Skip to main content

Waarom je onafhankelijkheid hulp vragen in de weg staat

Een van de kenmerken waarmee introverten zich onderscheiden van extraverten, is hun onafhankelijkheid. Die soms ook wel als eigenwijsheid, eenzelvigheid of onaangepastheid wordt bestempeld. Waar komt die onafhankelijkheid vandaan, wat zijn er de voordelen van en wat de nadelen?

Een introvert hecht meer waarde aan zijn binnenwereld dan aan de buitenwereld. Wat zich buiten hem afspeelt, is minder belangrijk dan hoe hij ervaart wat zich buiten hem afspeelt. Een introvert reageert dan ook niet gewoon maar op impulsen van buitenaf. Hij bekijkt deze impulsen altijd vanuit een persoonlijke opvatting. Die subjectieve opvatting stuurt en bepaalt zijn handelen.

Voor een extravert geldt in feite het omgekeerde. Voor hem is zijn eigen beleving ondergeschikt aan de objectieve werkelijkheid. Zijn handelen wordt bepaald en gestuurd door de omstandigheden buiten hem. In het dagelijks leven zal een extravert dan ook veel meer geneigd zijn te doen wat de wereld van hem vraagt en vanzelfsprekend kiezen voor opties die algemeen geaccepteerd zijn.

Een voorbeeld. In de organisatie waar ik werkte, nam een collega afscheid die leiding gaf aan een ondersteunende afdeling. Voor een van mijn extraverte collega was het volstrekt vanzelfsprekend om naar dat afscheid te gaan. Haar beweegredenen: deels omdat het er gewoon bij hoort dat je naar zoiets toegaat en deels omdat het een mooie gelegenheid is om je te profileren. Ikzelf vond het juist volstrekt logisch om er niet heen te gaan. Mijn beweegredenen: ik kende de vertrekkende collega eigenlijk nauwelijks en had geen gezamenlijke werkgeschiedenis met hem.

In dit voorbeeld waren dus twee totaal verschillende drijfveren aan de orde. Vanuit je eigen vanzelfsprekende drijfveer is het verleidelijk om het gedrag van de ander te veroordelen. De keuze van mijn extraverte collega zou ik bijvoorbeeld kunnen opvatten als onoprechte meeloperij. Mijn collega op haar beurt zou mijn keuze kunnen bestempelen als asociaal. Beide interpretaties zijn even kortzichtig. De ene drijfveer is natuurlijk niet ‘beter’ of ‘meer waar’ dan de ander. Het is gewoon verschillend.

Voor gevoelige introverten is er trouwens wel een complicerende factor. Die subjectieve beleving die het handelen stuurt enzo, dat is maar een kant van het verhaal. Gevoelige intro’s hebben wel degelijk de neiging om af te stemmen op de verwachtingen van hun omgeving. Dat gebeurt vanuit hun verlangen om de harmonie te bewaren. Hun eigen behoeften en die van hun omgeving kunnen elkaar dan behoorlijk in de weg gaan zitten. Voor mijzelf was het bijvoorbeeld zo klaar als een klontje dat ik niet naar dat afscheid zou gaan. Maar tegelijk voelde ik me daar toch wel een tikje schuldig over…

Wat zijn nou de voor- en nadelen van die onafhankelijkheid?

Voordeel Nadeel
Introverten volgen hun eigen weg en blijven trouw aan hun innerlijke waarden. Zij zullen bijvoorbeeld kiezen voor een studie vanuit een innerlijke belangstelling en niet omdat er veel geld mee te verdienen valt Dit kan leiden tot minder maatschappelijke acceptatie, succes en aanzien
Introverten zijn weinig gevoelig voor politieke hypes en modegrillen Dit kan ertoe leiden dat ze als buitenbeentjes worden gezien of zichzelf vervreemd voelen van hun omgeving
Introverten willen in hun werkende leven iets doen wat in overeenstemming is met hun innerlijke waarden en willen op dit punt geen compromissen sluiten Dit kan leiden tot een moeilijke en langdurige zoektocht naar passend werk
Introverten kunnen alleen en onafhankelijk tot hun beste ideeën komen Dit staat op gespannen voet met de waarde die onze maatschappij toekent aan samenwerken
Introverten willen alles zelf oplossen en zullen niet snel adviezen of hulp aannemen Dit heeft soms tot gevolg dat ze onnodig lang in eentje blijven worstelen waar hulp gewoon voorhanden is

 

Wat betreft dit laatste puntje: het kan je veel opleveren als je leert om af en toe om hulp te vragen. Door alles alleen te willen doen, ontneem je je dierbaren de kans om iets voor jou te betekenen. Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Bovendien ligt het gevaar van tunnelvisie op de loer. Als je nooit deelt waarmee je worstelt, loop je een breder perspectief mis. Het is moeilijk om op eigen houtje grote stappen te zetten als je jezelf wilt ontwikkelen. Je hebt anderen nodig die je motiveren om acties te ondernemen buiten je comfort zone.

Misschien is voor jou de tijd ook wel gekomen om een stap te zetten. Als je het gevoel hebt dat ik wel eens degene zou kunnen zijn die jou kan helpen, wacht niet langer en neem contact met me op. Ik help je graag! Mail (info@elinesluyscoaching.nl) of bel me: 0628714476. Of bekijk nog eens even rustig mijn aanbod.

 

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.