Skip to main content

Over de 3 principes

Een shortcut voor een stressvrij leven

Het lijkt niet zo goed te gaan met ons psychisch welbevinden. Mentale stress is een wijdverbreid verschijnsel. Veel mensen kampen met gevoelens van lusteloosheid, leegte, onzekerheid, somberheid, burn-out en depressie. Bijna allemaal verlangen we naar meer innerlijke rust en welbevinden:

  • we denken dat het ons ontbreekt aan iets
  • dat we iets missen
  • in ons verlangen naar meer rust en helderheid gaan we massaal op zoek naar hulp van buitenaf
  • we melden ons aan bij therapeuten en  coaches
  • verdiepen ons in mindfulness, persoonlijke ontwikkeling en zelfhulpboeken…

Dit alles in de hoop dat dit ons kan fixen of het ontbrekende stuk aanreiken.

Ik heb ook lang gezocht naar technieken en methoden waarmee ik mijn welbevinden kon vergroten. In mijn geval betekende dat vooral: speuren naar manieren om vaker mijn ontspannen zelf te zijn.

Dat was belangrijk voor me, omdat ik vaak spanning voelde als ik in het middelpunt van de belangstelling stond.  In die zoektocht kwam ik allerlei bruikbare inzichten en technieken tegen. Ik had plezier in het leren en ontdekken en het leverde me ook iedere keer weer wat op. Maar het bracht ook een bepaalde rusteloosheid met zich mee. Een gevoel van nog niet zijn waar je wilt zijn. Eigenlijk was ik een persoonlijke-ontwikkelingsjunkie. Altijd op zoek naar het volgende inzicht of model dat me verder zou brengen.

Tot ik stuitte ik op een radicaal nieuwe manier van kijken in de psychologie. Deze manier van kijken wordt aangeduid met de ‘drie principes’ of het ‘inside-out-paradigma’. De ontdekking van dit paradigma betekende het einde van mijn zoektocht.

The search is over.

Want ik ontdekte dat de sleutel tot mentaal welbevinden op ieder moment voor honderd procent in jezelf ligt. En daarmee was het niet langer logisch of nodig om het buiten mezelf te zoeken. Of om te denken dat ik er nog niet zou zijn.

En hetzelfde geldt voor jou. Ook voor jou liggen innerlijke rust, helderheid, verbondenheid en zelfvertrouwen elk moment voor het grijpen. 

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes, zonder stappenplannen, zonder zwoegen, ploeteren, een stapje voorwaarts zetten en weer terugvallen.

Tijdens een inspirerende dag over de 3 principes heeft Eline ons stapsgewijs kennis laten maken met de 3 principes. Ik ging de dag open en zonder specifieke verwachtingen in. Ik had niet kunnen bedenken dat het zo’n bijzonder inzicht met zich mee zou brengen. De wereld was daarna (op een positieve manier) niet meer hetzelfde.  De innerlijke rust, helderheid, verbondenheid en zelfvertrouwen kwamen als vanzelf. En als ze er even niet zijn, dan weet ik dat ze wel weer komen. Uitleggen hoe dit werkt laat ik graag aan Eline over. Maar ik kan je zeker aanraden om het te gaan ervaren. – Nicolien

Intro-dag 3 principes

Tijdens deze introductiedag over de 3 principes ontdek je waar ontspanning, vertrouwen en flow écht vandaan komen. Inzicht hierin helpt je om afscheid te nemen van onzekerheid, stress en ineffectieve gewoonten. Deze bijeenkomst is op zaterdag 23 januari 2021 in Zwolle. 

Je zoektocht voorbij

Je zoektocht voorbij is een individueel coachtraject dat jou helpt om afscheid te nemen van onzekerheid, stress en ineffectieve gewoonten. Voor dit traject is geen vaste startdatum, we prikken een datum en gaan van start wanneer jij dat wilt.

3p-opleiding

3 principes-opleiding voor coaches en facilitators. Ontdek je eigen unieke stem en je vermogen om je inzicht op jouw manier te delen, in je eigen woorden. De volgende ronde van de opleiding start in februari 2021. Heb je interesse of wil je meer weten? Neem gerust alvast contact met me op!

3-daagse

Intensieve onderdompeling van 3 dagen in Zwolle. Deze 3-daagse biedt je de gelegenheid om de waan van de dag achter je te laten, uit te zoomen, en zo de weg vrij te maken voor inzicht om door te breken. Het is een persoonlijke 3-p retraite waarin je je begrip van de 3 principes en hoe deze werkzaam zijn in je leven verdiept.

Ben je al in aanraking gekomen met de 3 principes? Dan heb je misschien gemerkt hoezeer inzicht in deze principes bijdraagt aan helderheid en ontspanning. Maar ook dat het nog best lastig is om je eigen inzichten te delen met anderen. Bekijk dan deze serie van 6 korte video’s om je te inspireren je eigen inzichten te delen. Op jouw manier, vanuit je eigen inspiratie, plezier en welbevinden!

