Misverstand #8: ‘Je moet de 3 principes uitleggen om impact te hebben’

Wat maakt het soms zo lastig om over de 3 principes te praten op een manier die impact heeft? Wees gerust, het ligt niet aan jou! Je probeert het vormloze in de vorm van woorden en concepten te vangen. Dat is een mission impossible.

De 3 principes zijn een poging om te beschrijven hoe de menselijke ervaring van moment tot moment tot stand komt. Een concept om te begrijpen hoe de vorm in elk moment vorm krijgt vanuit het vormloze. Woorden, beschrijvingen en concepten behoren tot de wereld van de vorm. Ze zijn per definitie ontoereikend om het vormloze te vatten. Het is alsof je een vlam wilt aanwijzen met een ijspegel, zoals Michael Neill dat zo mooi zegt. Dat is onmogelijk.

Hoe kun je dan toch 3 principes aanreiken aan anderen? Het is helpend om je te realiseren dat het niet om de ijspegel gaat. Het gaat erom waar je met die ijspegel naar probeert te wijzen. De 3 principes zijn alleen maar een aanwijsstok. De vlam is het inzicht dat je niet bent wie je tot dan toe dacht te zijn. Dat jouw ervaring van werkelijkheid anders tot stand komt dan je altijd verondersteld had. Dat de bron van al je ervaringen en inzichten het vormloze is. Het is jouw persoonlijke glimp van iets dat het persoonlijke overstijgt.

Dat inzicht kun je nooit zo onder woorden brengen dat het de lading dekt. We kunnen het vormloze nou eenmaal niet vatten in woorden en concepten. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien lastig als je het verlangen hebt om je eigen inzichten in de 3 principes met anderen te delen. Want je kunt het dus eigenlijk niet goed doen. Maar in feite is het goed nieuws. Het betekent namelijk ook dat je het niet fout kunt doen! Als je maar blijft wijzen in de richting van de vlam.

Een valkuil is dat je denkt dat het om de ijspegel gaat. Dan probeer je zo goed mogelijk de 3 principes uit te leggen. Of je probeert de ander ervan te overtuigen dat de 3 principes de beste wegwijzer naar de vlam zijn. Of zelfs de enige juiste. Maar dat is niet wat mensen helpt. Zolang je denkt dat het om de ijspegel gaat, heb je geen impact met de woorden die uit je mond komen. Dan zijn het maar woorden.

Het is alsof je een dove een muziekstuk wilt uitleggen door een technische verhandeling te geven. De ervaring van het luisteren naar mooie muziek zal voor die persoon dan nooit tot leven komen. Maar hij kent wel het sublieme gevoel dat een zintuiglijke ervaring kan oproepen. Een spectaculaire zonsondergang. Een zachte lentebries op je gezicht. Als jij je eigen ervaring deelt, komt er iets bij de ander tot leven. Die ervaart dan zijn eigen glimp van de vlam.

En dat is dan ook het enige wat je hoeft te doen. Delen wat je zelf gezien hebt over de aard van de menselijke ervaring, en wat dat voor jouw ervaring van het leven betekend heeft. Je hoeft de 3 principes niet uit te leggen. Niet andermans inzichten na te vertellen. Deel je eigen vlam, en maak je niet druk om de ijspegel. Het is jouw vlam die het vuur bij de ander kan ontsteken. Niet de ijspegel.

Dit is een artikel uit de serie De 3 principes delen met impact.

>> terug naar het overzicht


3principes, coaching, sydney banks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis e-book Introversie bestaat niet

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank mijn e-book Introversie bestaat niet cadeau.

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is dat mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk door te begrijpen hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit mechanisme reik ik je graag aan in dit e-book!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle