Individuele coaching


Leer zichtbaar te zijn
op een manier die bij je past

Leer hoe je zichtbaar kunt zijn zonder stress

Ben jij de worsteling met zichtbaarheid ook zo zat?

Ook ik heb in mijn leven vaak te horen gekregen dat ik te weinig zichtbaar was. Dat riep twee dingen bij me op. Ten eerste werd ik er opstandig van. Waarom moest ik zo nodig vertellen hoe goed ik wel niet presteerde? Ik deed toch keurig wat er van me verwacht werd, en dat deed ik bovendien goed. Eerlijk gezegd vond ik dat mijn bescheidenheid me sierde en dat anderen zichzelf onnodig vaak op de borst klopten.

Ten tweede werd ik onzeker van dit commentaar. Het gaf me het gevoel dat mijn persoonlijkheid niet oké was. Dat ik moest veranderen in iemand die ik niet was. Er waren echt wel momenten dat ik zelf wilde dat mijn bijdrage meer gezien werd. Maar  ik had gewoon geen idee hoe ik dat voor elkaar moest krijgen!

Jezelf profileren wordt steeds belangrijker

Herken je dit? Wellicht heb je dan net als ik een introverte voorkeursstijl. Veel introverten vinden het lastig om zichzelf overtuigend voor het voetlicht te brengen. Ze luisteren vaak liever dan dat ze praten en hebben tijd nodig om ideeën en oplossingen in zich te laten opkomen. Het gevolg is dat ze vaak spanning voelen in situaties waarin ze zich moeten profileren. Ze denken dat als ze gewoon goed hun best doen, hun kwaliteiten vanzelf wel opgemerkt zullen worden. Dat is helaas niet hoe het in de praktijk uitpakt.

Veel introverten krijgen dan ook keer op keer te horen dat ze zich meer moeten profileren. In de netwerksamenleving wordt het steeds belangrijker dat je zelf sturing geeft aan je loopbaan, of je nou freelancer bent of in loondienst werkt. Mensen moeten meer en meer hun eigen werk scheppen, laten zien waarvoor ze in de markt zijn en actief netwerken. Doe je dat niet, dan loop je kansen en interessante klussen mis.

Waarom is profileren een lastig thema voor introverten?

Om je te profileren, moet je bewust je focus op de buitenwereld richten. Voor introverten is dat niet vanzelfsprekend. Hun bewustzijn is namelijk vooral gericht op de vraag hoe hun binnenwereld de buitenwereld ervaart. Hun brein geeft er de voorkeur aan te broeden op nieuwe informatie en prikkels in plaats van er direct naar te handelen. Zij hebben de neiging het resultaat van hun denkprocessen pas te delen als ze helemaal zijn uitgebroed.

Als je introvert bent, moet je dus heel bewust je focus verleggen van binnen naar buiten om je nadrukkelijker te profileren. Het is logisch dat je daarvoor niet vanzelf gemotiveerd bent. Je focus ligt intern, omdat het daar goed toeven is. Daar is niet mis mee. Sterker nog, het is je kracht. Maar soms is het nodig om je focus te verleggen als je doelen wilt bereiken. Dan voel je wel de motivatie om naar buiten te gaan. En dan kun je net als ieder ander leren om dat op een effectieve manier te doen.

Er is hoop!

Inmiddels heb ik gelukkig geleerd hoe ik mijn toegevoegde waarde zichtbaar kan maken op een manier die bij mij past. Wat een opluchting is dat nog steeds! Tegenwoordig profileer ik mezelf op mijn eigen wijze en onder mijn eigen voorwaarden. In plaats van te doen wat de omgeving van me verwacht, doe ik  wat IK van mezelf verwacht.

En als ik het kan, kan jij het ook! Dat je een voorkeur hebt voor het een, betekent namelijk niet dat je het ander niet kunt of niet kunt leren. Iedereen kan zichzelf aanleren om effectiever gedrag te vertonen op een manier die bij hem past. Ook als introvert kun je overtuigend zichtbaar maken wat je toegevoegde waarde is en floreren in een samenleving die steeds meer draait om netwerken.

Wat je nu nodig hebt

Je kunt je niet veroorloven om rustig af te wachten tot anderen jouw talenten en wensen opmerken. Je zult zelf je zichtbaarheid moeten vergroten als je doelen wilt bereiken. Als je jezelf wilt zijn in de communicatie met anderen, moet je leren je assertief op te stellen. Je zult dus hoe dan ook uit je veilige schulp moeten kruipen. Dat is zeker mogelijk. Wat je daarvoor nodig hebt, is antwoord op de volgende vragen:

 • Kennis over introversie: Wat zijn de verschillen tussen het introverte en het extraverte brein? Wat zijn typisch introverte kwaliteiten en de belemmeringen en valkuilen daarvan?
 • Kwaliteiten: Hoe kun je deze specifieke introverte kwaliteiten effectief inzetten en wat kun je doen in situaties waarin deze kwaliteiten niet effectief zijn?
 • Autonomie: Hoe kun je leren je eigen verwachtingen als leidraad te nemen in plaats van die van je omgeving
 • Communicatie: Wat zijn je automatische communicatiepatronen, welke reacties roept dat op en hoe kun je assertiever communiceren?
 • Comfort zone: Welke stappen buiten je comfort zone ga je zetten om je belemmeringen te overwinnen en in actie te komen?

'In een traject van pakweg 4 maanden en heb ik niet alleen doorgekregen hoe ik in elkaar zit (en dat ik dat positief mag waarderen), maar ook de ander. Ik ben gaan inzien dat ik zelf in beweging moet komen en ik heb het vertrouwen gekregen om dat te doen. Het leven is meer ontspannen geworden (ik vertrouw mezelf meer) en ik kan meer de dingen doen die ik leuk en zinvol vind. Eline heeft daar een geweldige rol in gespeeld. Niet de methode of haar kunde stond centraal, maar mijn doel, om vervolgens met haar methoden en kunde mooie stappen te maken. Vooral de terugkerende gesprekken, waarin ik met Eline kon reflecteren op mijn ervaringen vind ik heel waardevol.' - Reinier

Wil jij ook leren hoe je zichtbaar kunt zijn op je eigen voorwaarden?

De afgelopen jaren heb ik vele effectieve manieren ontdekt waarop je dat kunt bereiken. En die kennis deel ik graag met je. Als coach help ik je ontdekken hoe waardevol en krachtig je introverte eigenschappen zijn en hoe je deze overtuigend aan anderen kunt laten zien.

Wat het coachtraject je kan opleveren:

 • tijdens gesprekken ben je alert, rustig en met je aandacht bij je verhaal in plaats van angstig en gefocust op wat anderen wel niet van je zullen vinden
 • je kan op een natuurlijke manier praatjes aanknopen zonder dat je spanning of ongemak voelt
 • het is voor iedereen duidelijk wat jouw toegevoegde waarde is voor de organisatie
 • je maakt je wensen rustig en helder kenbaar, op een manier die bij je past
 • je leert met zelfvertrouwen en motivatie stappen te zetten buiten je comfort zone

'Wat heeft het coachingstraject mij gebracht: ik ervaar mijn introvertheid niet meer als iets negatiefs; ik heb de verbinding met mijn sterke punten terug ; ik sta weer met een open en positieve blik in het leven; ik pak en creëer nieuwe kansen terwijl ik ondertussen gewoon hard blijf werken aan mijn eigen autonomie.' - Peter

Wat gebeurt er tijdens de coaching?

Iedereen heeft zijn eigen unieke mix van talenten en eigenschappen. De ene introvert is dus de andere niet. Wat ze gemeen hebben, is de uitdaging om hun kwaliteiten te laten stralen in deze extraverte wereld. Mijn coaching is erop gericht om je daarbij te helpen. Dat doe ik door samen met jou je talenten en sterke punten op te sporen en deze vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Zo kom je erachter dat 'zwakke punten' juist sterke punten blijken te zijn. Ook leer je hoe je je leven en loopbaan zo kunt inrichten dat je het meest profijt hebt van je introverte kwaliteiten. Tegelijk leer je hoe je kunt omgaan met de belemmeringen ervan. Met als resultaat dat je niet meer dichtklapt als alle ogen op jou gericht zijn!

Ik heb een coachmodel ontwikkeld dat klanten helpt de stappen te zetten die nodig zijn om zich krachtig te profileren op een manier die past bij hun introverte aanleg, met als resultaat dat hun toegevoegde waarde voor iedereen zichtbaar wordt.Het model bevat de volgende thema's die vaak een rol spelen in mijn coachingstrajecten:

 • inzicht in de verschillen in voorkeuren, behoeften en natuurlijk gedrag van introverten en extraverten
 • Inzicht in gedrag dat je kunt vertonen om met die verschillen rekening te houden
 • focus op de toegevoegde waarde van je introverte aanleg in plaats van op belemmeringen
 • concrete stappen die je kunt zetten om deze toegevoegde waarde zichtbaar te maken
 • motivatie om deze stappen daadwerkelijk te zetten, te leren van ervaringen en op grond van deze ervaringen effectiever gedrag te ontwikkelen
Talentenprogramma

Een coachtraject begint met een gesprek waarin we jouw coachvraag verhelderen en een beeld vormen van de resultaten die je wilt bereiken. Vervolgens gaan we op zoek naar jouw sterke punten en bekijken we hoe je die kunt versterken en inzetten om jouw doelen te bereiken.

