Skip to main content

Heel: ‘niet beschadigd’ of ‘compleet’?

Je bent altijd heel. Want heel kan betekenen: niet beschadigd of kapot. Maar het kan ook betekenen: volledig, compleet, volkomen. 

Je kunt als mens zowel beschadigd als compleet zijn. Dan ben je dus nog steeds heel, ook al is er sprake van blessures. Want heelheid in de zin van ‘volkomen’ of ‘compleet’ sluit alles in. Ook je verwondingen en traumatische gebeurtenissen. Ook alle ervaringen die je niet wenst. 

Deze ervaringen doen niets af aan je heelheid. Ze zijn onderdeel van de menselijke ervaring. Je kunt niet leven zonder te botsen met het leven. Pijn is onvermijdelijk.

Maar pijn is nog geen lijden. Lijden ontstaat wanneer de pijn niet gevoeld wil worden. Uit verzet tegen de manier waarop het leven zich in het moment ontvouwt. Uit het geloof dat de ervaring van het huidige moment anders zou moeten zijn dan hij is. Die weerstand is gemaakt van denken.

Jammer genoeg krijgen we nauwelijks aangeleerd of voorgeleefd dat er een andere respons op pijn mogelijk is. Dat heeft denk ik veel te maken met het geloof dat we iets moeten doen om onszelf te helen. En dat we door onze blessures (nog) niet heel zijn.

Maar als je je compleetheid realiseert, ga je ervaren dat er een andere respons mogelijk is. Je kunt de pijn toelaten in het moment. Niet vanuit het denken, maar vanuit een open hart en gewaar zijn. Zonder verhaal, oordeel of innerlijk commentaar erbij. Zonder toegevoegd denken, wordt de pijn geen lijden. Dan wordt hij geïntegreerd in het ge-heel. En elke pijnscheut die er mag zijn, brengt je inherente heelheid meer op de voorgrond. 

Het is menselijk om jezelf als beschadigd te zien door de vreselijke dingen die je zijn overkomen. Maar het is net zo menselijk om je compleetheid te realiseren. Het zal je leven veranderen. 


emoties, heelheid, trauma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.