Wat betekent het om introvert te zijn?


Een introvert keert zich niet af van
de buitenwereld, maar stapt een rijke
binnenwereld in

Wat is introversie?

Introversie bestaat niet is de titel van een van mijn e-books. Hoe zit dat? Nou, introversie bestaat wel, maar dan alleen als concept. Net als extraversie is het een concept dat we gebruiken om de werkelijkheid te vereenvoudigen. Om mensen in te delen in categorieën. Ze bestaan niet echt, alleen maar als begrippen. Als concept kunnen ze best behulpzaam zijn. Concepten zijn echter altijd een grove vereenvoudiging. Ze doen geen recht aan de variëteit in gedrag die ieder mens kan vertonen. Niemand ‘is’ introvert. Mensen die we introvert noemen, vertonen gelijksoortig natuurlijk en geconditioneerd gedrag.  

Naar binnen of naar buiten?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft introversie niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Het heeft te maken met de focus van je energie en bewustzijn. Bij introverten is die anders gericht dan die bij extraverten.

Een extravert richt zijn bewustzijn en zijn energie op de buitenwereld en de mensen en de processen daarin. Hij is ingesteld op alles wat zich in de buitenwereld voordoet en baseert daarop zijn beslissingen. Je zou kunnen zeggen dat voor een extravert de centrale vraag is: welke impact heb ik op de wereld?

Een introvert richt zijn bewustzijn op hoe zijn binnenwereld de buitenwereld ervaart. Een introvert let niet zozeer op wat er zich buiten hem afspeelt, maar veel meer op welke indruk dat op hem maakt, wat het in hem losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen. De maatstaf voor zijn beslissingen ligt in zijn eigen belevingen en ervaringen. Voor hem is de centrale vraag: welke impact heeft de wereld op mij?

Er zijn ook mensen die geen uitgesproken voorkeur hebben, ambiverten genaamd. Zij herkennen zich in kenmerken van beide typen.  

Zijn introverten asociaal?

Een introvert verveelt zich niet snel in zijn eentje. Zijn binnenwereld geeft hem veel voldoening. Zijn natuurlijke voorkeur is om te broeden op nieuwe prikkels, ideeën en informatie. Hij vindt het heerlijk om te observeren, luisteren, alles in zich op te nemen en er op te kauwen.

Dat wil niet zeggen dat een introvert niet geniet van sociale contacten. Ieder mens wil verbondenheid ervaren met anderen. Ook de introvert wordt gelukkig van het gezelschap van zijn dierbaren. Maar als hij langdurig zijn aandacht op de buitenwereld moet richten, kost dat veel energie. Bovendien wil hij wel iets substantieels hebben om op te kauwen. Daarom voert hij liever diepgaande, dan oppervlakkige gesprekken. Hij heeft dus geen behoefte aan veel interactiemomenten met allerlei verschillende mensen.

Een extravert hecht juist meer waarde aan de buitenwereld dan aan de binnenwereld. Zijn brein geeft er de voorkeur aan om meteen te reageren op nieuwe prikkels, ideeën en informatie. Hij vindt het fijn om veel prikkels te krijgen en wil zo veel mogelijk ervaringen opdoen. Hij zoekt dan ook graag en veelvuldig het gezelschap van mensen op, want als hij te weinig prikkels krijgt wordt hij onrustig.

Kwestie van perspectief

Vanuit een extraverte perspectief lijkt het misschien alsof een introvert persoon zich afkeert van de buitenwereld. Maar vanuit een introvert perspectief is er iets heel anders aan de gang. Dan keert hij zich niet van iets af, maar juist naar iets toe. Namelijk het gebied waar hij het meest belang aan hecht en dat voor hem een bron van voldoening is! De introvert stapt een rijke binnenwereld in. Het is dus niet zo dat introverten niet van mensen houden. Wel vinden ze het wel prettig om veel tijd alleen door te brengen. Hun innerlijke wereld geeft ze veel voldoening. Ze denken veel na, ze dagdromen, ze houden ervan hun tanden in problemen te zetten en puzzels op te lossen.

