Skip to main content

 

Ben je de worsteling met zichtbaarheid zat?

Verlang je ernaar om vaker de ontspannen versie van jezelf te zijn?

Naar meer rust en helderheid in je hoofd?

Om je creativiteit de ruimte te geven en vanuit vertrouwen te leven?

Wil je meer gemak en vrijheid ervaren, maar geloof je dat je introversie je in de weg zit?

Je hoeft niet te ploeteren of in jezelf te graven. Je hoeft jezelf niet te verbeteren of te fixen. Je bent al helemaal goed zoals je bent. Soms word je alleen onzeker, en dan verval je in verkrampt en ineffectief gedrag. Je geest raakt besmet met onzekere gedachten. Met belemmerende overtuigingen, veronderstellingen en oordelen. Dat is volstrekt natuurlijk, en geen enkel probleem. Want je kunt altijd terugkeren naar een staat waarin je geest open en helder is. Ook al voel je je onzeker, verward of verkrampt. Het enige wat je nodig hebt, is een inzicht. 

‘Een effectievere communicatiestijl, daar was ik als introverte mens naar op zoek. Die heb ik met Eline’s coaching gevonden. Ik heb meer zicht op hoe mijn introverte denkwereld werkt. En hoe ik deze goed kan combineren met de wijze waarop meer extraverte mensen denken en doen. Stress krijgt minder snel een kans omdat ik weet hoe ik verkrampende gedachten los kan en mag laten. En hoe ik er beter mee kan dealen als ik toch in de kramp schiet. Dankzij Eline’s coaching zijn mijn gedachtewereld en ik kalmer geworden. Heerlijk!‘ – Aaf

Hoe kom je aan een inzicht?

Vroeger dacht ik dat je daar hard naar op zoek moet gaan. Ik heb altijd een groot verlangen gehad om mezelf beter te begrijpen. Om van nare emoties en ineffectief gedrag af te komen. Ik verviel vaak in verkrampt en onnatuurlijk gedrag als ik in het middelpunt van de belangstelling stond. Daar wilde ik van af. En dus werkte ik hard aan mezelf. Onderzocht mijn persoonlijkheidskenmerken, ging op zoek naar mijn authentieke zelf, ontwikkelde een groeimindset.

Dat hielp allemaal. Ik had steeds minder last van die rare spanning. Ik had plezier in het leren en ontdekken. Mijn inzichten deelde ik als coach en trainer met anderen, die daar ook weer van leerden.

Maar dat geschaaf aan mezelf had ook een andere kant…

Hoeveel inzichten ik ook vergaarde en hoeveel stappen voorwaarts ik ook zette, er bleven momenten waarop ik wél last had van spanning. Teleurstellend genoeg kon geen enkele methode of inzicht mij definitief bevrijden van mijn onzekere gevoelens en ineffectieve gewoontes. En dan ging ik weer op zoek naar een nieuwe invalshoek. Moedig voorwaarts, op jacht naar het volgende inzicht. Zo bleef ik eeuwig achter mezelf aanrennen.

Tot ik stuitte ik op een radicaal nieuwe manier van kijken in de psychologie. Deze manier van kijken wordt aangeduid met de ‘drie principes’ of het ‘inside-outparadigma’. De ontdekking van dit paradigma betekende het einde van mijn zoektocht.

Hoe krijg je rust en helderheid in je hoofd?

Hoe kun je vanuit vertrouwen leven?

Hoe kun je de ontspannen versie van jezelf zijn?

Het misverstand

Ik dacht dat ik mijn gedachten en gevoelens kon leren controleren. En dat ik dan geen last meer zou hebben van onzekerheid.

Ik zie nu dat dit een groot misverstand is. Het is een illusie om te denken dat je je gedachten en gevoelens kunt controleren. Of om te denken dat je controle nodig hebt om je goed te voelen.

We gaan ervan uit dat gevoelens en gedrag tot stand komen door een complex samenspel van genen, afkomst, conditionering, jeugdtrauma’s en levensomstandigheden. Dat dit samenspel een heel scala aan ongewenste gevoelens en gedrag oproept waar we vanaf moeten. En dat dit mogelijk is door die gevoelens en gedachten te leren controleren

Maar het is andersom.

Gevoelens en gedrag komen niet tot stand door je kenmerken of ervaringen van je persoonlijkheid. Ze komen tot stand door je gedachten over die kenmerken en ervaringen. Het enige wat je kunt ervaren zijn je eigen gedachten in het moment. Dat is een automatisch mechanisme dat je niet kunt beïnvloeden. En dat is ook niet nodig, want je krijgt vanzelf continu nieuwe gedachten, en daarmee nieuwe ervaringen.

Inzicht in dit mechanisme kan je bevrijden van mentale stress. Hoe beter je het begrijpt, hoe meer je kunt handelen vanuit helderheid van geest en vanuit natuurlijk zelfvertrouwen.

Heldere buien en negatieve stemmingen wisselen elkaar vanzelf af. Dat is een volkomen natuurlijk proces.  In een slechte bui word je onzeker. Je vat alles heel persoonlijk op en verliest het grote plaatje uit het zicht. Je raakt gestrest en vervalt in ineffectieve gewoontes. Als je slechte bui voorbij is, verbreedt je perspectief zich weer. Je bekijkt de dingen met meer afstand en hebt weer toegang tot je gezonde verstand. In een goede bui lukt het je om problemen op te lossen en slechte gewoontes te doorbreken.

Het mooie is dat dit proces helemaal vanzelf gaat. Je hoeft fijne emoties niet na te jagen en nare niet te bestrijden. Ze komen en gaan vanzelf. Negatieve emoties hebben, is een volstrekt gezond menselijk fenomeen.

Je hebt allerlei ervaringen, en jouw bewustzijn geeft er betekenis aan. Jij  kent ze zelf een bepaalde waarde toe. Maar die ervaringen, die zijn gewoon het leven dat zich voltrekt. Zonder aanzien des persoons en zonder rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren. Het leven gebeurt! En het gebeurt volledig buiten jouw controle om.

Stel je voor dat je het aandurft om het leven gewoon te laten gebeuren?

Om de illusie van controle te laten voor wat hij is?

Om je simpelweg open te stellen voor alles wat er in het moment te ervaren valt?

Dan wordt je leveneen stuk moeitelozer, lichter en vreugdevoller! En dan vervalt de behoefte om jezelf te verbeteren .

Mijn ervaring van het leven is op een moeiteloze, maar fundamentele manier veranderd sinds ik in aanraking ben gekomen met het paradigma van de 3 principes. Het heeft me bevrijd van mijn conditioneringen. Ik voel me vrijer en ontspannener dan ooit. En als ik eens spanning ervaar, dan jaagt dat me geen angst of onrust meer aan. Ik voel niet meer de behoefte om mezelf te verbeteren. Ik ben niet meer bang om de controle kwijt te raken. Ik maak me geen zorgen meer over wat anderen van me vinden. Ik voel me niet langer afgesneden, maar verbonden. Ik leef niet meer in mijn hoofd, maar geef me met vertrouwen over aan de stroom van het leven.

En alles wat ik hoefde te doen, was de weg vrij maken voor inzicht. 

Dat is ook wat we in dit coachtraject doen. De weg vrijmaken voor het inzicht dat zich in jou gaat ontvouwen. 

‘Ik zat met het feit dat ik het moeilijk vind mezelf te profileren op het werk. Met name in sollicitatiegesprekken en in vergaderingen. Met deze vraag ben ik een coachingstraject gestart met Eline. Wat ik erg waardevol vond aan de coaching is dat Eline me de ruimte gaf te vertellen over mijn ervaringen en daarin stuurde, zodat ik zelf tot nieuwe inzichten kwam.
Tijdens de coachingsgesprekken bleek dat ik me eigenlijk al op allerlei manieren profileer op mijn werk en daarbuiten. Eline heeft me doen inzien dat profileren op verschillende manieren kan. Ik had in mijn hoofd dat ik me meer moest laten horen en meer moest vertellen over mijn successen. Nu heb ik meer het inzicht dat ik me ook profileer op een rustige, eigen manier. Dit levert me meer rust op.’ – Thijs

Het traject
  • We voeren we vijf keer een individueel coachgesprek van anderhalf uur, waarin ik je help je inzicht te verdiepen. Deze gesprekken voeren we op mijn kantoor in Zwolle, of via Zoom. Dat is een gebruiksvriendelijk alternatief voor Skype. Tussendoor mag je al je vragen aan mij voorleggen via Whatsapp of e-mail.
  • Je mag aansluiten bij een van de introductiedagen over de 3 principes die ik regelmatig organiseer. Zo’n dag duurt van 10:00 tot 16:30 uur en vindt plaats in Zwolle. Samen met maximaal 10 andere deelnemers duiken we in het inside-outparadigma. Je hoeft niets te presteren of jezelf van je beste kant te laten zien. Je hoeft niets vast te leggen, te oefenen, te bediscussiëren of te onthouden. Je gaat ook niet naar huis met een bepaalde vaardigheid, techniek of stappenplan. Wel met waardevolle inzichten en een fijn gevoel:-).
Voor wie?

Het coachtraject is bedoeld voor:

  • iedereen die wil leren om vanuit ontspanning en vertrouwen te leven

  • denkt soms last te hebben van zijn of haar introverte aanleg

  • op een natuurlijke manier nieuw gedrag wil ontwikkelen

INVESTERING

De investering voor dit programma is € 625, – inclusief btw.

Heb je belangstelling? Je kunt je aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via onderstaande knop. Vul je gegevens in op het formulier dat verschijnt en stuur het in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.