Skip to main content

Ben jij jaloers op de bakken energie van extraverten?

Ken je die reclame nog van dat roze Duracell-konijn? Dat bleef maar vrolijk door stuiteren, terwijl om hem heen het ene na het andere konijnenvriendje uitgeput de geest gaf. Dat kwam omdat hij zo’n onuitputtelijke Duracell-batterij in z’n donder had, en de andere konijntjes een inferieure batterij. Als introvert voel je je wel eens zo’n leeglopend diertje. Alsof de extraverten in je omgeving over meer energie beschikken dan jij. Maar is dat wel zo?

Ik ben soms best jaloers op de drang van extraverten om zich te manifesteren in de buitenwereld. De concrete resultaten die ze daarmee bereiken en de energie die ze daarbij aan de dag leggen… bewonderenswaardig, inspirerend en soms ook intimiderend.

Maar betekent die manifestatiedrang dat ze kunnen putten uit een groter reservoir met energie dan ik?

Ik denk van niet.

Het is geen kwestie van een verschil in beschikbare energie. Het verschil zit hem erin waar die energie voor gebruikt wordt.

Het merendeel van de beschikbare energie van de extravert gaat naar de buitenwereld. Hij wordt omgezet in zichtbare, concrete acties en interacties met andere mensen. Logisch, want voor hem is de buitenwereld het belangrijkst.

Het merendeel van de beschikbare energie van de introvert gaat naar de binnenwereld. Want die hecht daar juist het meeste waarde aan. Zijn energie wordt omgezet in iets wat niet direct tastbaar is. De introvert gebruikt zijn brandstof vooral voor mentale processen.

Verwerken, broeden, herkauwen, verbanden leggen, meningen vormen, innerlijk beleven, visies ontvouwen, plannen en oplossingen bedenken en uitwerken. Dat vertaalt zich niet allemaal direct in waarneembare acties.

De energie die de introvert gebruikt in de binnenwereld, kan hij niet meer gebruiken in de buitenwereld. Maar dat betekent dus niet dat hij minder energie tot zijn beschikking heeft. De verdeling is gewoon anders.

Het betekent ook niet dat zijn bijdrage minder waardevol is. Het is alleen wel een ander soort bijdrage.

Maar bedenk een wat een geweldige kunst, boeken, artikelen, ideeën enzovoort al dit gebroed oplevert! Dat is ontzettend waardevol. Jaloersmakend misschien wel in de ogen van menig extravert:-).

Niemand is alleen maar introvert of extravert. Ieder mensen beweegt zich tussen beide neigingen heen en weer. En dat is ook belangrijk. Te veel nadruk op een van beide leidt tot eenzijdigheid. Ook als introvert moet je je bewustzijn op de buitenwereld kunnen richten en tot acties komen. En ook als extravert moet je de blik naar binnen kunnen keren en over jezelf nadenken en jezelf beschouwen.

Als introvert kun je leren hoe je bewust je energie kunt richten op de buitenwereld, zonder dat je daarvan uitgeput raakt.

Het gaat fout wanneer je de hele tijd bezig bent met jezelf in de interactie met je omgeving. Doe ik het wel goed, kan ik dit wel zeggen, weet ik het wel zeker, zitten ze er wel op te wachten, ik kom toch niet overtuigend over, enz. Als je in beslag wordt genomen door dit soort storende gedachten, wordt het niets. Dan zit jezelf alleen maar in de weg. En dan raakt je batterij snel leeg, want die innerlijke processen vreten bakken energie.

Je kunt leren om je energie verstandig te doseren en strategisch te verdelen. En je kunt leren om contact te maken met je omgeving op een manier die minder energie kost en meer voldoening geeft.

En weet je, dit leerproces kan zelfs leuk en opwindend zijn. Echt waar! Geloof je me niet? Nieuwsgierig naar hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk mijn methode maar eens. Of lees wat mijn klanten daarover te zeggen hebben!

introversie, introvert, verschillen introverten extraverten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.