-bijeenkomst in Zwolle, 6 zoom-bijeenkomsten met alle deelnemers, en 3 individuele coachgesprekken. Heb je belangstelling voor een plek op een van deze dagen? Of voor een coachtraject? Van harte welkom! Bel of mail me: 06-28714476 / info@elinesluyscoaching.nl
3principes, overgave, vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.