Skip to main content

Luister toch niet naar experts, coaches en goeroes!

De titel van dit schrijfsel is een uitnodiging om mij als coach totaal niet serieus te nemen. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om verder te lezen:-)! Informatie tot je nemen is iets anders dan iemands advies opvolgen.

Waarom moet je niet naar me luisteren? Omdat ik jou niet ben, en jij wel. Logisch, toch?

Jij kent jezelf en je eigen voorkeuren het beste, dus jij weet zelf wat goed voor je is. En daarom moet je naar jezelf luisteren.

Klinkt simpel, is moeilijk.

Je zoekt advies als je ergens wilt komen waar je nog niet bent. Je gaat te rade bij een expert. Die beweert dat methode X dé manier is om zo snel mogelijk je resultaat te behalen. Hoopvol ga je aan de slag. Je raakt echter al snel ontmoedigd. Voelt weerstand. Moet jezelf telkens aanzwengelen. Blijft halverwege steken.

Zo vergaat het mij iedere keer dat ik probeer een strategie voor mijn onderneming op te zetten. Vol goede moed ga ik aan de slag met de tips van een businesscoach. De beginfase vind ik nog wel leuk, want dan kan ik mijn creatieve ei een beetje kwijt. Maar steevast verlies ik mijn motivatie als het op stippen op de horizon en planningen aankomt.

Ik vind daar gewoon geen reet aan. Het past niet bij mij. Ik ben van de organische ontwikkeling, of hoe je dat ook noemt. Als ik gewoon mijn inspiratie volg, dan ben ik opeens allerlei nuttige en zinvolle stappen voor mijn onderneming aan het zetten. Dan hoef ik mezelf helemaal niet aan te zwengelen.

Waarom zoek ik naar strategie als strategie niet voor mij werkt? Omdat ik niet naar mezelf luister, maar naar de experts die beweren dat je zonder strategie reddeloos verloren bent.

Ik zie het zo veel om me heen:

Veelzijdige types die denken dat ze een focus moeten kiezen

Introverten die denken dat ze moeten roeptoeteren

Gevoelige zielen die menen dat ze moeten rouwdouwen

Go-with-the-flowtypes die geloven dat ze moeten plannen

Allemaal denken ze dat ze iets nodig hebben dat totaal niet bij ze past. Omdat ze luisteren naar anderen in plaats van naar zichzelf. Naar LinkedIn-goeroes, extraverte leidinggevenden, assertiviteitstrainers, timemanagement experts, vrienden, ouders, kennissen, docenten, buren.

Waarom hebben we toch zo de neiging om het buiten onszelf te zoeken? Waarom maken we alles zo onnodig moeilijk en gecompliceerd? Omdat onze gedachten met ons aan de haal gaan. We geloven heilig in de hersenspinsels die we zelf creëren. Raken verstrikt in de overtuigingen die alleen maar in ons eigen hoofd bestaan. Hebben de illusie dat we de boel kunnen controleren door heel hard na te denken. En daarmee bereiken we het tegenovergestelde. Hoe harder we nadenken, hoe ingewikkelder alles lijkt te worden, en hoe minder helder we kunnen zien.

Mijn strategie is dat ik geen strategie heb. Ik heb ervaren dat dit werkt voor mij. Toch popt af en toe nog de gedachte op dat ik een strategie moeten hebben. Als ik die gedachte serieus neem, breng ik mezelf in de problemen. Want dan ga ik weg van de manier die natuurlijk en moeiteloos voor mij is. Dan raak ik verkrampt en gedemotiveerd. Gelukkig leer ik steeds beter om zo’n op-poppende gedachte niet serieus te nemen. Om te vertrouwen op wat er wel is, in plaats van te geloven dat ik iets mis. Heel fijn!

Maar dan. Het gevaar is dat ik de gedachte ‘strategie past niet bij mij’ ook weer serieus ga nemen. Ook dan heb ik geen heldere blik. Want dan sluit ik me af voor mogelijkheden en ideeën die mij verder kunnen brengen. In plaats van allerlei gedachten te hebben over wel of geen strategie, kan ik ook mijn aandacht richten op mijn leerproces als ondernemer. Ik kan met een met open blik experimenteren en dingen uitproberen. En dan laat ik me graag voeden en op ideeën brengen door de verhalen en tips van anderen. Want af en toe komt zo’n expert met een suggestie waar ik wél iets mee kan.

Moraal van dit verhaal: luister naar anderen, maar volg jezelf!

Misschien vind je het lastig om jezelf te volgen, omdat je inmiddels zo veel gedachten hebt gesponnen dat je niet meer weet wat er uit jezelf komt. Ik help je graag om die brij van overtuigingen weg te werken. Zodat je weer in contact komt met je natuurlijke welbevinden.

Diep in jou zit een bron van creativiteit, mentale veerkracht en helderheid. Maak die bron vrij, je leven wordt er zoveel moeitelozer, ontspannener en luchtiger van! Het hoeft niet moeizaam en ingewikkeld. Het kan en mag makkelijk. Nieuwsgierig hoe ik jou kan helpen? Bekijk mijn aanbod, of bel/mail me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

3 principes, groeimindset, introvert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.