Skip to main content

Boeken die je zelfkennis vergroten

Een van de makkelijkste manieren om aan je eigen ontwikkeling te werken, is kennis opdoen over introversie. Er is inmiddels een aardig rijtje boeken verschenen over dit onderwerp. Het is bijna vakantie en dus bij uitstek de tijd voor lijstjes met boeken die mee moeten in de reiskoffer. In dit artikel vind je mijn suggesties.

Een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over introversie is Stil van Susan Cain. Dit boek is eigenlijk voor iedereen interessant. Het maakt haarscherp duidelijk wat het betekent om introvert te zijn in een wereld waarin extraversie de norm is. Zeker als je zelf introvert bent en wel eens worstelt met je aanleg, heeft dit boek een enorme impact. Je zult merken dat je het in een ruk uit hebt, en dat je na afloop anders naar jezelf kijkt en over jezelf denkt. Ook als je introverte karakter geen belemmering voor je is, kun je veel uit dit boek halen. Het geeft veel inzicht in hoe je kwaliteiten nog beter tot hun recht kunnen komen en onder welke omstandigheden je kunt floreren. Bovendien is het ook voor mensen die niet introvert zijn een eyeopener. Dus, als je dat nog niet gedaan hebt: lees dit boek en beveel het aan bij je dierbaren, je collega’s en je leidinggevende!

Introverten die moeite ondervinden om zich staande te houden in de extraverte wereld, kunnen veel baat hebben bij Introvert door het leven van Marti Olsen Laney. In dit boek wordt heel duidelijk uitgelegd wat introversie nu eigenlijk is en wat de fysieke verschillen zijn tussen introverte en extraverte mensen. Ook staan er heel veel tips in over uiteenlopende onderwerpen als beroepskeuze, communicatie, relaties, omgaan met gedachten, angsten en frustraties.

Een boek dat specifiek ingaat op hoe je je als introvert kunt profileren in je werk is Self-promotion for introverts van Nancy Ancowitz. Het is eigenlijk een soort werkboek, waarin de auteur tips en oefeningen geeft om je te helpen je bewust te worden van je introverte kwaliteiten, je zichtbaarheid te vergroten en jezelf te promoten op een manier waar je je comfortabel bij voelt. Het is een praktisch boek dat je helpt een actieplan voor jezelf op te stellen om je zichtbaarheid in je werk te vergroten.

Ook Quiet Influence  van Jennifer Kahnweiler geeft inzicht in hoe je als introvert je kwaliteiten effectiever kunt benutten op de werkvloer. De auteur onderscheidt zes unieke kwaliteiten van introverten en geeft tips en oefeningen om je invloed te vergroten door deze kwaliteiten te ontwikkelen. Het leuke van dit boek is dat de auteur, in tegenstelling tot de auteurs van de andere boeken uit dit lijstje zelf niet introvert is. Dit is het dunste boek uit het rijtje. Net als het boek van Ancowitz is het niet in het Nederlands vertaald.

 Introverten die erg gevoelig zijn en zich vaak overweldigd voelen door alle prikkels die op hen afkomen, zijn misschien ook hoog sensitief of hooggevoelig. 70 procent van de hoog gevoelige personen is introvert. Deze mensen kunnen veel baat hebben bij Hoog sensitieve personen van Elaine  Aron. Dit boek helpt hen om hun gevoeligheid te erkennen en ermee te leren leven.

Kortom, mijn boekentips voor de zomer zijn:

  • Stil van Susan Cain
  • Introvert door het leven van Marti Olsen Laney
  • Quiet Influence  van Jennifer Kahnweiler
  • Self-promotion for introverts van Nancy Ancowitz
  • Hoog sensitieve personen van Elaine Aron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.