Hoe kun je met je eigen inzicht in de 3 principes een positieve impact hebben op het leven van anderen? Hoe help je anderen met de inzichten die voor jou zo behulpzaam zijn? In het gratis e-book De 3 principes delen met impact vind je mijn inspiratie voor jou om je eigen inzichten te delen. 

Over de 3 principes

Benieuwd naar de 3 principes? Hier vind je een beknopte uitleg:

Wat zijn de 3 principes?

Nou, in ieder geval geen geloof of techniek. Deze benadering biedt geen methode, aanpak of stappenplan. Het is geen voorschrift voor een beter, gelukkiger, succesvoller leven. Geen concept waar je in kunt geloven of niet. Wat dan wel? Lees verder

Wat levert inzicht in de 3 principes je op?

Inzicht in deze principes brengt je in contact met je aangeboren bron van mentaal welbevinden. Ieder mens kan leven vanuit een gezonde, wijze, evenwichtige gemoedstoestand, ongeacht de externe omstandigheden! Lees verder

Wat is het verschil met andere benaderingen?

De 3 principes reiken geen tools aan om met stressvolle situaties om te gaan, maar bieden inzicht in de oorzaak van de stress die je ervaart. Lees verder

Wat betekenen de 3 principes concreet voor je leven?

Inzicht in de 3 principes helpt je om los te komen van je conditionering en om de weg naar jezelf terug te vinden. En dat is heel bevrijdend! Lees verder

Waarom zijn de 3 principes geen methode?

Je kunt de 3 principes niet toepassen. Het is geen methode. Er valt alleen maar iets te zien. Inzicht in wie je werkelijk bent… Lees verder


Een lichtere en tegelijk rijkere ervaring van het leven

Hoe vaak is het je gelukt om een goed voornemen waar te maken? Of om vast te houden wat je tijdens een training of cursus geleerd hebt? Waarschijnlijk vaker niet dan wel, schat ik zo.

Aan het begin ben je nog vol goede moed. Je voelt je geïnspireerd om nu eens eindelijk korte metten te maken met ineffectief gedrag/een slecht gewoonte/stress/onzekerheid. Al snel merk je echter dat je je motivatie verliest. Je discipline verslapt, het leven komt er tussendoor, en voor je het weet, verval je weer in je oude gedrag.

Het probleem is dat methoden, technieken en stappenplannen niet duurzaam zijn. Ze geven je houvast en een prettig gevoel van controle. Ze helpen je om stappen te zetten en succeservaringen op te doen. Maar ze gaan voorbij aan een simpel, onwrikbaar feit. Namelijk dat het helemaal niet mogelijk is om definitief van spanning, onzekerheid en verkrampt gedrag af te komen.

Inzicht in het inside-outparadigma’ of ‘3 principes‘ kan je ervaring van het leven op een fundamentele, duurzame manier veranderen. Het uitgangspunt is dat je er al bent. Je kunt in het nu vrijheid en voldoening ervaren, ongeacht je omstandigheden, persoonlijkheidskenmerken of bagage. Daarom heb je géén adviezen voor een beter, gelukkiger, succesvoller leven nodig. Géén technieken om negatieve emoties en ongewenst gedrag aan te pakken. Géén stappenplan naar verlichting.

De 3 principes werpen een radicaal nieuw licht op de vraag hoe emoties en gedrag ontstaan. Ze beschrijven een mechanisme in de psyche dat voor iedereen op dezelfde manier werkt. Dit mechanisme verklaart hoe de menselijke ervaring van moment tot moment tot stand komt. Het maakt duidelijk waarom je soms ontspannen en effectief bent, en op andere momenten juist verkrampt en onhandig.

Inzicht in dit mechanisme is alles wat jij en je klanten nodig hebben om afscheid te nemen van onzekerheid, stress en ineffectieve gewoontes. Je hoeft niet te ploeteren of in jezelf te graven om de beste versie van jezelf te worden. Alles wat je nodig hebt, is inzicht in de manier waarop gedachten, gevoel en gedrag werkelijk tot stand komen.

 

Ontvang het gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  


Bekijk hier webinars en video’s over de 3 principes:

Bekijk hier een korte video met uitleg over de 3 principes:


Bestel mijn boek over de 3 principes

Het met behulp van Eline verdiepen in de 3 principes heeft mij heel veel rust en ontspanning gebracht. En met name het inzicht dat de realiteit zoals ik die ervaar, an sich geen emotionele lading heeft. De gedachten die ik heb bepalen de lading (neutraal, positief of negatief). Lijden ontstaat door de gedachten te geloven die ingaan tegen hoe de realiteit is. Ik kan niet voorkomen dat dit soort gedachten in mijn hoofd ontstaan maar ik kan er wel voor kiezen er niet in mee te gaan. Dit lukt mij door in te zien hoe de 3 principes werken. – Maaike