Skip to main content

Een introvert keert zich niet af van de buitenwereld, maar stapt een rijke binnenwereld in

Wat is introversie?

Introversie bestaat niet is de titel van een van mijn e-books. Hoe zit dat? Nou, introversie bestaat wel, maar dan alleen als concept. Net als extraversie is het een concept dat we gebruiken om de werkelijkheid te vereenvoudigen. Om mensen in te delen in categorieën. Ze bestaan niet echt, alleen maar als begrippen. Als concept kunnen ze best behulpzaam zijn. Concepten zijn echter altijd een grove vereenvoudiging. Ze doen geen recht aan de variëteit in gedrag die ieder mens kan vertonen. Niemand ‘is’ introvert. Mensen die we introvert noemen, vertonen gelijksoortig natuurlijk en geconditioneerd gedrag.  

Naar binnen of naar buiten?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft introversie niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Het heeft te maken met de focus van je energie en bewustzijn. Bij introverten is die anders gericht dan die bij extraverten.

Een extravert richt zijn bewustzijn en zijn energie op de buitenwereld en de mensen en de processen daarin. Hij is ingesteld op alles wat zich in de buitenwereld voordoet en baseert daarop zijn beslissingen. Je zou kunnen zeggen dat voor een extravert de centrale vraag is: welke impact heb ik op de wereld?

Een introvert richt zijn bewustzijn op hoe zijn binnenwereld de buitenwereld ervaart. Een introvert let niet zozeer op wat er zich buiten hem afspeelt, maar veel meer op welke indruk dat op hem maakt, wat het in hem losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen. De maatstaf voor zijn beslissingen ligt in zijn eigen belevingen en ervaringen. Voor hem is de centrale vraag: welke impact heeft de wereld op mij?

Er zijn ook mensen die geen uitgesproken voorkeur hebben, ambiverten genaamd. Zij herkennen zich in kenmerken van beide typen.  

Zijn introverten asociaal?

Een introvert verveelt zich niet snel in zijn eentje. Zijn binnenwereld geeft hem veel voldoening. Zijn natuurlijke voorkeur is om te broeden op nieuwe prikkels, ideeën en informatie. Hij vindt het heerlijk om te observeren, luisteren, alles in zich op te nemen en er op te kauwen.

Dat wil niet zeggen dat een introvert niet geniet van sociale contacten. Ieder mens wil verbondenheid ervaren met anderen. Ook de introvert wordt gelukkig van het gezelschap van zijn dierbaren. Maar als hij langdurig zijn aandacht op de buitenwereld moet richten, kost dat veel energie. Bovendien wil hij wel iets substantieels hebben om op te kauwen. Daarom voert hij liever diepgaande, dan oppervlakkige gesprekken. Hij heeft dus geen behoefte aan veel interactiemomenten met allerlei verschillende mensen.

Een extravert hecht juist meer waarde aan de buitenwereld dan aan de binnenwereld. Zijn brein geeft er de voorkeur aan om meteen te reageren op nieuwe prikkels, ideeën en informatie. Hij vindt het fijn om veel prikkels te krijgen en wil zo veel mogelijk ervaringen opdoen. Hij zoekt dan ook graag en veelvuldig het gezelschap van mensen op, want als hij te weinig prikkels krijgt wordt hij onrustig.

Kwestie van perspectief

Vanuit een extraverte perspectief lijkt het misschien alsof een introvert persoon zich afkeert van de buitenwereld. Maar vanuit een introvert perspectief is er iets heel anders aan de gang. Dan keert hij zich niet van iets af, maar juist naar iets toe. Namelijk het gebied waar hij het meest belang aan hecht en dat voor hem een bron van voldoening is! De introvert stapt een rijke binnenwereld in. Het is dus niet zo dat introverten niet van mensen houden. Wel vinden ze het wel prettig om veel tijd alleen door te brengen. Hun innerlijke wereld geeft ze veel voldoening. Ze denken veel na, ze dagdromen, ze houden ervan hun tanden in problemen te zetten en puzzels op te lossen.

Extraversie is de norm

Er bestaan veel misverstanden over introverte mensen. Hen wordt vaak verweten dat ze te bescheiden en teruggetrokken zijn, of juist arrogant, afstandelijk en asociaal. Het tragische is dat je als introvert vaak zelf ook gaat geloven dat er iets mis met je is. Of dat je krampachtig probeert je als extravert voor te doen. Extraversie is immers de norm in onze maatschappij. Het wordt zelfs steeds belangrijk dat je jezelf op allerlei plekken profileert. Flexibele netwerken opbouwen, laten zien waarvoor je in de markt bent, je toegevoegde waarde zichtbaar maken. Dat zijn allemaal dingen die extraverten van nature doen.

Voor introverten is dat veel minder vanzelfsprekend. Daardoor worden de kwaliteiten van de introvert ernstig ondergewaardeerd. En dat is een groot verlies voor de wereld! Introverten brengen diepgang. Ze kunnen goed luisteren en observeren. Ze hebben veel doorzettingsvermogen en kunnen zich heel goed concentreren. Doordat ze zo veel tijd alleen gefocust bezig zijn, kunnen ze grootse dingen bereiken. Veel van de belangrijkste uitvindingen, ontdekkingen, boeken en kunstwerken zijn dan ook voortgebracht door introverten.

