Skip to main content

‘Heb schijt aan je omgeving, ga ontdekken wat je zelf wilt!’

De bevrijdende boodschap van ondernemerscoach Brigitte van Tuijl

Veel introverten zijn geneigd gewoon maar te doen wat er van ze verwacht wordt. Of wat ze denken dat er van ze verwacht wordt. Vaak hebben die verwachtingen te maken met extraverte normen. Ze wringen ze zich in allerlei bochten om maar aan die normen te voldoen, met als gevolg dat ze de verbinding met hun eigen wensen en sterke punten kwijtraken. Zo niet ondernemerscoach Brigitte van Tuijl. Zij heeft voor introverten een even heldere als bevrijdende boodschap: als iets niets voor jou is, dan kun je het ook gewoon besluiten het niet te doen!

 

Brigitte helpt vrouwelijke coaches een groter verschil te maken met hun bedrijf – op hun eigen manier en voorwaarden, zonder zichzelf te verliezen in alles wat er komt kijken bij het ondernemen. Ze is zelf het levende voorbeeld van ondernemen op volstrekt eigen en eigenzinnige manier. Ze heeft een enorme behoefte aan tijd en ruimte voor zichzelf, en heeft een manier gevonden om haar bedrijf te laten groeien, terwijl ze tegelijkertijd nooit meer dan vier afspraken per week maakt. Om die reden noemt ze zich The Happy Hermit.

Gelukkige kluizenaar

Het beeld van die gelukkige kluizenaar vind ik ijzersterk gevonden van Brigitte. Het drukt precies uit wat je als introvert kunt bereiken als je inziet hoe krachtig het is dat je veel voldoening kunt halen uit je binnenwereld. Dat dit niets is om je voor te schamen of wat je moet veranderen. En dat je dus heel gelukkig kunt worden als je de kluizenaar in jezelf omarmt en tegemoet komt! Omdat ik heel benieuwd was naar het verhaal van Brigitte achter die term Happy Hermit benaderde ik haar voor een interview.

Als eerste vroeg ik Brigitte hoe zij ondernemerscoach is geworden. ‘Ik was typisch zo iemand die nooit wist wat hij wilde worden. Ik heb verschillende studies gevolgd en allerlei banen gehad. Iedere keer dacht ik binnen de kortste keren: Jezus, wat is het hier erg, ik wil hier weg! Tegelijkertijd heb ik lang gedacht dat ik op een gegeven moment vanzelf wel zou weten wat ik wilde worden. Dat moment kwam helaas nooit, totdat ik dacht: nu is het klaar. Nu wil ik iets vinden wat echt bij me past’, aldus Brigitte, die haar zinnen graag doorspekt met een goedgeplaatste krachtterm hier en daar.

‘Wat ik vooral miste was zingeving in mijn werk. Ik wilde er daarom achter komen wat voor mij zinvol werk is. Via een loopbaantraject ontdekte ik toen dat ik zelf ook anderen wilde helpen bij het vinden van zinvol en passend werk. Ik wist ook heel zeker dat ik mijn eigen bedrijf wilde. Mijn belangrijkste motief daarvoor was dat ik niet van samenwerken houd. Dat leidt me af. Ik wil mijn eigen ideeën uitvoeren zoals ik ze bedenk. Ik wil gewoon geen water bij de wijn doen. Dat heb ik altijd al gehad. lk kreeg altijd te horen dat het niet normaal is als je niet van samenwerken houdt. ‘Als je later volwassen bent, moet je ook met andere mensen samen kunnen werken, hoor!’ Hoe vaak ik dat wel niet heb gehoord… Toen ik voor mezelf begon, heb ik wel onderzocht of er voor mij manieren waren waarop ik het wel leuk vond. Ik had zo vaak gehoord dat samenwerken goed is, dat ik dat voor eens en altijd voor mezelf wilde uitzoeken. Bijvoorbeeld door met anderen workshops te geven. Maar ik werd iedere keer bevestigd in het inzicht dat het niets voor mij is. Ik vind er gewoon echt geen reet aan! Toen ik eenmaal het besluit had genomen dat ik alleen nog maar in mijn eentje ging werken, gaf dat rust.

