Skip to main content

Zichtbaar Zonder Stress is een programma van 3 maanden dat jou helpt om de ontspannen versie van jezelf te zijn. De volgende ronde van het programma gaat van start op maandag 10 september 2018 en duurt tot en met 13 december.

Als bonus bij dit programma krijg je de Helder hoofd met heel je hart-dag cadeau.

Ben jij de worsteling met zichtbaarheid ook zo zat?

Ik weet hoe het is. Want ik zie jou. Je bent een mooi mens. Je bent leuk, slim, integer, eigenzinnig. Als je in je element bent, verkeren mensen graag in jouw gezelschap. Dan heb je zo veel te bieden. Met je rust, je diepgang en je betrokkenheid. En vaak lukt dat ook. Als je onder gelijkgestemden bent. Als je de ruimte voelt om jezelf te zijn.

Maar je komt niet altijd uit de verf. Als alle ogen op je gericht zijn, word je onzeker. Dan voel je spanning. Als er té veel mensen in de ruimte zijn, bekruipt je een onbestemd gevoel. Je wilt wel jezelf zijn, maar het lukt je niet. Je wilt wel contact maken, maar je weet niet hoe.

Het zijn de momenten waarop je juist niet de ruimte voelt om jezelf te zijn. Dan denk je dat er iets van je gevraagd wordt wat je niet kunt.

Dat je jezelf moet verkopen om waardering te krijgen.
Dat je jezelf moet opblazen om gehoord te worden.
Dat je verbaal geweld moet gebruiken om een ander te overtuigen.
Dat je een entertainer moet zijn om leuk gevonden te worden.

Dan gaat de angst om beoordeeld te worden je in de weg zitten. En dan word je een gespannen, verkrampte, onwaarachtige versie van jezelf.

Maar ik wil dat je weet: je hoeft niet langer te worstelen met zichtbaar zijn. Je kunt afscheid nemen van de gespannen, onaantrekkelijke versie van jezelf. Je kunt leren om je leuke, ontspannen zelf te zijn, ook als de aandacht op je gericht is. En je kunt zelfs plezier krijgen in dat leerproces.

Er is hoop!

Jij kunt zo’n mooie bijdrage hebben. Onze samenleving schreeuwt om nuance, integriteit, diepgang en echtheid. Talenten die jij gewoon bij je geboorte hebt meegekregen. Waar je verder niets voor hoeft te doen. Bedenk eens wat er kan gebeuren als jij die schatten niet langer verstopt. Als je leert om jezelf te laten zien. Als de buitenwereld mag profiteren van het beste wat jij te bieden hebt…

Ik weet hoe het voelt als dat niet lukt. Ik heb zelf lang geworsteld met zichtbaarheid. Kreeg altijd maar te horen dat ik me meer moest profileren. Collega’s die hun werk lang niet zo goed deden als ik, kregen hogere beloningen. Werknemers die nog maar net kwamen kijken, kregen allerlei kansen die mij onthouden werden. Het verschil was dat die collega’s van alles deden om zich te profileren. En ik niet.

Dat besef knaagde aan me. Diep in mijn hart wilde ik ook dat mijn talenten gezien werden. En mijn inspanningen op waarde geschat. Ook verlangde ik ernaar om me vrijer te voelen als ik in het middelpunt van de belangstelling stond. Het probleem was alleen dat ik compleet vast zat. Ik had geen enkel vertrouwen in mijn vermogen om dat voor elkaar te krijgen. Ik dacht dat ik in een extravert moest veranderen. Dat wilde en kon ik niet.

Een methode die werkt

Tot ik het op gegeven moment zat was. Ergens was ik ervan overtuigd dat er een manier moest zijn om me te profileren waar ik me wél prettig bij voelde. Om zichtbaar te zijn zonder stress. Ik besloot op zoek te gaan naar die manier.

Vastbesloten om mezelf te begrijpen, ging ik me verdiepen in de verschillen tussen introversie en extraversie. Het verlangen om mezelf te bevrijden leidde me naar de nieuwste inzichten over leren en gedragsverandering. De kennis de ik opdeed, hielp me te begrijpen waar mijn worsteling met zichtbaarheid vandaan kwam. En vooral wat ik kon doen om zichtbaar te zijn op een manier die bij me past.

