Skip to main content

Hoe je de verbinding met je sterke punten kunt herstellen

Veel introverten die ik als coach begeleid, zijn de verbinding met hun sterke punten té vaak kwijt. Ze hebben vaker dan ze willen last van onzekerheid, het gevoel te kort te schieten, de angst dat ze niet opgewassen zijn tegen de eisen van de omgeving. Ze worstelen. Voor hen is een belangrijke vraag wat zij kunnen doen om de verbinding te herstellen.

Iedereen kent momenten waarop hij wat psychologen noemen´flow´ervaart. Flow is een staat van zijn waarin je de tijd vergeet en helemaal opgaat in waar je mee bezig bent. De uitdaging die de activiteit aan je stelt en jouw vaardigheden zijn in evenwicht. Je maakt gebruik van je aangeboren talenten zonder dat je daarbij stilstaat. Op zulke momenten lijk je rechtstreeks in contact te staan met je eigen bron. De dingen gaan als vanzelf zonder dat je inspanning voelt. Wat je wel voelt is vitaliteit, veerkracht, vreugde.

Niemand is continu in een staat van flow. Er zijn nu eenmaal altijd factoren in je omgeving die maken dat je vaardigheden en de uitdaging waar je mee geconfronteerd wordt niet in evenwicht zijn. In elke baan zul je bijvoorbeeld wel eens vervelende klusjes moeten doen of taken op je nemen die te moeilijk of juist te makkelijk zijn. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, als er maar genoeg andere momenten waarop je wél in de flow zit. Dan heb je genoeg veerkracht, vitaliteit en vreugde om moeilijke of vervelende zaken het hoofd te bieden.

Wel erg is het als je te vaak momenten hebt waarop de flow ver te zoeken is. Denk aan situaties waarin de dingen juist niet vanzelf gaan. Gebeurtenissen waarbij je last hebt van storende gedachten, angsten en oordelen over jezelf die je belemmeren. Dat zijn de momenten waarop je worstelt. Het lijkt dan wel alsof je dan bent afgesloten van je bron. Je voelt je geïsoleerd, niet alleen van jezelf, maar ook van je omgeving. Het stroomt niet, er is geen verbinding.

Als je dat vaak meemaakt, voel je veel minder vitaliteit, veerkracht en vreugde. Bijvoorbeeld wanneer je als introvert het gevoel hebt dat je niet aan de extraverte normen van je omgeving kunt voldoen. Wat er op zulke momenten gebeurt, is dat je je eigen flow saboteert. Je blokkeert de stroom door irreële overtuigingen die je hebt over de werkelijkheid en jezelf. Voorbeelden van dat soort overtuigingen zijn: ik mag geen fouten maken, ik moet perfect zijn, ik moet me als een extravert gedragen, mijn bijdrage is niet belangrijk, ik moet alles weten, ik moet bijzonder zijn om geliefd te worden, enzovoort.

Let wel: het is dus niet je omgeving die de flow blokkeert, DAT DOE JIJ ZELF!

Net zo min als er iets of iemand buiten jou de stroom blokkeert, zal je buiten jezelf iets vinden wat de blokkade kan opheffen en de verbinding herstellen. Ook dat moet je zelf doen (hoewel het kan natuurlijk geen slecht idee is om daarbij de hulp van een coach in te roepen;)). Maar hoe doe je dat? Hoe kun je van de angst terugkomen naar de verbinding? De volgende stappen kunnen je daarbij helpen:

  1. Ga jezelf observeren. Merk bewust op dat je in de angst schiet. Probeer jezelf erop te betrappen wanneer je gedachten hebt als: ik ben niet goed genoeg, mijn bijdrage is niet belangrijk, ik weet niet genoeg, ik kan niet leven met onzekerheid, ik mag geen fouten malen enz.
  2. Als je dat merkt dat je in de angst schiet, kom dan letterlijk in beweging. Haal diep adem, beweeg je lichaam, laat je bloed stromen.
  3. Roep je negatieve gedachten een halt toe. Zet een andere, positieve gedachte in de plaats van de angst: ik ben goed genoeg, mijn bijdrage is belangrijk, ik weet genoeg, ik kan leven met onzekerheid, ik mag fouten maken enz.

Waar het op neerkomt is: blokkeer jezelf niet langer, houdt de verbinding open, laat het stromen, sta open voor het moment. Veel mooier dat ik ooit zou kunnen, is dit verwoord door de Amerikaanse danspedagoge Martha Graham. Deze uitspraak van haar wil ik je dan ook niet onthouden:

“There is a vitality, a life force, an energy, a quickening that is translated through you into action, and because there is only one of you in all of time, this expression is unique. And if you block it, it will never exist through any other medium and it will be lost. The world will not have it. It is not your business to determine how good it is nor how valuable nor how it compares with other expressions. It is your business to keep it yours clearly and directly, to keep the channel open. You do not even have to believe in yourself or your work. You have to keep yourself open and aware to the urges that motivate you. Keep the channel open.”

 

 

introversie, introvert, zelfvertrouwen

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.