Skip to main content

Hoe boze draken veranderen in wonderlijke fabeldieren

Ervaringen kunnen zo overweldigend zijn, dat het lijkt alsof je er weerloos tegen bent. Verstijven in het middelpunt van de belangstelling bijvoorbeeld. Of dichtslaan in een discussie met een dominant en stellig type. Je valt op zo’n moment als het ware samen met je ervaring. Je bent volledig geïdentificeerd met wat je denkt en wat je voelt.

Het lijkt dan logisch om die emoties op een of andere manier aan te pakken, zodat je er in de toekomst minder last van zal hebben. Om de overtuigingen te tackelen die deze emoties triggeren en ze om te buigen.

Maar je kunt het ook vanuit een compleet ander perspectief bekijken. Niet inzoomen op de belemmerende overtuigingen en verkrampte emoties, maar uitzoomen.

Je hoeft je niet te identificeren met de stroom persoonlijke gedachten en emoties die voorbijtrekt. Sta eens stil bij deze vraag: wie of wat is zich bewust van die stroom? Waar doet de ervaring zich voor?

In jouw bewustzijn.

Je bent je bewust van het feit dat je je de ene keer zus voelt, en de andere keer zo. In je bewustzijn worden al die ervaringen ervaren. Die ervaringen zijn veranderlijk. Soms is het prettig wat er voorbij komt, soms neutraal, soms verschrikkelijk.

Bewustzijn is onveranderlijk. Het heeft geen vorm, geen persoonlijkheid, geen begin en geen einde. Wat zich ook aandient, niets kan het bewustzijn schaden. Nare emoties en angstige gedachten laten er geen sporen op achter.

Hoe zou het zijn als je stopt met je te identificeren met je gedachten en je ervaringen? Als je ziet dat je in wezen heel bent, omdat je niet je gedachten en emoties bent, maar het bewustzijn waarin die gedachten en emoties ervaren worden?

Dat zou je ervaring van het leven fundamenteel veranderen. Want dan hoef je niet meer zo bang te zijn voor je eigen emoties. Nog steeds komt er dan van alles voorbij. Want dat is de aard van het leven. Het trakteert je op de meest uiteenlopende ervaringen.

Maar je nare emoties krijgen een andere betekenis. Het zijn dan geen resultaten van je persoonlijkheid, maar vluchtige momenten van bewustzijnsvernauwing. Van verkramping. Je hoeft ze niet meer te onderdrukken, bevechten of op te lossen. Je hoeft ze niet te controleren, maar alleen te voelen. Het zijn dan niet langer boze draken waar je tegen moet vechten of voor moet vluchten. Dan zijn het wonderlijke fabeldieren die even voorbij komen vliegen in het theater van jouw leven. Je hoeft niets anders met je ervaring dan hem te beleven. En dan kun je ontspannen in elke ervaring.

Net als Sander, die op mijn website schrijft:

“Ik liep al jaren tegen zaken aan die mij behoorlijk belemmerden. Voorbeelden zijn: mezelf (durven) laten zien, presenteren, me uitspreken tijdens vergaderingen en veel bezig zijn met wat anderen van mij vinden. Ik had hier veel last van en had de afgelopen jaren werkelijk van alles geprobeerd om hieraan te werken. Dit hielp wel wat, maar helaas toch minimaal.

Op een dag belandde ik op de website van Eline, en daar had ik echt het gevoel; hier moet ik zijn! Wat er gedurende de vijf sessies gebeurde overtrof al mijn verwachtingen.

Ik leerde totaal anders naar ‘’mijn belemmeringen’’ te kijken, en de zaken waar ik jarenlang mee worstelde werden in korte tijd niet echt issues meer. Een heerlijk gevoel! Door er anders naar te kijken, ging ik soms zelfs genieten van ervaringen die me vroeger angst aanjaagden. Ook op andere fronten in mijn leven kon ik de 3principes toepassen en het heeft mij al enorm veel gebracht. Ik ben dichter bij mezelf gekomen en ik kan niet meer hetzelfde kijken naar belemmeringen of problemen wat me veel vertrouwen heeft gegeven.
Eline is een fijne en warme gesprekspartner en ze weet je goed aan het denken te zetten. De manier waarop ze alles uitlegt is erg helder en duidelijk. Ik ben ontzettend blij dat ik met haar in contact ben gekomen.”

Dankzij ons bewustzijn hebben we allemaal het vermogen om steeds weer iets nieuws te zien. Om inzichten te krijgen waardoor we ook onszelf en onze ervaringen in een nieuw licht zien, en ons perspectief fundamenteel verandert. Om te ervaren dat we heel zijn, welke emoties en gedachten er ook voorbijkomen. En vanuit dat inzicht kun je ontspannen in je verkrampte ervaring. Iedere keer als je even verstijft of dichtslaat. Net als Sander. 

3principes, onzekerheid, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.