Door mijn zoektocht raakte ik gemotiveerd om stappen te zetten en kreeg ik vertrouwen in mijn leerproces. Stapje voor stapje leerde ik hoe ik mijn toegevoegde waarde zichtbaar kon maken. Door te studeren, kennis te vergaren, over mezelf na te denken, dingen uit te proberen, te vallen en weer op te staan. Zo ontdekte ik beetje bij beetje een methode die werkt.

Je hoeft niet langer te worstelen

Dat je een voorkeur hebt voor het een, betekent niet dat je het ander niet kunt of niet kunt leren. Je hoeft niet langer te worstelen om zichtbaar te zijn in deze extraverte wereld. De frustratie en weerstand die je voelt, kun je ombuigen in zelfvertrouwen en plezier. Ook als introvert kun je overtuigend zichtbaar maken wat je toegevoegde waarde is en floreren in een samenleving die steeds meer draait om netwerken.

Je kunt leren om je leuke, ontspannen zelf te zijn, in welke situatie je je ook bevindt of wie je ook tegenover je hebt. En Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Je kunt gebruik maken van mijn methode. 

De drie bouwstenen voor zichtbaarheid

De kern van deze methode is een radicaal andere visie op je introverte voorkeur en op je vermogen om stappen te zetten. Hij bevat drie bouwstenen die jij kunt gebruiken om heel gericht aan je doelen te werken:

#1.       Begrijp de verschillen tussen introversie en extraversie
Bij deze bouwsteen is het uitgangspunt dat je de verschillen onderzoekt vanuit een objectief perspectief. Je kunt ze dan zien voor wat ze zijn en dat schept ruimte. Je hoeft je blik niet langer te laten vertroebelen door belemmerende oordelen die je hebt over jezelf, over anderen en over hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten. Met een heldere blik ga je allerlei nieuwe mogelijkheden zien om stappen te zetten naar meer zichtbaarheid.

#2.       Ontwikkel een mindset voor groei
Jezelf ontwikkelen en leren is alleen mogelijk als je gemotiveerd bent om te groeien en vertrouwen hebt in je eigen vermogen om dat te doen. Dat heeft alles te maken met je mindset over groei en ontwikkeling. Geloof je dat jouw gedrag bepaald wordt door je aanleg? Met zo’n fixed mindset wordt het lastig om stappen te zetten. Je zet jezelf daarmee letterlijk vast. Om met vertrouwen stappen te zetten, heb je een groeimindset nodig. Deze bouwsteen helpt je aan zo’n mindset.

#3.       Oefen effectief communicatiegedrag
Om jezelf zichtbaar te maken, heb je communicatievaardigheden nodig. Die vaardigheden kun je leren door te oefenen en te reflecteren. Deze bouwsteen helpt je aan het antwoord op de volgende vragen: Hoe kun je je introverte kwaliteiten inzetten om effectief te communiceren? Wat kun je doen in situaties waarin deze kwaliteiten niet effectief zijn? Hoe kun je rekening houden met je valkuilen in de communicatie? Hoe kun je situaties gebruiken om je vaardigheden te oefenen?

Dit zeggen klanten bijvoorbeeld over mijn aanpak:

 

Zichtbaar Zonder Stress is een programma van 3 maanden dat jou helpt om de ontspannen versie van jezelf te zijn. Het programma gaat van start op maandag 10 september en duurt tot en met 13 december.

Het programma

We beginnen uiterlijk in de week van 10 september met een intakegesprek, waarin we helder krijgen wat jij wil bereiken. Op 10 september krijgt je toegang tot de eerste van vier online lessen. Om de drie weken is er een nieuwe les. Elke les bestaat uit drie trainingsvideo’s van ongeveer 20 minuten met bijbehorende werkbladen. Die gebruik je om te oefenen en te reflecteren op de inzichten uit de lesstof:

 • Les 1: begrijp de verschillen tussen introversie en extraversie
 • Les 2: ontwikkel een mindset voor groei
 • Les 3: bekwaam je in effectief communicatiegedrag
 • Les 4: word een meester in jezelf zijn
Je krijgt mij erbij als coach

Je hebt onbeperkt toegang tot het lesmateriaal. Dat geeft je de gelegenheid om rustig te broeden op de stof. Ook kun je bepaalde onderwerpen nog eens terugkijken. Zo kun je in je eigen tijd en je eigen tempo studeren. Maar dat betekent niet dat je alles uit jezelf hoeft te halen.

Je hebt iemand anders nodig die je aanmoedigt en motiveert om daadwerkelijk met de stof aan de slag te gaan. Die je een spiegel voor houdt en gerichte feedback geeft. En daarom krijg je mij erbij als coach!

 • We beginnen met een persoonlijk intakegesprek, waarin we helder krijgen wat jij wilt bereiken.
 • Tijdens het traject bespreken wij samen twee keer uitgebreid jouw voortgang in een coachgesprek van anderhalf uur. Deze gesprekken voeren we net als het intake gesprek via Zoom. Dat is een gebruiksvriendelijk alternatief voor Skype.
 • Twee keer organiseer ik een webinar waarin we met alle deelnemers de inzichten uit de lessen bespreken. Er is dan ruimte voor vragen en we onderzoeken mogelijkheden om in de praktijk met deze inzichten aan de slag te gaan.
 • Op donderdag 15 november ontmoet je mij en de andere deelnemers bij een live-oefensessie. In de online lessen leer je anders denken. Over jezelf, over mensen met een andere voorkeursstijl, over leren en groeien. Anders denken schept ruimte om anders te doen. Om effectiever communicatiegedrag te ontwikkelen bijvoorbeeld. Daarvoor krijg je volop gelegenheid tijdens deze oefenbijeenkomst. In een veilige omgeving met gelijkgestemden kun je naar hartenlust de groeimindset in praktijk brengen. Door te experimenteren, elkaar te observeren en door feedback te geven en te ontvangen.

Wees de ontspannen versie van jezelf 

Je kunt je niet veroorloven om rustig af te wachten tot anderen jouw talenten en wensen opmerken. Je zult zelf je zichtbaarheid moeten vergroten als je doelen wilt bereiken. Als je jezelf wilt zijn in de communicatie met anderen, moet je leren je assertief op te stellen. Je zult dus hoe dan ook uit je veilige schulp moeten kruipen. Daarvoor moet je zelf écht willen leren. En bereid zijn om te veranderen. Echt veranderen doe je door anders te denken en te doen. Door jezelf eerlijk aan te kijken in de spiegel, vanuit een nieuw perspectief over jezelf na te denken, te experimenteren, jezelf uit te dagen, praktisch aan de slag te gaan.

Alleen jij je kunt je situatie veranderen

Misschien voel je nog niet de motivatie en het vertrouwen om te gaan leren. Vind je het oneerlijk dat zichtbaarheid zo belangrijk wordt gevonden. Voel je weerstand bij het idee dat je moet veranderen. Omdat je bang bent dat je iemand moet worden die je niet bent. Omdat je denkt dat het je toch nooit zal lukken. Of dat je dingen moet doen die je totaal niet ziet zitten. Omdat je wars bent van gesprekken over niets. Of van vertellen over je successen en prestaties. Omdat je daar diep in je hart op neerkijkt.

Geloof me, deze weerzin en angsten heb ik ook gekend. Ik heb me er jarenlang door laten belemmeren. Tot ik besloot geen energie meer te steken in mijn weerstand. Om in plaats daarvan mijn aandacht te gaan richten op de vraag: hoe kan ik nieuwe vaardigheden leren op een manier die mij past? Welke slimme technieken kan ik ontwikkelen om meer profijt te hebben van mijn talenten? Hoe krijg ik plezier in mijn leerproces?

En dat maakte alle verschil. Ik kreeg een instrument in handen waarmee ik mijn eigen leerproces kan sturen in de richting die ik wil. Dat kun jij ook leren. Deze training geeft jou het zetje om anders te denken en anders te doen. Maar dat niet alleen. Je krijgt een tool aangereikt waarmee je de rest van je leven met plezier en zelfvertrouwen stappen kunt blijven zetten.

Wil je meedoen? Klik op onderstaande knop, en vul je gegevens in op het formulier dat verschijnt. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

#1. Ik vind het fijn om in mijn eentje te leren. Waarom zitten er contactmomenten met andere deelnemers bij?
Ik hoor het je denken: leren in groepsverband, niets voor mij! En ik snap het. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Je hoeft niet om de haverklap ervaringen te posten of te reageren op posts van anderen. Er is geen Facebook-groep. De lessen kun je fijn in je uppie volgen. Ook kun je zelfstandig oefenen met de lesstof. Gewoon in alledaagse situaties op je werk of in je privéleven. Dat gaat je helpen om zichtbaar te zijn. Maar je leerproces gaat nog sneller als je af en toe inzichten en ervaringen kunt bespreken met mensen die jou begrijpen. Die snappen dat het soms lastig is om de ontspannen versie van jezelf te zijn. Dat voelt veilig. En het is een feest van herkenning! De webinars geven daarom een extra impuls aan je leerproces. Hetzelfde geldt voor de oefenbijeenkomst.

#2. Hoe werkt het met het volgen van het programma? Moet ik technisch zijn?
Je hoeft helemaal niet technisch te zijn. Het werkt heel eenvoudig. Je krijgt direct na inschrijving meer informatie over de online leeromgeving en hoe je daar toegang toe krijgt. Vervolgens krijg je automatisch nieuwe lessen in je inbox. De lessen doorloop je zelfstandig, maar uiteraard kun je al je vragen stellen in de persoonlijke coachgesprekken en tijdens de webinars. En we zien elkaar live en ook dan kun je jouw struikelblokken delen.

#3. Ik vind het eigenlijk raar om in zo’n programma voor mezelf te investeren… heb ik het wel echt nodig?
Als introvert is je behoefte aan autonomie groot. Problemen los je graag zelf op. Dat heeft veel mooie kanten, maar je ontzegt jezelf ook veel als je alles zelf wilt doen. Bijna niemand slaagt er in om op eigen houtje grote stappen te zetten. Je hebt anderen nodig die je helpen helderheid te scheppen. Die je aanmoedigen en je motiveren om in actie te komen. Die je een nieuw, fris perspectief aanreiken. Die je wijzen op kansen en mogelijkheden die je zelf niet ziet. De vraag is: lukt het jou nu om de ontspannen versie van jezelf te zijn in contact met anderen? Om zichtbaar te zijn zonder stress? Zo ja, geweldig! Dan is het voor jou niet zinvol te investeren in dit programma. Maar verlang je naar meer vrijheid om jezelf te zijn? Dan is investeren in dit programma ontzettend zinvol. Ik heb al vele mensen kunnen helpen met mijn methode. Gun het jezelf, zou ik zeggen!

#4. Ik vind het eigenlijk best een investering… is dit het wel waard?
Tja, hoeveel is het je waard om zelfvertrouwen op te bouwen, je communicatievaardigheden te ontwikkelen, je vrij voelen om jezelf te laten zien? Om een tool in handen te krijgen waarmee je je eigen leerprocessen kunt blijven sturen…? Veel werkgever stellen opleidingsbudget beschikbaar. Waarom informeer je niet naar de mogelijkheden om daar gebruik van te maken? Dat is in zichzelf al een mooie stap om jezelf zichtbaar te maken; -)!

Wat denk je ervan?

Herken je de worsteling en het verlangen? De worsteling om jezelf te zijn in contact met anderen. Het verlangen om te ervaren dat er een plek is voor jouw talenten in onze schreeuwerige, vluchtige, ongenuanceerde samenleving? Voor je integriteit, je zorgvuldigheid, je weloverwogen blik, je rust, je bescheidenheid en je echtheid?

