Skip to main content

Kijk naar binnen…

De 3 principes nodigen je uit om ‘naar binnen’ te kijken. Maar wat betekent dat eigenlijk?

‘Binnen’ is een metafoor. In de woorden van Sydney Banks:
 

“When the wise tell us to look within, they are directing us beyond intellectual analysis of personal thought, to a higher order of knowledge called wisdom.”

 
Ieder mens is een unieke uitdrukking in de vorm van de universele, vormloze levensenergie. In essentie één, heel, zonder begin of eind, zonder vorm, en tegelijk als ogenschijnlijk afzonderlijke vorm vergankelijk en onderhevig aan allerlei toestanden.

In de vorm gaan we ons terwijl we opgroeien onvermijdelijk identificeren met beelden van wie we denken, hopen en vrezen te zijn. Ons denken raakt geconditioneerd, of besmet, zoals Sydney Banks dat noemt. Het creëert een dynamische, persoonlijke denk- en belevingswereld met allerhande geconditioneerde responsen, gedachten en concepten. Die wereld heeft veel zeggingskracht. De interpretaties van je denken roepen de illusies op van schaarste, gebrek, niet goed genoeg zijn, beschadigd zijn, afgescheidenheid.
 

“… if you’re searching for happiness; if you’re searching for tranquility; if you’re searching just to have a nice, peaceful, loving, understanding life… in actual fact, your searching for your inner self.”

 
De essentie heeft een verlangen naar zichzelf. Dat verlangen vertaalt zich een zoektocht naar liefde, heelheid, eenheid. In mijn geval zocht ik het in de wereld, in het vinden van een passende baan, in me voegen in een samenleving waarin ik me vaak vervreemd voelde. Ik zocht het in ‘de analyse van mijn persoonlijke denken’; in de wereld van psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Daar ervoer en leerde ik allerlei waardevolle dingen, maar wat ik zocht vond ik er niet…
 
Tot ik door de 3 principes geïnspireerd werd om te stoppen met zoeken. Om in plaats daarvan mijn responsen gewaar te zijn: het oplaaien en uitdoven van mijn geconditioneerde emoties en gedachten. En toen wendde mijn innerlijke oog zich naar de diepere dimensie voorbij wie ik denk, vrees, geloof, hoop te zijn. Van de gedachten, emoties en sensaties die komen en gaan, naar wat er altijd geweest is en niet komt en gaat.
 

“In the silence of our minds lies creative incubation, bringing the wisdom and the joy we all seek.”
(In de stilte van onze geest ligt creatieve incubatie, die de wijsheid en het plezier brengt waarnaar we allemaal op zoek zijn).

De stilte van onze geest is geen staat die we kunnen bereiken door iets te doen. Het is wie je al bent. Je ongeconditioneerde essentie. En daarom nodigt Sydney Banks, net als vele andere wijzen en mystici, je uit om naar binnen te kijken.

3principes, eenheid, heelheid, sydney banks, wijsheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.