Skip to main content

Ben ik nou introvert, hoog sensitief of allebei?!?

Introversie en hoog gevoeligheid worden vaak met elkaar in verband gebracht. Dat is ook wel begrijpelijk, want kenmerken van hoog sensitiviteit lijken op die van introversie. In dit artikel leg ik uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn.

Overeenkomsten zijn er zeker. Zowel introverte als hoog sensitieve mensen reflecteren veel, houden van betekenisvolle gesprekken en hebben behoefte aan tijd voor zichzelf. Toch gaat het hier niet om hetzelfde. Ongeveer dertig procent van de hoog sensitieve personen is extravert en lang niet alle introverten zijn hoog sensitief.

 Focus van je bewustzijn / gevoeligheid voor prikkels

Als je introvert bent, betekent dit dat je bewustzijn en energie gericht zijn op de binnenwereld. Je let niet zozeer op wat er om je heen gebeurt, maar veel meer op wat dat in je oproept, wat het in je losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen. De maatstaf voor je beslissingen ligt in je eigen bewustzijn en ervaringen. Kortom, je brein geeft er de voorkeur aan om prikkels eerst intern te verweken in plaats van er direct naar te handelen. Dat is iets anders dan hoog sensitiviteit, waarbij het gaat om een grotere gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Een hoog sensitief persoon kan dan ook lijken op een introvert, maar toch extravert zijn. Zo iemand is dus zowel hoog gevoelig als naar buiten gericht. Je zou kunnen zeggen dat hij met de ene voet het gaspedaal indrukt en met de andere het rempedaal. Een lastige combinatie, want dan raak je snel  overprikkeld van wat je energie geeft!

Elaine Aron typeert hoog sensitiviteit in haar boek Hoog sensitieve personen aan de hand van de afkorting DOES. Dit staat voor Diepte van verwerking, Overprikkeling, Emotionele reactiviteit en Sensibiliteit voor subtiliteiten. De eerste twee kenmerken hebben introverte met hoog sensitieve personen gemeen. Allemaal verwerken ze informatie diepgaand en moeten ze zichzelf beschermen tegen overprikkeling. Introverten omdat ze ervaringen grondig moeten verwerken en hoog sensitieven omdat ze meer opmerken waardoor ze eerder uitgeput zijn.

Als je zowel hoog sensitief als introvert bent, combineer je een grotere gevoeligheid voor prikkels met een gerichtheid van het bewustzijn op de binnenwereld. Je bent dan gevoeliger voor je eigen emoties en die van anderen en pikt subtiliteiten in de omgeving makkelijker op.

Typische worstelingen

Introverten en hoog sensitieven worstelen vaak met dezelfde dingen, omdat hun natuurlijke voorkeuren, behoeften en kwaliteiten minder goed aansluiten bij de eisen die de maatschappij stelt. Dat kan een gevoel van vervreemding oproepen en maken dat ze in hun schulp kruipen. Het is vaak een hele opgave voor ze om hun plek te vinden in de maatschappij. Introverten en hoog sensitieve mensen kunnen lang worstelen met de vraag wat ze de wereld te bieden hebben. Bovendien hebben ze vaak een angst ontwikkeld om zich te profileren. Ze denken dat ze zichzelf op een extraverte manier zichtbaar moeten maken, en dat willen en kunnen ze niet.

Wees wie je bent

Hoe kun je omgaan met je introverte hoog gevoeligheid? Dat begint met acceptatie van jezelf. Er is niets mis met je. Je hebt gewoon een verfijnder en gevoeliger zenuwstelsel dan de meeste mensen in je omgeving. Denk niet dat je je moet aanpassen aan je omgeving. Als jij bent geboren als hoog gevoelig persoon, dan is het de bedoeling dat je je ontwikkelt tot een gelukkig en effectief hoog gevoelig persoon! Richt je op waar je goed in bent en wat daarbij aansluit. Ga jezelf observeren en ga voelen waar je op leegloopt en waar je energie van krijgt. En maak vervolgens keuzes die daarbij passen!

 

hoog sensitief, hsp, introversie, introvert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.