Skip to main content

De vijf slechtste adviezen die je een introvert kunt geven

In mijn leven heb ik vaak te horen gekregen dat ik te bescheiden ben. In veel gevallen volgde dan een goedbedoeld advies om meer van mezelf te laten zien. Ik moest mezelf gewoon wat meer profileren. Hoe opbouwend bedoeld ook, dit is een advies waar een introvert helemaal niets mee kan. Lees in dit artikel wat de slechtste tips voor introverten zijn en waarom dat zo is.

1.   Je hebt zo veel kwaliteiten, laat ze nou toch eens zien!

Als introvert kun je heel goed weten wat je sterke punten zijn, en toch schroom voelen om ze voor het voetlicht te brengen. Dat komt omdat je denkt dat je dit moet doen op de extraverte manier. Dus met veel bravoure vertellen over je successen en luidkeels aan Jan en Alleman verkondigen waar je allemaal in uitblinkt. En daar is een introvert inderdaad niet goed in. Daarom is dit advies voor een introvert eerder ontmoedigend dan bemoedigend; het geeft hem het gevoel dat er iets van hem gevraagd wordt wat hij niet kan.

2.   Sla eens met je vuist op tafel, dan luisteren ze wel.

Als je met je vuist op tafel slaat, zet je jezelf op een hele expliciete manier in het middelpunt van de belangstelling. Dat is iets wat een introvert juist probeert te vermijden! Omgaan met aandacht is voor introverten lastig, omdat zij gevoeliger zijn voor prikkels. Als er te veel prikkels op hen afkomen, kan het gebeuren dat ze dichtklappen. Ze trekken zich dan in zichzelf terug. Ze kunnen  niet meer helder denken of  hun gedachten onder woorden brengen. Gevolg: ze gaan stotteren, stuntelen en hun verhaal komt er onsamenhangend uit. Logisch dat introverten deze situatie niet uit vrije wil opzoeken!

3.   Je moet niet zo veel nadenken en gewoon gaan met die banaan!

Dit is ook typisch een advies dat voor extraverten werkt, maar voor introverten niet. Extraverten zijn impulsief en kunnen op elk gewenst moment ad rem uit de hoek komen. Introverten kunnen dat niet. Dat betekent niet dat zij geen helder en boeiend verhaal kunnen houden. Dat kunnen ze heel goed, maar pas als dat verhaal voor hun gevoel helemaal af is. De introvert moet juist veel nadenken, zich verdiepen en iets van alle kanten bekijken om er voor zichzelf een samenhangend en goed onderbouwd verhaal van te maken. Pas als hij dat proces doorlopen heeft, kan hij het met volle overtuiging vertellen. Je vraagt dus het onmogelijke van een introvert als je wil dat hij niet nadenkt!

4.   Je moet gewoon bluffen, dan geloven ze je wel.

Dezelfde eigenschappen die maken dat de introvert niet snel kan reageren onder druk, zorgen er ook voor dat hij niet kan bluffen. Daar moet je namelijk ook ad rem en impulsief voor kunnen handelen. Maar dat is niet de belangrijkste reden dat dit advies misplaatst is voor introverten. Diep in zijn hart keurt een introvert bluffen namelijk af. De introvert gaat voor diepgang. Hij is niet geïnteresseerd in oppervlakkige praatjes en ongefundeerde meningen. Vraag je de introvert te bluffen, dan vraag je hem dus eigenlijk tegen zijn eigen kwaliteitsnormen in te gaan.

5.   Stel je eens wat dominanter op, dan dwing je respect af.

De meeste introverten denken niet in termen van macht en dominantie. In de interactie met anderen zoeken ze vooral inhoudelijke diepgang; status interesseert ze niet. Ze zijn dan ook niet goed in politieke spelletjes. Bovendien vinden ze het prettig om rustig hun eigen gang te gaan. Gezelschap van anderen waarderen ze, maar kost ze ook energie. Hun beste ideeën ontwikkelen ze in hun eentje. Natuurlijk moet de introvert gestimuleerd om deze ideeën vervolgens te delen met de wereld. Alleen het advies om daarvoor zijn dominante kant aan te spreken werkt niet. Hij weet namelijk niet waar hij die zou moeten vinden.

Kortom

Het probleem met dit soort adviezen is dat ze voortkomen uit een extravert wereldbeeld. Ze werken misschien prima voor extraverten, maar niet voor introverten. Sterker nog, ze werken zelfs ondermijnend omdat ze de introvert keer op keer confronteren met wat hij niet kan. Dus: blijf de introvert vooral aanmoedigen meer van zichzelf te laten zien, maar kies dan wel de passende woorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.