Skip to main content

Eigenlijk ben ik een dodehoekspiegel

Laatst werd me gevraagd: ‘Eline, wat onderscheidt jou nu van andere introvertencoaches’? Een vraag om een tijdje op te broeden, maar ik geloof dat ik het antwoord wel weet. Je zou me een dodehoekspiegel voor introverten kunnen noemen. Dat klinkt niet meteen aantrekkelijk, maar toch is het een goede metafoor.

Veel coaches die zich richten op introverten benadrukken vooral hoe belangrijk het is om je leven in te richten op een manier die past bij je introverte aanleg. En dat is natuurlijk een uitstekend uitgangspunt. Je word gelukkiger en effectiever als je je voorkeuren en behoeften goed kent en keuzes maakt die daarbij passen. Zo kun je jezelf gaan waarderen en word je als het ware meer jezelf. Ook ik help introverten daarom hun talenten en voorkeuren opnieuw te ontdekken. En om de toegevoegde waarde van deze talenten zichtbaar te maken.

Jezelf zijn is één ding. We leven echter in een wereld waarin alles met alles samenhangt en iedereen wederzijds afhankelijk is. Je kunt pas echt jezelf zijn als je tegelijk verbonden bent met de mensen om je heen. En dat kan alleen als je ook bereid bent om je blinde vlekken te accepteren. Zolang je bepaalde gevoelens en gedachten in jezelf afwijst, is de kans groot dat je ze blijft projecteren op anderen. Dat je bijvoorbeeld (zoals ik vroeger) overdreven veel bewondering hebt voor het vermogen van extraverten om zich te profileren. Of dat je dit vermogen juist buitenproportioneel hard veroordeelt (deed ik ook). In beide gevallen heb je te maken met gevoelens van minderwaardigheid die je niet geaccepteerd hebt. Daarmee raak je van jezelf verwijderd. Tegelijk raak je verwijderd van de ander, want je oordelen weerhouden je ervan die ander te zien voor wie hij werkelijk is. Als je een deel van jezelf niet accepteert, kan er geen werkelijke verbinding ontstaan. En dat geldt natuurlijk ook voor extraverten en ambiverten. Ook zij hebben zo hun blinde vlekken en projecties.

En daar kom ik om de hoek kijken!  Ik help introverten meer zichzelf te worden door ze confronteren met hun blinde vlekken en projecties. Uiteraard met compassie en vriendelijkheid, want ‘vriendelijk & compassievol’ is my middle name! En passant help ik ook extraverten en ambiverten met hetzelfde, want het projectiemechanisme werkt voor iedereen op dezelfde manier.

Misschien klinkt dit je allemaal nogal zwaar en navelstaarderig in de oren. Dat is het niet! Door met een nieuwsgierige blik je eigen projecties en blinde vlekken te onderzoeken, leer je juist relativeren. Je zult merken dat je om jezelf kunt lachen als je van een afstandje naar je eigen ikje kijkt. En dat je het leven juist minder serieus en zwaar gaat opvatten. Je krijgt voor meer oog voor de mogelijkheden die er altijd al waren, maar die je simpelweg niet zag.

Heb je zin om dit avontuur aan te gaan? Wil je meer verbondenheid en plezier ervaren? Het is mijn specialiteit jou daarbij te begeleiden! Neem een kijkje bij mijn aanbod en schroom niet op contact met me op te nemen: info@elinesluyscoaching.nl / 06-28714476!

 

 

ambivert, introversie, introvert, projectie, verschillen introverten extraverten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.