Een shortcut voor een stressvrij leven

Hoe vaak is het je gelukt om een goed voornemen waar te maken? Of om vast te houden wat je tijdens een training of cursus geleerd hebt?

Waarschijnlijk vaker niet dan wel, schat ik zo.

Aan het begin ben je nog vol goede moed. Je voelt je geïnspireerd om nu eens eindelijk korte metten te maken met ineffectief gedrag/een slecht gewoonte/stress/onzekerheid.

Al snel merk je echter dat je je motivatie verliest. Je discipline verslapt, het leven komt er tussendoor, en voor je het weet, verval je weer in je oude gedrag.

Waarom gaat het zo? En kan het ook anders?

Het probleem is dat goede voornemens en trainingen vaak gebaseerd zijn op methoden, technieken en stappenplannen. Die kunnen best effectief zijn, maar ze zijn niet duurzaam.

Ze geven je houvast en een prettig gevoel van controle. Ze helpen je om stappen te zetten en succeservaringen op te doen. Maar ze gaan voorbij aan een simpel, onwrikbaar feit. Namelijk dat het helemaal niet mogelijk is om definitief van spanning, onzekerheid en verkrampt gedrag af te komen.

Misschien is het tijd voor iets anders. Voor een duurzame, makkelijke, natuurlijke manier om je gedrag te veranderen. Goed nieuws: die is er!

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes, zonder stappenplannen, zonder zwoegen, ploeteren, een stapje voorwaarts zetten en weer terugvallen.

Ja, stappenplannen en methoden kunnen leuk, nuttig, leerzaam, helend zijn. Dat heb ik als mens en coach vaak genoeg ervaren.

Het heeft mij enorm geholpen om minder spanning te ervaren. Ik verviel vaak in verkrampt en onnatuurlijk gedrag als ik in het middelpunt van de belangstelling stond. Daar wilde ik van af. En dus werkte ik hard aan mezelf. Onderzocht mijn persoonlijkheidskenmerken, ging op zoek naar mijn authentieke zelf, ontwikkelde een groeimindset.

Dat hielp allemaal. Ik had steeds minder last van die rare spanning. Ik had plezier in het leren en ontdekken. Mijn inzichten deelde ik als coach en trainer met anderen, die daar ook weer van leerden.

Maar dat geschaaf aan jezelf kan ook vermoeiend, ontmoedigend en op den duur zelfs uitputtend zijn…

Hoeveel inzichten ik ook vergaarde en hoeveel stappen voorwaarts ik ook zette, er bleven momenten waarop ik wél last had van spanning. Teleurstellend genoeg kon geen enkele methode of inzicht mij definitief bevrijden van mijn onzekere gevoelens en ineffectieve gewoontes. En dan ging ik weer op zoek naar een nieuwe invalshoek. Moedig voorwaarts, op jacht naar het volgende inzicht. Zo bleef ik eeuwig achter mezelf aanrennen.

Tot ik in aanraking kwam met een nieuwe manier van kijken naar de menselijke psyche. Dat nieuwe perspectief zette al mijn aannames over persoonlijke ontwikkeling op z'n kop. En maakte een einde aan mijn zoektocht. 

Deze nieuwe manier van kijken wordt ook wel het 'inside-outparadigma' of '3 principes' genoemd. Sinds ik ermee in aanraking ben gekomen, is mijn behoefte aan persoonlijke ontwikkeling verdampt. Mijn ervaring van het leven is op een moeiteloze, maar fundamentele manier veranderd. Ik voel me vrijer en ontspannener dan ooit. En als ik eens spanning ervaar, dan jaagt dat me geen angst of onrust meer aan. Ik voel niet meer de behoefte om mezelf te verbeteren. Ik ben niet meer bang om de controle kwijt te raken, maar geef me met vertrouwen over aan de stroom van het leven.

Waarom is dit perspectief zo radicaal anders? Hoe kan het persoonlijke ontwikkelingsjunkies als  ik genezen van de koortsachtige jacht op zelfverbetering?