Eigenwijs geboren

‘Ik ben van nature heel compromisloos. Van jongst af aan heb ik extreem veel tijd en ruimte voor mezelf nodig gehad en dat ook bewaakt. Dat werd gezien als anti-sociaal. Ik trok me daar weinig van aan en ging juist nog meer mijn eigen ding doen.’ Die compromisloze houding van Brigitte intrigeert me mateloos. Ik vind het heel bijzonder dat ze als klein meisje al zo goed voor haar eigen behoeftes kon opkomen. Bij mij was dat wel anders. Ik vond het ontzettend verwarrend dat mijn behoeftes zo leken af te wijken van wat ik bij anderen zag en trok daaruit de conclusie dat er waarschijnlijk iets mis met mij was. Ik probeerde me zo goed en zo kwaad als dat ging aan te passen. Het idee dat ik een keuze had om dingen om mijn eigen manier te doen, kwam niet in me op. Daarom vind ik Brigittes verhaal zo inspirerend voor alle introverten die worstelen.

‘Ook al vonden mijn ouders dat wel lastig, tegelijkertijd hebben ze me ook erg gesteund om mezelf te zijn. Ik vond het bijvoorbeeld altijd afgrijselijk dat op mijn verjaardag het hele huis vol familie zat als ik uit school kwam. Toen ik dertien werd heb ik tegen mijn moeder gezegd dat ik dat echt niet meer wilde. ‘Goed’, zei m’n moeder, ‘dan vieren we het niet meer, maar dan moet je zelf al je tantes afbellen’’’, aldus Brigitte. Persoonlijk vind ik dit een redelijk briljante zet van moeder Van Tuijl. Ze erkende haar dochter in haar behoeftes en liet haar tegelijk ervaren dat ze zelf de verantwoordelijkheid kon nemen om haar leven vorm te geven om een manier die past bij die behoeftes. Dat lijkt me een pracht van een opvoedtip voor ouders van introverte kinderen!

Consequent duidelijk zijn over je behoeftes

Door haar compromisloosheid kost het Brigitte geen moeite om duidelijk en assertief te zijn. Toen ze nog in loondienst werkte, had ze als stelregel dat collega’s niet welkom waren op haar kamer voor half 10 ‘s ochtends. ‘Mijn energie is tot een uur of half 10 standaard heel erg naar binnen gericht, en dan kan ik niet veel prikkels van buitenaf verdragen. Als collega’s me voor half 10 probeerden aan te spreken, schudde ik van nee en wees op mijn horloge. In het begin vinden mensen zoiets raar, maar als je maar consequent en duidelijk bent, gaan ze het vanzelf accepteren. Ook nu nog maak ik nooit voor half 10 afspraken.’

Toch waren er lange tijd ook momenten waarop Brigitte het wel lastig vond om haar eigen ruimte te bewaken. ‘Als je dat consequent wilt doen, moet je vaak nee zeggen, ook tegen vrienden. Dat wordt door anderen vaak als negatief of een afwijzing opgevat. Daar heb ik wel een tijdje mee geworsteld. Toch zei ik geen ja, want dan zou ik mezelf tekort doen. Tegenwoordig voel ik me er niet meer ongemakkelijk bij. Ik wijs iemand niet af, maar bewaak gewoon mijn eigen behoefte aan rust en ruimte. Het gebeurt nog wel dat iemand zich afgewezen voelt, maar dat trek ik me niet meer persoonlijk aan. ik ben niet verantwoordelijk voor hoe die ander zich voelt.’

Brigitte heeft op andere gebieden nooit ‘last’ gehad van haar introverte aanleg. Sterker nog, ze dankt het succes van haar bedrijf er aan. ‘Ik kan mijn werk alleen maar zo doen als ik het doe omdat ik introvert ben. Het is mijn grootste kracht als ondernemerscoach. Mijn introverte aanleg maakt me tot een goede coach, schrijver en inspirator. ik kan goed concepten die interessant klinken, vertalen naar een praktische toepassing. Dat lukt me, juist omdat ik zo reflectief ben. Ik laat graag ideeën in mezelf rondwentelen. Door ze uit te pluizen en van alle kanten te beschouwen maak ik ze tastbaar. Daarmee inspireer ik anderen, omdat ik abstracte concepten kan vertalen naar praktische stappen die mensen kunnen zetten. Omdat ik zo’n eigenwijze introvert ben, ben ik een goed voorbeeld van hoe je gelukkig en succesvol kunt zijn op je eigen voorwaarden.’

