Skip to main content

De engste én belangrijkste stap die nodig is voor zichtbaarheid

Als ik artikelen zit te tikken en mijn vriend komt over mijn schouder meelezen wat ik aan het schrijven ben, dan klap ik meteen mijn laptop dicht. Herken je dat? Hij mag mijn schrijfsels best lezen, maar pas als ze helemaal klaar zijn. Eerder wil ik ze niet de wereld in sturen! Die neiging om ideeën pas ze delen als ze helemaal uitgedacht en afgerond zijn, is zeer typerend voor introverten. Er kleven grote gevaren aan.

Als introvert heb je het vermogen om je lange tijd achter elkaar te concentreren en zo tot doordachte oplossingen te komen. Dat is een sterk punt waar je veel profijt van kunt hebben. Helaas brengt het ook een aantal vervelende nadelen met zich mee.

1. Anderen kunnen je niet volgen

Als je ideeën pas gaat delen als ze helemaal uitgedacht zijn, komen de oplossingen die je bedenkt voor andere mensen uit de lucht vallen. Het risico is dat ze je niet kunnen volgen. Voor jou is alles glashelder, want je hebt er uiterst zorgvuldig over nagedacht. Omdat je mensen echter niet hebt meegenomen in je denkproces, snappen ze niet hoe jij van A naar Z bent gekomen. Of ze begrijpen niet waarom die oplossingen er eigenlijk moet komen. Gevolg: de boodschap komt niet aan en je idee wordt niet geaccepteerd.

2. Je isoleert jezelf

Dagelijks worden we geconfronteerd met talloze situaties waarin het gewenst is dat we ideeën en standpunten uitwisselen. Dat sluit goed aan bij de natuurlijke neiging van extraverten om meteen te reageren op nieuwe informatie. Bij hen vindt het denkproces plaats in de buitenwereld. Zij vormen hun gedachten in interactie met anderen. Ze gaan dus op actief op zoek naar input van anderen, omdat zij die nodig hebben. Je natuurlijke neiging om als introvert te broeden op nieuwe informatie, kan dan nogal belemmering zijn. Het gevaar is dat je jezelf isoleert van het groepsproces met je neiging ideeën voor je te houden als ze nog niet uitgedacht zijn. Gevolg: voor de mensen met wie je samenwerkt, zijn je betrokkenheid en je enthousiasme niet zichtbaar.

3. Je blokkeert jezelf

Je natuurlijke neiging om te broeden op nieuwe informatie kan leiden tot de belemmerende overtuiging dat het verboden is om onuitgewerkte ideeën te delen. Die overtuiging klopt uiteraard niet. Er is geen natuurwet die voorschrijft dat je alleen standpunten of ideeën mag inbrengen als je honderd procent zeker bent van je zaak. Toch geloven veel introverten dat dit het geval is. Ze denken vaak dat zij niet genoeg weten over een onderwerp om er iets over te kunnen zeggen. Ze zijn ervan overtuigd dat je pas genoeg over een onderwerp weet als je alles weet. Tegelijk zijn zij zich er maar al te goed van bewust dat niemand ooit alles weet. Met deze overtuiging kun je jezelf behoorlijk vastzetten. Je legt jezelf als het ware censuur op. Het gevolg is weer dat je geïsoleerd raakt en onzichtbaar bent.

Maak ze deelgenoot van je denkproces

De laatste jaren heb ik allerlei stappen gezet die mij hebben geholpen mijn zichtbaarheid te vergroten. De belangrijkste stap is denk ik wel dat ik mijn ‘tussenproducten’ ben gaan delen. In het begin vond ik het heel eng om mensen deelgenoot te maken van mijn denkproces. Het druiste immers ontzettend in tegen mijn voorkeursstijl. Maar al snel merkte is dat het effect groter was dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik ben veel meer plezier gaan beleven aan samenwerken, oefen veel meer invloed uit, voel me veel meer gewaardeerd. Natuurlijk, er is moed voor nodig om af te wijken van je voorkeursstijl. Maar het heet niet voor niets voorkeursstijl. Dat je een voorkeur hebt voor het een, betekent niet dat je het andere niet kunt. Ik zeg ook niet dat je moet veranderen van voorkeur. Juist niet, want je introverte kwaliteiten zijn heel waardevol. Het is alleen wel fijn als je bewust kunt kiezen voor het een of het ander. En dus klap ik lekker nog steeds mijn laptop dicht als mijn vriend wil lezen wat ik aan het schrijven ben!

belemmerende overtuigingen, introversie, introvert, zichtbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.