Misschien ben je gaan geloven dat er geen ruimte is voor jouw talenten. En misschien ben jij je daarom gaan terugtrekken in je binnenwereld. Werd die binnenwereld een veilig fort om je schatten in te verbergen. En misschien is dat fort inmiddels wel jouw gevangenis geworden. Voel je spanning als alle ogen op je gericht zijn. Vind je het lastig om contact te maken. En voel je verdriet omdat het vaak niet lukt om de aantrekkelijke, ontspannen versie van jezelf te zijn. Om jezelf te laten zien zoals je bent.

Ik wil dat je weet dat de wereld wél op jou zit te wachten.

En ik wil dat je weet dat het kan. Je kunt jezelf bevrijden. Je kunt ook in de buitenwereld de leuke, ontspannen versie van jezelf zijn. Je hebt jezelf opgesloten en je kunt jezelf ontketenen.

Als je jezelf laat zien zoals je bent, gaan er wonderbaarlijke dingen gebeuren Dan krijgen mensen een waarachtig beeld van je. Dan leren ze jouw unieke kijk op de wereld kennen. Dan gaan ze ervaren wat jij met die eigen kijk voor ze kunt betekenen. Dan voelen ze de ruimte om zichzelf ook te laten zien zoals ze zijn.

En dan ga jij ervaren dat jouw bijdrage gewenst is. Dat de wereld ook voor jou een plek is waar je jezelf kunt laten zien zoals je bent. Waar je op een ontspannen manier zichtbaar kunt zijn.

Geloof me, je kunt leren om al het moois dat in je zit te delen met de buitenwereld.

Het hoeft niet schreeuwerig.

Het hoeft niet vol in de schijnwerpers.

Maar het kan wel zonder spanning en onzekerheid.

In het 3 maanden-programma Zichtbaar Zonder Stress ga je leren hoe jij dat kan, als introvert persoon.

Doe je mee?

Je ontvangt een mooie bonus cadeau als je je inschrijft voor het programma. Je krijgt dan gratis toegang tot de bijeenkomst over mindset die ik begin 2019 organiseer.

Investering

De investering voor het programma is € 597,-  (exclusief btw). Je krijgt daarvoor:

 • toegang tot 4 online lessen 
 • 3 individuele coachgesprekken
 • deelname aan twee online groepsbijeenkomsten (webinars)
 • deelname aan een live oefenbijeenkomst

Je krijgt bovendien nog een bonus:

 • Je mag gratis meedoen aan de Helder hoofd met heel je hart-dag op 22 september (ter waarde van 99,- euro)
 • Je ontvang gratis een exemplaar van mijn nieuwe boek Het laatste zelfhulp boek als het is verschenen

Wil je meedoen? Klik op onderstaande knop, en vul je gegevens in op het formulier dat verschijnt. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wie ben ik?

Ik ben Eline Sluys. Ik heb lang gewerkt als communicatietrainer in het hoger onderwijs, en sinds 2011 ben ik introvertencoach en –trainer. Ook ben ik auteur van het boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen.

Ik vind dat het tijd wordt dat we introverte kwaliteiten op waarde gaan schatten. Daarom leer ik introverte mensen hun zichtbaarheid te vergroten op een manier die bij ze past. Ik heb zelf lang geworsteld met zichtbaarheid. Vaak voelde ik spanning als alle ogen op me gericht waren en ik vond het soms lastig om contact te maken. Ook kreeg ik altijd maar te horen dat ik me meer moest profileren. Daar werd ik opstandig, onzeker er verdrietig van. Tot ik op een goede dag die worsteling zat was. Ik besloot op zoek te gaan naar een manier om me te profileren waar ik me wel comfortabel bij voelde.

Die manier heb ik gevonden! Tegenwoordig profileer ik mezelf op mijn eigen wijze en onder mijn eigen voorwaarden. Wat een opluchting is dat nog steeds. Als ik het kan, kun jij het ook! Je hoeft niet langer te worstelen met zichtbaarheid. En je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Je kunt gebruik maken van mijn methode. Die reik ik je aan in de training Zichtbaar Zonder Stress. Zodat jij vandaag nog kunt beginnen met de eerste stap naar meer zichtbaarheid.