Van crappy naar happy

Op dat punt heeft Brigitte zelf ook een ontwikkeling doorgemaakt. ‘Eind november 2012 ging het heel goed met mijn bedrijf. Er was veel belangstelling voor mijn diensten. Ik nam met mijn Amerikaanse ondernemerscoach mijn plannen voor 2013 door en voelde me erg ongelukkig omdat er zo veel op me af zou komen. Elke vezel in mijn lichaam wist: dit is me veel te veel. Ik riep uit tegen mijn coach: ‘I feel like a crappy hermit, I won’t do it, I want to be a happy hermit!’ Dat was de belangrijkste stap in mijn proces om te komen waar ik nu ben. Het besluit: nu ben ik er klaar mee. Linksom of rechtsom, het gaat me lukken om mijn bedrijf zo in te richten dat ik het op mijn eigen voorwaarden kan doen! Als je dat innerlijke besluit neemt, en daar met hart en ziel aan gecommitteerd bent, dan ga je veel meer mogelijkheden en oplossingen zien. Ik ben in kaart gaan brengen onder welke voorwaarden ik wilde werken en daar heb ik vervolgens mijn hele bedrijf op ingericht.’

Dat is meteen de belangrijkste tip van Brigitte. ‘Trek je niets aan van alle boodschappen over hoe dingen horen. Over wat normaal en wenselijk gedrag is en wat niet. Veel van dat zogenaamde wenselijke gedrag is extravert gedrag. Als je je daar iets van aantrekt, dan ga je aan jezelf twijfelen en je in duizend bochten wringen om maar te voldoen aan het plaatje. Mijn boodschap is: ga de dingen doen op je eigen voorwaarden. Richt je op waar je goed in bent en wat daar bij past. Begin met in kaart te brengen wat je behoefte is. Ga voelen waar je op leegloopt en waar je energie van krijgt. Vervolgens kun je kijken wat je kunt veranderen.

Netwerken is bijvoorbeeld voor veel introverten iets verschrikkelijks. De smalltalk, het geblaat, de gebakken lucht; afgrijselijk gewoon. Ga dan als ondernemer in godsnaam niet denken dat jij moet netwerken. Je kunt andere manieren zoeken om je zichtbaar te maken, via internet bijvoorbeeld. Als je iets echt gruwelijk vindt, doe het dan gewoon niet.’

Blij van haar boodschap

Deze aansporing klinkt voor sommige mensen vast heel vanzelfsprekend. Voor mij is hij dat niet. Als ik bepaald gedrag gruwelijk of onbegrijpelijk vind, wil ik altijd snappen hoe het kan dat anderen er geen afkeer van hebben. Vroeger probeerde ik me vervolgens aan te passen. Tegenwoordig doe ik dat niet meer, tenzij ik daar bewust voor kies. Ik vind het leuk om te kijken of ik me bepaald gedrag eigen kan maken op een manier die in overeenstemming is met mijn eigen aanleg en voorkeuren. Vaak blijkt dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als ik bij voorbaat dacht. Zo compromisloos als Brigitte ben ik dus niet en zal ik ook nooit worden. Maar ik word wel heel blij van haar boodschap. Het is zo bevrijdend om te kunnen zeggen: ik ben een happy hermit! Ik doe alleen dingen waar mijn innerlijke kluizenaar blij van wordt! Dat is precies wat Brigitte uitdraagt en dat maakt haar in mijn ogen tot een geweldig rolmodel!

Wil je meer weten over Brigitte? Op www.getthisfreegift.com kan je je aanmelden voor haar gratis nieuwsbrief vol tips om op je eigen manier en voorwaarden een succesvol bedrijf te bouwen.

 

assertief, introversie, introvert

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.