Weet je wat het is? Persoonlijke ontwikkeling helpt je vooruit. Dat is op zich fijn, alleen je bereikt nooit een eindpunt. Inzicht in de 3 principes bevrijdt je van je drang voorwaarts. Het uitgangspunt is dat je er al bent. Je kunt in het nu vrijheid en voldoening ervaren, ongeacht je omstandigheden, persoonlijkheidskenmerken of bagage. Daarom heb je géén adviezen voor een beter, gelukkiger, succesvoller leven nodig. Géén technieken om negatieve emoties en ongewenst gedrag aan te pakken. Géén stappenplan naar verlichting.

De 3 principes werpen een radicaal nieuw licht op de vraag hoe emoties en gedrag ontstaan. Ze beschrijven een mechanisme in de psyche dat voor iedereen op dezelfde manier werkt. Dit mechanisme verklaart hoe de menselijke ervaring van moment tot moment tot stand komt. Het maakt duidelijk waarom je soms ontspannen en effectief bent, en op andere momenten juist verkrampt en onhandig.

Inzicht in dit mechanisme is alles wat jij en je klanten nodig hebben om afscheid te nemen van onzekerheid, stress en ineffectieve gewoontes. Je hoeft niet te ploeteren of in jezelf te graven om de beste versie van jezelf te worden. Alles wat je nodig hebt, is inzicht in de manier waarop gedachten, gevoel en gedrag werkelijk tot stand komen.

Nieuwsgierig naar dit nieuwe perspectief?

Geef je persoonlijke-ontwikkelingsjunkie nog één keer de ruimte, en meld je aan voor het 3 maandenprogramma Je zoektocht voorbij;-)!

Of lees er eerst eens rustig meer over, dat kan natuurlijk ook:

Introductiedag Je zoektocht voorbij

Je zoektocht voorbij is een bijeenkomst van een dag over de 3 principes, waarin je ontdekt waar ontspanning, vertrouwen en flow écht vandaan komen. Inzicht hierin helpt je om afscheid te nemen van onzekerheid, stress en ineffectieve gewoonten. Deze bijeenkomst is op donderdag 18 april in Zwolle.

Naar Je zoektocht voorbij

3 maandenprogramma Je zoektocht voorbij

Je zoektocht voorbij is een programma  van 3 maanden over de 3 principes, waarin je ontdekt waar ontspanning, vertrouwen en flow écht vandaan komen. Het programma helpt je om afscheid te nemen van onzekerheid, stress en ineffectieve gewoonten. De volgende ronde start op 18 april.

Naar Je zoektocht voorbij

Boek

Bestel hier Het laatste zelfhulpboek, mijn boek over de 3 principes.

Naar het laatste zelfhulpboek

3 principes

Maak hier kennis met mijn visie op hoe je kunt leren en groeien op een moeiteloze, natuurlijke manier volgens de 3 principes.

Naar kennismaking 3 principes

Mijn verhaal

Lees hier over mijn achtergrond als coach en mijn visie op coaching.

Naar mijn verhaal

Eline heeft mij binnen 4 sessies weer volledig in mijn kracht gezet en mij laten zien welke talenten ik ook alweer allemaal bezit en hoe die in te kunnen zetten. Dat ik mag zijn wie ik ben en ik heb voor de eerste keer in mijn leven eindelijk eens geleerd hoe ik de “meetlat” die ik vanuit perfectionisme vaak hanteer eens wat vaker “thuis” kan laten.. Met heel veel plezier ben ik naar de sessies van Eline gegaan en ik heb ontzettend veel van haar (eigen ontwikkelde) wijsheden mogen leren. - Janneke

Eline heeft mij in slechts één gesprek veel nieuwe inzichten over mezelf gegeven. Het is erg prettig om een persoonlijke sessie te volgen over het solliciteren. Dit levert veel meer op dan wanneer je dat plenair doet, omdat deze sessie volledig op je eigen karakter is afgestemd. - Edo

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Contactformulier

Schrijf je in voor gratis mini-training

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank, gratis en voor niets, de mini-training Mindset 8-daagse voor introverten

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk en te bereiken met de juiste mindset. Een mindset voor groei. En die reik ik je aan in deze mini- training. Veel plezier ermee!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle