Skip to main content

De leegte die niet leeg is

Waarom zoeken mensen een coach? Of tips, stappenplannen en recepten? Omdat ze af willen van bepaalde gedachten, gevoelens en gedragingen. De een wil van z’n overgewicht af, de ander van z’n stress, de volgende van z’n onzekerheid. Of van perfectionisme, please-gedrag, faalangst, uitstelgedrag, conflictvermijdend of juist conflictzoekend gedrag, enzovoorts.

Hoe verschillend die verlangens ook lijken, ze zijn in feite terug te voeren op één oer-verlangen. Volgens mij willen we uiteindelijk allemaal innerlijke rust en vrijheid ervaren.

Waar vind je verlichting?

Innerlijke rust en vrijheid lijken soms ver weg. Ons bewustzijn wordt dan in beslag genomen door onrustig, onzeker denken. Op die momenten worden we meegesleept door onze negatieve gedachten en de emoties die ze oproepen. We vervallen in geconditioneerd gedrag of in doemdenken. Het is op die momenten dat we een andere ervaring willen dan we hebben. Vertrouwen in plaats van onzekerheid, ontspanning in plaats van verkramping, verbinding in plaats van verwijdering, overvloed in plaats van gebrek.

We zoeken op allerlei manieren naar verlichting. Uiteindelijk vinden we die op één plek: in onze eigen geest.

Je vindt verlichting als je onzekere, onrustige denken tot rust is gekomen. Als je geest weer opklaart. Dat is de bron van je goede gevoel. Niet wat je hebt gedaan, gedacht, gedronken of geslikt om je geest tot rust te brengen. Je voelt je prettig, omdat je geest is opgeklaard: open en ontvankelijk.

Panta rhei, alles stroomt

Alles is altijd in beweging. Je geest kan niet altijd open en ontvankelijk blijven. Er komen immers continu nieuwe gedachten op. Daar kan ook een gedachte tussen zitten die raakt aan iets wat je gelooft over jezelf of de wereld. Dat roept onzekerheid en weerstand op. Je gaat op zoek naar controle om die gevoelens van onzekerheid te hanteren, en vervalt in oud denken en gedrag. In je verkokerde gemoedstoestand sta je niet open voor een andere ervaring. Simpelweg omdat je geest in beslag wordt genomen door je onrustige denken. Totdat er vroeg of laat toch weer een nieuwe gedachte opduikt. Een frisse gedachte die maakt dat je de dingen opeens in een ander licht ziet. Je ziet weer een mogelijkheid. Je komt uit je verstarring in beweging, en je koortsachtige denken kalmeert. Je geest klaart weer op.

Zijn we gedoemd om in momenten van onzekerheid te vervallen in geconditioneerd denken en gedrag? Nee! Niet als we begrijpen hoe onze ervaring van moment tot moment tot stand komt. Waarom we de ene keer onzekerheid, verkramping en verwijdering ervaren, en de andere keer vertrouwen, ontspanning en verbinding. Als we dat snappen, kunnen we ontspannen in onze verkramping. Dan hebben we veel sneller weer toegang tot nieuwe gedachten en andere gedragsmogelijkheden. En creëren daarmee een nieuwe ervaring.

Terug naar de bron

Wat is dan de bron van innerlijke rust en vrijheid? Hoe krijg je toegang tot die bron? Hij is nergens buiten jezelf te vinden. Je vindt hem in jezelf. Niet in je persoonlijke gedachten. Maar in inzicht in hoe jouw ervaring tot stand komt via je denken. Je kunt gaan zien dat er voorbij je persoonlijke gedachtesysteem een ruimte is waarin nieuwe gedachten opkomen. En dat het heel natuurlijk en menselijk is om jezelf soms actief weg te denken van die ruimte, maar dat je hem op zo’n moment ook weer terug kunt vinden. In ieder moment heb je het vermogen om voorbij je persoonlijke gedachtesysteem te kijken. Dat vermogen is aangeboren in ieder mens. Het is de sleutel tot vrijheid en ontspanning.

Je kunt niet voorkomen dat er onzekere gedachten opkomen. Zolang je leeft, zal je af en toe in een mentale kramp blijven schieten. Maar als je ziet wat de bron is van je verkramping, hoef je er niet zo bang voor te zijn. Want dan weet je ook wat bron is van je ontspanning. Dan kun je vertrouwen op je vermogen om je onrustige denken tot rust te laten komen. Dan kun je ontspannen in je verkramping.

Stop met zoeken buiten jezelf. Kijk naar binnen. Neem waar hoe je met je denken je ervaring creëert. Dat zal je leiden naar de ruimte in jezelf waarin nieuwe gedachten en inzichten opkomen. Wat je zoekt, is in elk moment in jezelf te vinden: een rustige geest. Wees niet bang voor de leegte, want het is een leegte die rijk is.


“How can we stop negative, unwanted thoughts from entering our heads? We can’t. They come too fast and if you try, you will soon find you are on a fool’s mission. What you can do however, is realize that your own thoughts have no power of their own, only that which you give them. However, if you can see that they are only thoughts and you refuse to put life into them, they are harmless.” – Sydney Banks


Wat je zoekt, is in jezelf te vinden: een rustige geest. Je hebt dus niets van buiten nodig. Dat neemt niet weg dat je fijn kan zijn als iemand je even helpt om naar binnen te kijken. Bijvoorbeeld met behulp van de 3 principes. Die persoon kan ik voor je zijn! Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking: info@elinesluyscoaching.nl / 06-28714476

3principes, geluk, onzekerheid, sydney banks, verlichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.