Laat je introverte kwaliteiten bloeien

 

Ben jij introvert? Dan is misschien wel jouw grootste uitdaging om je kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Juist vanwege die specifieke kwaliteiten is het lastig voor je om je overtuigend te profileren. Waarschijnlijk luister je liever dan dat je praat, denk je na voordat je iets zegt en sta je niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Als je je moet profileren wordt precies het tegenovergestelde van je gevraagd! Dan moet je juist in de spotlights gaan staan en onder druk een pakkend verhaal vertellen. Geen wonder dat je daar moeite mee hebt.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat deze eigenschappen in zichzelf geen zwakke punten zijn. Dat is alleen maar zo als je ze beoordeelt volgens de extraverte normen. Deze eigenschappen zijn juist bijzonder waardevol. Sterker nog, ze kunnen je zelfs helpen om jezelf overtuigend te profileren. Doordat je goed kunt luisteren en observeren, stem je de boodschap optimaal af op de ander. En omdat je gewend bent je heel grondig voor te bereiden, is je verhaal onderbouwd en doordacht. Dat zijn in heel veel beroepen ontzettend waardevolle eigenschappen waarmee je een ijzersterke indruk kunt maken. Want iedereen waardeert een gesprekspartner die belangstelling toont en goed voorbereid is. Bedenk bij voorbeeld eens hoe gunstig een verkoper die luistert en zijn verhaal afstemt op de klant, afsteekt bij zijn goedgebekte concurrent die vooral zelf aan het woord is.

Maak slimme keuzes

De kunst is om je leven en loopbaan zo in te richten dat de voordelen van je introverte karakter het meest tot hun recht komen, en dat je het minst last hebt van de ‘belemmeringen’ ervan. Regel bijvoorbeeld dat je regelmatig kunt thuiswerken. Zorg dat je bij vergaderingen de agenda vooraf goed kent en formuleer belangrijke standpunten van tevoren. Plan nadat je een presentatie hebt gegeven een rustmoment in, zodat je tijd hebt om weer op te laden. Voer op een netwerkborrel een goed gesprek met één persoon in plaats van zo veel mogelijk visitekaartjes te scoren. Voel je vrij om je verjaardag met alleen maar een paar familieleden en goede vrienden te vieren als je daar zin in hebt. Voel je over dit soort keuzes niet schuldig en veroordeel jezelf niet. Je benadeelt niemand. Wees trots dat je jezelf zo goed kent en je eigen behoeftes en verlangens respecteert!

Heb je zin om stappen te zetten? Schrijf je dan in voor mijn updates en ontvang het gratis e-book Introversie bestaat niet! Dat kan met het formulier onderaan deze pagina.

Ik liep al jaren tegen zaken aan die mij behoorlijk belemmerden. Voorbeelden zijn: het geven van presentaties, mezelf laten horen tijdens vergaderingen en veel bezig zijn met wat anderen van mij vinden. Ik  had de afgelopen jaren werkelijk van alles geprobeerd om hier aan te werken. Dit hielp wel wat, maar helaas toch minimaal. Wat er gedurende de vijf sessies met Eline gebeurde overtrof al mijn verwachtingen. Ik leerde totaal anders naar ‘’mijn belemmeringen’’ te kijken. Ik ging zelfs genieten van die dingen waar ik jarenlang mee worstelde! – Sander

Eline heeft mij binnen 4 sessies weer volledig in mijn kracht gezet en mij laten zien welke talenten ik ook alweer allemaal bezit en hoe die in te kunnen zetten. Dat ik mag zijn wie ik ben en ik heb voor de eerste keer in mijn leven eindelijk eens geleerd hoe ik de “meetlat” die ik vanuit perfectionisme vaak hanteer eens wat vaker “thuis” kan laten.. Met heel veel plezier ben ik naar de sessies van Eline gegaan en ik heb ontzettend veel van haar wijsheden mogen leren. – Janneke

Ik zat met het feit dat ik het moeilijk vind mezelf te profileren op het werk. Met name in sollicitatiegesprekken en in vergaderingen. Met deze vraag ben ik een coachingstraject gestart met Eline. Wat ik erg waardevol vond aan de coaching is dat Eline me de ruimte gaf te vertellen over mijn ervaringen en daarin stuurde, zodat ik zelf tot nieuwe inzichten kwam. Tijdens de coachingsgesprekken bleek dat ik me eigenlijk al op allerlei manieren profileer op mijn werk en daarbuiten. Eline heeft me doen inzien dat profileren op verschillende manieren kan. Ik had in mijn hoofd dat ik me meer moest laten horen en meer moest vertellen over mijn successen. Nu heb ik meer het inzicht dat ik me ook profileer op een rustige, eigen manier. Dit levert me meer rust op. – Thijs

Met de zoekterm ‘zichtbaar’ kwam ik al gauw op de site van Eline, bij de training ‘Zichtbaar zonder Stress’. Wat een feest van herkenning!! Voor het eerst kreeg ik echt zin om die training te gaan volgen! En ik werd niet teleurgesteld. Nu ik die training gevolgd heb, kan ik zeggen: Ik ben een introvert en ik ben er trots op! En daardoor kom ik ook op mijn werk zelfverzekerder en bijna als vanzelf zichtbaarder over. Ook mijn leidinggevende heeft me gezegd dat ze verschil merkt. Echt een aanrader voor iedere introvert! – Sandra

Ik heb een coachingstraject bij Eline gevolgd omdat ik vast zat in mijn baan. Mijn negatieve overtuigingen zorgden ervoor dat ik maar niet in beweging kwam om er iets aan te veranderen. Een gebrek aan durf en zelfvertrouwen zat mij volledig in de weg. De fijne gesprekken met Eline hebben mij nieuwe handvatten gegeven. Ze leerde mij hoe het proces in mijn hoofd werkt en daardoor ben ik heel zelfbewust meer in actie gekomen. Ik ben gewoon gaan ervaren en heb daardoor leren omgaan met verkramping door het er juist te laten zijn. Super waardevol, ik ben nu een stuk krachtiger en klaar voor de transitie op werkgebied. – Michiel

Onlangs volgde ik een Succesvol Solliciteren Sessie bij Eline Sluys. Het is wat mij betreft een echte aanrader! Je leert de regie te pakken tijdens je eigen sollicitatiegesprekken. Ik kreeg onder meer handvatten om slim om te gaan met lastige vragen, direct concreet te zijn in wat ik vertelde en verbinding te leggen met gesprekspartners (ondanks zenuwen die ik ervoer). Wat ik ook waardevol vond, was dat Eline je positief bevestigt en je stimuleert gewoon lekker jezelf te zijn, júist in het solliciteren. De sessie gaf mij een positieve boost en niet lang daarna heb ik een baan gevonden 😊- Sandra

De coaching door Eline heeft me een heel nieuwe kijk gegeven op de gedachtes en emoties die ik ervaar. Via via ben ik bij Eline terecht gekomen en ik herkende me meteen in haar verhaal. Ik kan het coaching traject zeer aanraden. Het waren fijne gespreken en de 3 principes hebben me geïnspireerd. Door deze nieuwe benadering ga ik meer ontspannen met anderen om, zit ik beter in mijn vel en blijf ik dichter bij mezelf. – Lieke

Een effectievere communicatiestijl, daar was ik als introverte mens naar op zoek. Die heb ik met Eline’s coaching gevonden. Ik heb meer zicht op hoe mijn introverte denkwereld werkt. En hoe ik deze goed kan combineren met de wijze waarop meer extraverte mensen denken en doen. Stress krijgt minder snel een kans omdat ik weet hoe ik verkrampende gedachten los kan en mag laten. En hoe ik er beter mee kan dealen als ik toch in de kramp schiet. Dankzij Eline’s coaching zijn mijn gedachtewereld en ik kalmer geworden. Heerlijk! – Aaf

Ontvang gratis mijn e-book!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis mijn e-book over introversie!

Gratis inzichtgesprek

Wil je stoppen met jezelf beperken? Gelijk heb je! Inzicht in de 3 principes biedt een simpele, maar diepgaande en doeltreffende katalysator voor groei en verandering. Nieuwsgierig? Ik reik je dit inzicht graag aan in een gratis gesprek. Schroom niet, er zit verder helemaal niets aan vast. Ik vind het leuk om je te ontmoeten, en op deze manier bij te dragen aan een mooiere wereld;-)!

Plan hier meteen je gratis gesprek!

Hoe zou het zijn als je wist dat je alles al in huis hebt dat je nodig hebt om…

 • je zeker te voelen als je in het middelpunt van de aandacht staat
 • een waardevolle bijdrage te leveren tijdens overleggen en gesprekken
 • te ontspannen als je in de stress schiet
 • te delen wat er in je hoofd omgaat
 • positieve emoties te ervaren in groepen
 • overeind te blijven als anderen druk op je uitoefenen
 • je ideeën, bezwaren, oplossingen en enthousiasme vrijuit in te brengen…?

Dan zou je erop vertrouwen dat je zichtbaar mag zijn als jezelf.

Het goede nieuws is dat je hierop kunt vertrouwen. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent:

 • Je hoeft je niet in duizend bochten te wringen om aan (zelf)bedachte ideaalplaatjes te voldoen.
 • Je hoeft niet aan jezelf te schaven.
 • Je hoeft geen zwaktes te compenseren met sterke punten.
 • Je hoeft geen assertiviteit, veerkracht of zelfvertrouwen te kweken.

Je hoeft niet te werken aan jezelf om je zwakke punten te verbeteren, omdat je tekortschiet of imperfect bent.

Je bent precies zoals je bedoeld bent. En tegelijk kun je het verlangen hebben iets nieuws te ervaren. Omdat je bepaalde vaardigheden wilt ontwikkelen. Omdat je jezelf een fijnere ervaring gunt. Verlang jij daar ook naar? Schrijf je in voor mijn updates en ontvang gratis mijn e-book over Introversie.

Meest recente berichten

Blogartikelen per onderwerp: