Skip to main content

Vijf tips om uitstelgedrag te overwinnen

 

Bijna iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Dat is niet pers se iets negatiefs. Volgens mij zijn er namelijk twee soorten uitstelgedrag: een gezonde en een ongezonde variant.

De gezonde variant herken je bij mensen die pas serieus aan een taak gaan werken als de deadline in zicht komt. Dan komt er opeens een heleboel energie vrij en die helpt ze om de taak in korte tijd succesvol af te ronden. Dat is geen luiheid, maar gewoon een voorkeur om zaken vrij en aanpasbaar te houden. Op zich niets mis mee. Tenzij je het overdrijft, waardoor de kwaliteit eronder gaat lijden.

Maar dan de ongezonde variant. Die herken je als je acties voor je uitschuift door een negatieve emotie:

  • door de angst dat je het niet zal kunnen
  • doordat je je overweldigd voelt door de taak en niet weet waar je moet beginnen
  • uit frustratie omdat je je een slachtoffer van de taak voelt
  • door een gevoel van minderwaardigheid omdat je denkt dat de wereld niet op jou zit te wachten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij komen ze van tijd tot tijd allemaal langs. Het goede nieuws is dat je je niet hoeft te laten leiden door dit soort negatieve emoties. Dit kun je doen om je uitstelgedrag te overwinnen:

  1. Veroordeel jezelf niet, maar ga na waarom je uitstelt.
  2. Doe je iets omdat het moet of omdat je het wil? Is er echt geen ontkomen aan, kun je er ook voor kiezen om het niet te doen? Is er een manier waarop je het wel wilt?
  3. Staar je niet blind op het eindresultaat. Dat kan zo overweldigend en ver weg lijken dat de moed je bij voorbaat in de schoenen zakt. Deel de taak op in kleine, behapbare brokjes.
  4. Formuleer doelen die te maken hebben met het gedrag dat nodig is om het resultaat te behalen. Concentreer je op de stappen in het proces om van A naar B te komen.
  5. Als je een ingeving hebt, geef er dan meteen gehoor aan. Dat is een grote uitdaging voor veel introverten, want die willen er het liefst nog even op broeden. En nog even. En nog even… De taak wordt dan almaar groter en enger in hun hoofd. Het resultaat: uiteindelijk komt van uitstel afstel.

Sinds ik heb besloten om meteen gehoor te geven aan mijn spontane opwellingen is mijn leven enorm verrijkt. Ik heb er nieuwe vrienden door gemaakt, een boek uitgegeven gekregen, opdrachtgevers gevonden, geleerd van allerlei interessante en inspirerende mensen, noem maar op. Gewoon door mijn schroom en angst in de ogen te kijken er omheen te stappen.

Hierbij wil ik je dan ook van harte uitdagen om de komende week meteen in actie te komen als je een ingeving hebt. Feel the fear and do it anyway! En stel nou dat je al een tijdje het gevoel hebt dat de training Zichtbaar Zonder Stress best iets voor jou kan zijn, schroom dan niet en schrijf je meteen in. Er is nog plaats!

 

 

belemmerende overtuigingen, introversie, introvert, zelfvertrouwen

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.