Skip to main content

De magie van het uitzoomen

Het is iedere keer zo magisch om te zien wat er gebeurt als iemand uitzoomt van zijn of haar persoonlijke ervaring naar het universele mechanisme van de menselijke ervaring. Neem Marjan. Zij meldde zich voor een kennismakingsgesprek omdat ze vaak blokkeerde tijdens vergaderingen. En ook in sociale situaties kon ze soms overvallen worden door een verkramping die haar belette om op een natuurlijke manier contact te maken. Begrijpelijkerwijs wilde ze graag een andere ervaring in dit soort situaties.

Van binnen naar buiten

We spraken over hoe onze ervaring niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten tot stand komt. Hoe we als mens allerlei dingen over onszelf gaan geloven op grond van wat we meemaken. Hoe ons brein nieuwe situaties telkens duidt vanuit het verleden, en op grond daarvan de toekomst probeert te voorspellen. Hoe we soms in de ban raken van de plaatjes van ons voorstellingsvermogen. En hoe we dan in verzet komen tegen onze ervaring, omdat we geloven dat die iets zegt over de toekomst of over wie we zijn als persoon. Dat we dan geloven dat we niet oké zijn, en dat er nu iets moet veranderen om weer oké te worden. En hoe we dan vanuit controledrang vervallen in geconditioneerde gedragspatronen om met dit ongemak te dealen. Bijvoorbeeld verstijven en je terugtrekken, zoals Marjan.

Wakker worden in het nu

We bespraken dat het gevoel van niet-oké zijn een tijdelijke illusie is, opgeroepen door beelden van hoe jij of jouw ervaring zou moeten zijn. En hoe je het kunt voelen als in de ban bent van die illusie. Dat het zich vertaalt in gevoelens van verkramping, angst, onzekerheid, verwarring, oordeel. En hoe je, in plaats van deze gevoelens te bevechten, ze kunt zien als uitnodiging om je aandacht te verleggen naar het hier-en-nu. Om uit te zoomen en met nieuwe ogen te kijken. Om dan weer te ervaren dat je perfect bent toegerust om in het hier-en-nu met wijsheid, veerkracht en creativiteit te reageren op je omgeving.

Twee weken later hadden we het eerste coachgesprek. ‘Eline, het is ongelooflijk! Ik heb allerlei overleggen gehad waarbij ik gewoon met m’n aandacht bij de uitwisseling was, en ik mezelf allerlei dingen hoorde inbrengen. Zonder kramp!’ En toen moesten we nog beginnen met het coachtraject. ?

Werkelijk magisch.

Geen recept

Probeer in wat ik schrijf alsjeblieft geen opdracht of recept te lezen! Transformatie is geen gevolg van streven, doen, proberen, toepassen. Transformatie is niet gebonden aan tijd. Er zijn geen fases. Er is geen weg.

En toch helpt het om uit te zoomen van je persoonlijke ervaring van het leven naar het universele mechanisme dat die ervaring mogelijk maakt. Bij de een veroorzaakt dat een instant shift en transformatie. De ander ervaart af en toe een glimpje en lijkt het dan weer kwijt te zijn. Maar dat geeft niet. Want je kunt iedere keer weer opnieuw uitzoomen. Iedere glimp is een verschuiving. Iedere verschuiving draagt bij. En daarom is het ook zo fijn en helpend in gesprek te blijven over de 3 principes. Ik bied me graag aan als gesprekspartner! 

3principes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.