Skip to main content

Een fijner leven…

Meer ontspanning, minder stress. Meer vertrouwen, minder piekeren.

Meer verbinding, minder vervreemding. Meer vrijheid, minder beklemming.

Meer flow, minder angst voor het oordeel van anderen.

Onze ervaring van het leven kan fundamenteel veranderen. We kennen allemaal de verhalen van mensen die angsten hebben overwonnen, patronen doorbroken, dromen waargemaakt. Vaak vertellen ze er enthousiast bij welke methode hen daarbij heeft geholpen.

Tegelijkertijd weten we dat geen enkele methode voor iedereen werkt. Waar de een van opknapt, daar knapt de ander op af.

Het is dus niet de methode die maakt dat onze ervaring van het leven verandert.

Als het niet de methode is, wat is dan wel de bron van transformatie?

Transformatie is altijd een gevolg van een inzicht dat doorbreekt in je bewustzijn. Er wordt licht geschenen op iets wat eerder verhuld was, waardoor de werkelijkheid er opeens anders uitziet. Je komt daarmee in een nieuwe realiteit terecht. Het oude plaatje en het bijbehorende gedrag kloppen niet meer. Je beweegt op een andere manier dan voorheen.

Inzichten kunnen klein en alledaags zijn, of groots en meeslepend. Ze kunnen inslaan als een donderslag bij heldere hemel, of zich als een klein vonkje geleidelijk tot een verlichtend vuur ontwikkelen. Bijvoorbeeld:

  • Je krijgt de opwelling om nu eens een keer een praatje te maken met die man in de straat die altijd zo nors kijkt. Opeens zie je dat achter dat nurkse masker een mens van vlees en bloed schuilgaat. In het vervolg ontwijk je hem niet meer.
  • Je wordt je bewust van je automatische neiging om te pleasen om lief, capabel en aardig gevonden te worden. Je realiseert je dat je je eigen gevangenis hebt gecreëerd door te geloven dat je pas oké bent als alles om je heen is gladgestreken. Je komt tot het besef dat je niet hoeft te pleasen om gewaardeerd te worden om wie je bent.

Het vermogen om nieuwe dingen te zien hoeft niet door een of andere methode bij je te worden ingeplant. Dat zit ingebakken in het weefsel van de mens. Je hebt het aangeboren vermogen om een andere kant op te kijken, om iets nieuws toe te laten in je bewustzijn. Opeens is er dan ruimte voor groei en bloei, waar je eerder in beperking en tekort geloofde. Je ziet mogelijkheden die je voorheen niet zag, wordt nieuwsgierig naar wat nog meer mogelijk is, komt in beweging, probeert dingen uit, doet nieuwe ervaringen op en ontdekt al doende nieuwe kanten van jezelf.

Waar je naar verlangt, is niet buiten jezelf of in een methode te vinden. Vertrouwen, verbinding, vrijheid, flow; het is er allemaal al. Misschien zie je ze niet, omdat je de andere kant op kijkt. Weet dan dat je het vermogen hebt om je aandacht te verleggen, en om dit vermogen te herontdekken. Als je daar hulp bij kunt gebruiken, weet je me te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.