Skip to main content

A crack in everything

Je bent al heel en compleet. De vreugde, vrede, overvloed, vervulling die je zoekt, zijn er al. Dat is moeilijk te bevatten. We zijn geconditioneerd zijn om te geloven dat we op weg zijn naar heelheid.  ‘Als ik X oplos, dan zal ik vrede hebben; als ik Y bereik, dan zal ik voldoening ervaren; als ik geen last meer heb van Z, dan zal ik gelukkig zijn.’

De 3 principes nodigen je uit om te herkennen dat je nu al heel bent. En om te begrijpen wat je ervaring van vreugde, vrede, overvloed, vervulling in het nu n de weg staat: je eigen geloof dat je ervaring in het moment verkeerd is. Het is je verzet tegen de ervaring van stress die hem in stand houdt. Je hoeft dat verzet niet te breken of op te lossen. Alleen maar gewaar te zijn.

Als dat kwartje valt, dan ga je je anders verhouden tot je ervaringen van stress, angst en onzekerheid. Dan hoef je nergens naar op weg, omdat je nergens van weg hoeft.  

Het werkt niet!

Soms duurt het langer dan je wilt tot dit kwartje valt. Dan vat je de 3 principes op als manier of methode om je nare ervaring in het moment op te lossen. Je probeert ze toe te passen. Dat leidt tot frustratie en zelfverwijt. Tot verzet tegen het verzet. Want dan zie je wel dat je in verzet bent, maar je gelooft nog steeds dat je iets anders moet, doen, denken, voelen om heel te zijn. ‘Ik moet mijn verzet gewaar zijn… oké, ik ben het gewaar… en ik voel nog steeds angst… ik doe iets verkeerd… de 3 principes werken niet bij mij!’

Tot opeens het kwartje valt. Zoals mijn klant Hanne gebeurde. Ze bleef maar proberen de 3 principes op de juiste manier toe te passen om van haar angst af te komen. Dat leidde niet tot rust. Haar hoofd bleef op volle toeren doordraaien. Totdat er opeens een inzicht doorbrak in haar bewustzijn: ‘het gaat er niet om dat ik iets moet doen met of tegen mijn angst, het punt is dat ik hoef niet bang te zijn voor mijn angst!’ Toen kon ze iets nieuws ervaren. Ze zat bang op de bank en aanvaardde elk aspect van het moment zoals het was: haar angst, en haar gedachten en emoties over haar angst. En toen ondervond ze aan den lijve wat er gebeurt als je innerlijke weerstand tegen je nare ervaring in het nu wegvalt. Dan verdampt hij.

Het licht breekt door

‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’, citeerde een deelnemer aan het Verdiepingsporgramma laatst Leonard Cohen.

Er zijn altijd kiertjes in onze denkwereld, waardoor het licht van bewustzijn erdoorheen kan piepen. We willen dat doorpiepen van het licht graag controleren en versnellen met ons intellect. Maar met dat streven houden we de kieren juist geblokkeerd. Dat doen we niet bewust, het gebeurt gewoon. We hoeven er niet mee op te houden, we kunnen het herkennen. Telkens weer opnieuw.

Die herkenning maakt de weg vrij voor het inzicht dat je in ieder moment opnieuw voorbij de imaginaire wereld van je persoonlijke denken kunt kijken. Daar vind je vreugde, vrede, overvloed, vervulling. Niet door te streven. Niet door te controleren, veranderen of verbeteren wat er gaande is. Maar door te herkennen en aanvaarden wat er gaande is: het golven van het leven via jou en als jou.

3 principes, innerlijkewijsheid, inzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.