Skip to main content

Een helder hoofd met heel je hart-dag

Van de verkrampte naar de ontspannen versie van jezelf

Zaterdag 22 september van 10:00 tot 16:30 in Zwolle

Voel je spanning als de aandacht op je gericht is?

Ook al ben je niet onzeker, toch heb je soms opeens last van spanning als alle ogen op je gericht zijn.

Vind je het lastig om op een natuurlijke manier contact te maken?

Je hebt niets tegen mensen. Je beschikt over prima sociale vaardigheden. Toch lukt het je niet altijd om op een vanzelfsprekende manier contact te maken.

Denk je dat je iets mist, wat anderen wel hebben?

Het lijkt soms wel alsof er iets mis met je is. Alsof er iets ontbreekt. Iets wat er voor zorgt dat anderen op een natuurlijke manier kunnen opgaan in de wereld om ze heen. En jij dus niet. Dan is het net alsof er opeens een muur tussen jou en de wereld zit.

Herken je dit? De ene keer ben je de ontspannen versie van jezelf, en de andere keer de gespannen  versie. Hoe kan dat? Misschien heb je al veel nagedacht over deze vraag. Heb je verklaringen gezocht en gevonden in je aanleg of bepaalde eigenschappen. Wijt je het aan je introversie, verlegenheid of hoog gevoeligheid. Of aan alle drie tegelijk. Misschien heb je verklaringen voor je onzekere gevoelens gezocht in je verleden. Of in je denkpatronen.

Misschien heb je ook al van alles geprobeerd om van die spanning af te komen. Cursussen, zelfhulpmethoden, therapie, meditatie, coaching. Waarschijnlijk heeft dat allemaal wel een beetje geholpen. Maar was het wel hard werken en blijft die spanning toch nog steeds de kop opsteken.

Ik kan je de hand schudden. Ik heb van alles onderzocht en uitgeprobeerd dat ook echt hielp. Ik had steeds minder last van die rare verkramping. Voelde me steeds vaker vrij in situaties waarin de aandacht op me gericht was. Toch bleven er momenten waarop ik wel last had van spanning. Vol goede moed probeerde ik ook in die situaties te sleutelen aan mijn overtuigingen en gedrag. Bleef ik graven in mijn persoonlijke psychologie. Gewoon hard blijven werken aan mezelf, dan kom ik er wel, dacht ik.

Tot ik me realiseerde dat mijn stress niet veroorzaakt werd door kenmerken of ervaringen van mijn persoonlijkheid, maar door een mechanisme in de menselijke psyche dat voor iedereen op dezelfde manier werkt.

Inzicht in dit mechanisme kan je bevrijden van mentale stress. Hoe beter je het begrijpt, hoe meer je kunt handelen vanuit helderheid van geest en vanuit natuurlijk zelfvertrouwen.

Als je de ontspannen versie van jezelf bent, dan heb je verder niet zo veel aan je hoofd. Je staat open voor het moment, voelt je helder, zelfverzekerd en verbonden met je omgeving. De juiste woorden of acties komen als vanzelf in je op. Je bent effectief zonder dat je je gedachten controleert.

Soms komt er een gedachte op die onrust of angst oproept. Hoe meer je je laat meeslepen door die onzekere gedachte, hoe verder je verwijderd raakt van het hier-en-nu. Dan ga je jezelf wegdenken van je ontspannen zelf. Je bedenkt toekomstscenario’s. Vult in wat anderen al dan niet zullen denken. Maakt je zorgen over wat er zou kunnen gebeuren. Allemaal hersenspinsels die geen vaste grond hebben in de realiteit. Ze leiden tot tunnelvisie. Hoe harder je nadenkt, hoe meer je alles op jezelf gaat betrekken en hoe meer het universum om jouw persoontje lijkt te draaien. Je wordt zo in beslag genomen door je innerlijke processen, dat je het contact met je omgeving verliest.

De remedie is niet: nog harder nadenken of sleutelen aan jezelf. Sterker nog, dat is het meest onlogische wat je kunt doen. Onder de onrust schuilt kalmte en helderheid. Achter de onweerswolken is de hemel helder. Het heeft geen zin om te proberen de wolken weg te blazen. Ze trekken vanzelf weg. Ondertussen kun je er op vertrouwen dat de hemel blauw is en blijft.

Hoe krijg je rust en helderheid in je hoofd?

Hoe kun je vanuit vertrouwen leven?

Hoe kun je de ontspannen versie van jezelf zijn?

Op de Helder hoofd met heel je hart-dag gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Ik ga je op deze dag meenemen op een ontdekkingstocht. We gaan op zoek naar de algemeen geldende principes achter helderheid, zelfvertrouwen en ontspanning. Wat zijn deze principes die de menselijke ervaring mogelijk maken? Welke inzichten kun jij hierin voor jezelf ontdekken om meer helderheid, zelfvertrouwen en ontspanning te ervaren?

Het wordt geen traditionele trainingsdag in de zin van dat ik theorieën uitleg en tips aanreik waarmee we dan gaan oefenen. Het gaat er niet om dat je kennis tot je neemt, maar dat je met een open blik gaat onderzoeken welke inzichten jij voor jezelf kunt ontdekken in de onderwerpen die we bespreken. Als een ontdekkingsreiziger.

Je hoeft dus niets op te schrijven, vast te leggen, te oefenen, te bediscussiëren of te onthouden. Je gaat ook niet naar huis met een bepaalde vaardigheid, techniek of stappenplan.

Wel met inzichten en een fijn gevoel. Inzichten die maken dat:

 je kunt ontspannen in situaties waarin de aandacht op je gericht is

je op een natuurlijke manier contact kunt maken met je omgeving

 je erop kunt vertrouwen dat er niets mis met je is, ook al voel je je soms onzeker

Verlang jij daar ook naar? Meld je dan aan!

Wanneer: zaterdag 22 september

Hoe laat: van 10:00 tot 16:30 uur

Waar: bijHanz’, Hanzeplein 11-27 in Zwolle

De investering voor deze dag is slecht 99,00 euro exclusief btw (€ 119,79 inclusief). Dat is inclusief koffie en thee. Wees er snel bij, want er is plek voor maximaal 12 personen!

Je kunt je aanmelden via onderstaande knop. Vul je gegevens in op het formulier dat verschijnt en stuur het in. Je ontvangt daarna per mail een factuur.