Extraversie is de norm

Er bestaan veel misverstanden over introverte mensen. Hen wordt vaak verweten dat ze te bescheiden en teruggetrokken zijn, of juist arrogant, afstandelijk en asociaal. Het tragische is dat je als introvert vaak zelf ook gaat geloven dat er iets mis met je is. Of dat je krampachtig probeert je als extravert voor te doen. Extraversie is immers de norm in onze maatschappij. Het wordt zelfs steeds belangrijk dat je jezelf op allerlei plekken profileert. Flexibele netwerken opbouwen, laten zien waarvoor je in de markt bent, je toegevoegde waarde zichtbaar maken. Dat zijn allemaal dingen die extraverten van nature doen.

Voor introverten is dat veel minder vanzelfsprekend. Daardoor worden de kwaliteiten van de introvert ernstig ondergewaardeerd. En dat is een groot verlies voor de wereld! Introverten brengen diepgang. Ze kunnen goed luisteren en observeren. Ze hebben veel doorzettingsvermogen en kunnen zich heel goed concentreren. Doordat ze zo veel tijd alleen gefocust bezig zijn, kunnen ze grootse dingen bereiken. Veel van de belangrijkste uitvindingen, ontdekkingen, boeken en kunstwerken zijn dan ook voortgebracht door introverten.

Laat je introverte kwaliteiten bloeien

 

Ben jij introvert? Dan is misschien wel jouw grootste uitdaging om je kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Juist vanwege die specifieke kwaliteiten is het lastig voor je om je overtuigend te profileren. Waarschijnlijk luister je liever dan dat je praat, denk je na voordat je iets zegt en sta je niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Als je je moet profileren wordt precies het tegenovergestelde van je gevraagd! Dan moet je juist in de spotlights gaan staan en onder druk een pakkend verhaal vertellen. Geen wonder dat je daar moeite mee hebt.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat deze eigenschappen in zichzelf geen zwakke punten zijn. Dat is alleen maar zo als je ze beoordeelt volgens de extraverte normen. Deze eigenschappen zijn juist bijzonder waardevol. Sterker nog, ze kunnen je zelfs helpen om jezelf overtuigend te profileren. Doordat je goed kunt luisteren en observeren, stem je de boodschap optimaal af op de ander. En omdat je gewend bent je heel grondig voor te bereiden, is je verhaal onderbouwd en doordacht. Dat zijn in heel veel beroepen ontzettend waardevolle eigenschappen waarmee je een ijzersterke indruk kunt maken. Want iedereen waardeert een gesprekspartner die belangstelling toont en goed voorbereid is. Bedenk bij voorbeeld eens hoe gunstig een verkoper die luistert en zijn verhaal afstemt op de klant, afsteekt bij zijn goedgebekte concurrent die vooral zelf aan het woord is.

Maak slimme keuzes

De kunst is om je leven en loopbaan zo in te richten dat de voordelen van je introverte karakter het meest tot hun recht komen, en dat je het minst last hebt van de ‘belemmeringen’ ervan. Regel bijvoorbeeld dat je regelmatig kunt thuiswerken. Zorg dat je bij vergaderingen de agenda vooraf goed kent en formuleer belangrijke standpunten van tevoren. Plan nadat je een presentatie hebt gegeven een rustmoment in, zodat je tijd hebt om weer op te laden. Voer op een netwerkborrel een goed gesprek met één persoon in plaats van zo veel mogelijk visitekaartjes te scoren. Voel je vrij om je verjaardag met alleen maar een paar familieleden en goede vrienden te vieren als je daar zin in hebt. Voel je over dit soort keuzes niet schuldig en veroordeel jezelf niet. Je benadeelt niemand. Wees trots dat je jezelf zo goed kent en je eigen behoeftes en verlangens respecteert!

Heb je zin om stappen te zetten? Schrijf je dan in voor mijn updates en ontvang het gratis e-book Introversie bestaat niet! Dat kan met het formulier onderaan deze pagina.

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis e-book Introversie bestaat niet

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank mijn e-book Introversie bestaat niet cadeau.

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is dat mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk door te begrijpen hoe jouw ervaring van moment tot moment tot stand komt. Inzicht in dit mechanisme reik ik je graag aan in dit e-book!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle