Skip to main content

Stoppen met piekeren in vijf stappen

Een mislukte presentatie, een onaangenaam gesprek met je leidinggevende, een aanvaring met de leerkracht van je kind… sommige mensen zijn dit soort ervaringen snel kwijt. Voor veel introverten geldt dat helaas niet. Ze hebben de neiging zichzelf hard te veroordelen en nare ervaringen eindeloos te herkauwen, waardoor die blijven rondspoken in hun hoofd. Hoe kom je af van dat gepieker?

Nare ervaringen stop je misschien het liefste weg. Helaas lukt dat vaak maar ten dele. Als een film die steeds opnieuw wordt afgespeeld, dringt de gebeurtenis zich telkens weer aan je op. Dat roept dan vaak allerlei verwijten op. Verwijten die je jezelf maakt omdat je gefaald hebt. Had ik maar zus… , de volgende keer zou ik  zo… Op die manier kun je uren, zo niet dagen bezig zijn met problemen.

Jammer genoeg draagt de energie die je daarbij kwijtraakt niet bij aan het oplossen van het probleem. Het verleden is al gebeurd. Daar valt niets meer aan te veranderen. De toekomst zoals je je die voorstelt, zal ook niet plaatsvinden als je blijft denken in termen van toekomstbeelden. De beslissing om te veranderen schuif je dan alleen maar voor je uit. Je situatie daadwerkelijk veranderen, kun je alleen doen in het heden.  Wat is daarvoor nodig? De volgende vijf stappen kunnen je daarbij helpen.

1.       Zie de ervaring onder ogen. In plaats van het nare gevoel te onderdrukken, is het belangrijk dat je het erkent. Bijvoorbeeld:

Erkennen gevoel Niet erkennen gevoel
Nou zeg, wat voel ik me rot over die bespreking, ik kwam helemaal niet uit m’n woorden en heb het gevoel dat de voorzitter me niet serieus nam. Ik wil zo snel mogelijk vergeten hoe ik mezelf voor gek heb gezet, ik wil er niet meer aan denken!

2.     Besef wat de ervaring betekent.

Beseffen Vermijden
Ik baal ervan. Ik wil niet overkomen als iemand die zich opzij laat schuiven. Als ik er aan terug denkt, komt dat nare gevoel weer helemaal terug, dat wil ik niet. Niet aan denken!

 3.       Luister naar impulsen die in je opkomen om actie te ondernemen.

Luisteren naar impuls Impuls onderdrukken
Ik kan natuurlijk naar hem toe stappen en hem vertellen wat ik eigenlijk had willen zeggen en hoe vervelend ik zijn reactie vond. Ik kan niets aan mijn situatie veranderen. Met hem valt toch niet te praten, dus het heeft geen zin op naar hem toe te stappen.

 4.       Onderneem actie.

Actie ondernemen Onderhevig zijn aan zelfkritiek
Ik ga het gesprek aan. Wat heb ik me toch als een sukkel gedragen, verschrikkelijk gewoon, een volgende keer zullen ze me al helemaal niet meer serieus nemen.

 5.       Laat het los.

Loslaten Er geen punt achter zetten
Ik heb mijn zegje gedaan en dat voelt goed. Ik kan de situatie nu loslaten, het houdt me niet meer bezig. Ik blijf maar denken aan die nare ervaring. Waarom ben ik toch zo’n loser. Het laat me niet los.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.