Skip to main content

De blinde vlek van de introvert

Bij mijn trainingen oefenen we veel met praten voor de groep. Nadat een van de deelnemers iets heeft verteld, is mijn eerste vraag altijd: ‘’Wat ging er goed?”. Negen van de tien keer antwoordt de betreffende persoon dan: ‘Ik had het gevoel dat ik totaal onsamenhangend aan het vertellen was’.

(Waarmee diegene dus geen antwoord geeft op mijn vraag! Heel menselijk, die neiging om vooral oog te hebben voor wat fout gaat…;-)).

En altijd, altijd volgt dan de feedback van de andere deelnemers: ‘Welnee, joh, je was prima te volgen!’.

 

Onsamenhangend overkomen is een grote angst van mijn klanten als het gaat om zichtbaarheid. Die angst is te verklaren vanuit hun introverte voorkeursstijl. Als een introvert een prikkel krijgt, verwerkt hij die door naar binnen te keren en er op te broeden. Zijn brein geeft er de voorkeur aan om in zijn eentje gedachten, meningen en ideeën te vormen en deze pas te delen als hij uitgebroed is. Als introvert moet je bovendien in je langetermijngeheugen graven om informatie te vinden. Dat kan inderdaad soms leiden tot een gebrek aan samenhang. Dan vergeet je bijvoorbeeld te vertellen waar een gedachte vandaan komt. Of je denkt dat je iets gezegd hebt, terwijl je het alleen maar hebt gedacht. Ook kan het gebeuren dat je bepaalde kennis die je goed beheerst opeens bent vergeten.

Twee belemmereden factoren

Bij die angst om onsamenhangend over te komen, spelen twee belemmerende factoren een rol. Ten eerste ervaringen uit het verleden waarin je met je mond vol standen stond. Bijvoorbeeld een spreekbeurt waar je je met de moed der wanhoop doorheen hakkelde. Of een vergadering waarin je op het moment suprême werd overvallen door een black-out. Logisch dat dit soort ervaringen faalangst en fysieke stressreacties triggeren op momenten dat je zichtbaar bent. Je bent als de dood dat je lichaam je weer in de steek zal laten.

Als introvert wil je het liefst pas je gedachten delen nadat je bent uitgebroed, als je zeker weet dat je verhaal volledig uitgedacht en kloppend is. Die voorkeur leidt tot de tweede belemmering: de overtuiging dat ‘een samenhangend, kloppend verhaal’ de belangrijkste succesfactor in situaties waarin je jezelf zichtbaar moet maken.

Het bestaat alleen maar in je eigen hoofd

Deze overtuiging is echt een grote blinde vlek van introverten. Die blinde vlek leidt op twee manieren tot een onrealistische voorstelling van zaken:

  1. Je realiseert je niet dat er andere succesfactoren zijn dan samenhang die minstens zo belangrijk zijn. Je communiceert pas effectief als je het hele brein aanspreekt: zowel het rationele als het emotionele brein. Je verhaal moet uiteraard enigszins logisch en te volgen zijn om tegemoet te komen aan het rationele brein. Maar je kunt mensen alleen raken als je ook het emotionele brein aanspreekt. Mensen willen zich kunnen identificeren met je verhaal. En dat kunnen ze alleen als zichzelf herkennen in wat je vertelt of zich er een persoonlijke voorstelling van kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat je concrete en persoonlijke voorbeelden deelt en dat je woorden gebruikt die enthousiasme uitdrukken en positieve associaties oproepen. Als je betrouwbaarheid en enthousiasme uitstraalt, vergeven mensen het je als je niet volledig of glashelder bent. Sterker, nog het valt ze niet eens op, want ze kennen het volledige verhaal niet. De enige die volledigheid en 100 procent samenhang als maatstaf gebruikt om je verhaal te beoordelen, ben jij zelf!
  1. Je realiseert je niet dat veel mensen hersens hebben die anders werken dan de jouwe. Hun brein geeft er de voorkeur aan om meteen te reageren op prikkels en nieuwe informatie. Al pratende vormen zij hun gedachten. Daarom vinden ze het helemaal niet zo belangrijk dat jouw inbreng volledig, honderd procent onderbouwd of samenhangend is. Dat is voor hen geen maatstaf. Sterker nog, ze zijn blij met alle input die ze krijgen, want dat helpt ze verder in hun denkproces. Ook hier geldt dus weer: die maatstaf van doordachtheid, volledigheid en samenhang bestaat alleen in je eigen hoofd!

Wat doe je eraan?

Die maatstaf helpt je dus niet. In tegendeel, hij roept alleen maar faalangst en zelfcensuur op. Je moet er dus vanaf, en gelukkig is dat prima mogelijk. Dat je een voorkeur hebt voor introversie, wil niet zeggen dat je gedoemd bent om altijd maar automatisch in de valkuilen ervan te stappen. Ga oefenen met een concrete, persoonlijke en enthousiaste manier van praten. Gooi er eens gewoon iets uit wat je niet tot in de puntjes hebt uitgedacht en kijk wat er gebeurt.

Voelt dat nu nog als een brug te ver, of zie je niet voor je niet hoe je dat kan doen? Of denk je ten onrechte dat je daarvoor moet veranderen in een extravert? Meld je dan aan voor mijn training of een coachtraject. Ik leer je graag mijn tips &tricks om zonder stress en zelfcensuur zichtbaar te zijn! Bekijk mijn aanbod, bel of mail me: 06-28714476/info@elinesluyscoaching.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.