Het bijzondere van talenten is dat je die hebt zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Je hebt ze meegekregen bij je geboorte en ze horen vanzelfsprekend bij je. Dat maakt het soms lastig je eigen talenten te herkennen. Vaak hebben mensen niet in de gaten dat ze ergens goed in zijn. Ze doen van nature iets op een bepaalde manier zonder dat ze er bij stilstaan hoe bijzonder dat is.

Om je talenten aan het licht te brengen, maak ik gebruik van een methode om talenten te ontdekken aan de hand van talentenkaartjes. Deze methode helpt om je –bekende én onbekende - talenten vanuit een heel nieuw perspectief te bekijken en waarderen.

Oplossingsgerichte aanpak

In mijn praktijk hanteer ik een oplossingsgerichte aanpak. We gaan dus niet inzoomen op de belemmeringen die je ervaart. Focus op belemmeringen maakt dat je blijft piekeren en maar moeilijk tot acties komt om iets aan je situatie te veranderen. Ik help je daarom je aandacht te verleggen van de lastige situatie naar de mogelijkheden die je zelf hebt om eruit te komen. We gaan dus onmiddellijk op zoek naar oplossingen die je direct kunt inzetten. Dat betekent dat je concrete handvatten krijgt die je kunt gebruiken tijdens vergaderingen, presentaties en andere potentieel stressvolle situaties.

Vijf gesprekken

Een coachingstraject beslaat vijf gesprekken van anderhalf uur. De eerste vier gesprekken plannen we met een frequentie van om de twee of drie weken. Daarna weet je welke stappen je kunt zetten om je resultaten te behalen en kun je gaan oefenen met nieuw gedrag. Een aantal weken of maanden later volgt een laatste gesprek. Daarin blikken we blikken op de resultaten die je hebt behaald, brengen we de stappen in kaart  die daarbij effectief zijn gebleken, en bekijken we wat je kunt doen om je nog verder te ontwikkelen.

De investering in het traject bedraagt €625,-.

Let op: dit is het tarief dat geldt als je het traject zelf bekostigt. Ik vind het belangrijk dat coaching laagdrempelig is voor mensen die geen vergoeding krijgen van hun werkgever. Voor organisaties geldt een ander tarief. Neem contact met me op voor meer informatie.

Wat heb ik te bieden als coach?
 • Ik ben ervaringsdeskundige! Alle belemmeringen die jij ervaart, heb ik aan den lijve ondervonden. Ik ben van nature introvert en weet dus welke tips niet werken voor een introvert (die van en voor extraverten), en welke wel.
 • Ik ben geaccrediteerd door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en de European Mentoring & Coaching Council (EMCC). Ik geef al jarenlang trainingen in het hoger onderwijs over onder andere presenteren en solliciteren. Ook ben ik geaccrediteerd 7 Habitstrainer en gekwalificeerd MBTI-professional. Mijn expertise op het gebied van communicatieve vaardigheden en op het vlak van introversie combineer ik in mijn eigen praktijk. Het is mijn missie om zo veel mogelijk introverte mensen te helpen om effectiever te communiceren en zo hun zichtbaarheid te vergroten. Dat is een van de redenen dat ik het boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen heb geschreven.

 

Wil jij ook leren hoe je zichtbaar kunt zijn zonder stress?

Schroom niet en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek, waarin we bespreken wat ik voor je kan betekenen. Dat kan telefonisch of op mijn kantoor. Neem contact met me op voor een afspraak, bel of mail (06-28714476, info@elinesluyscoaching.nl). Ik help je graag!

Eline Sluys Coaching & Training

Bij Hanz'
Hanzeplein 11-27
8017 JD Zwolle

06-28714476
info@elinesluyscoaching.nl

KvK-nummer: 53397630 

 

Gratis mini-training voor introverten

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over introversie, ontvang je regelmatig artikelen en tips.

Ook krijg je als dank, gratis en voor niets, de mini-training Mindset 8-daagse voor introverten

Vaker de ontspannen versie van jezelf zijn, is mogelijk? Het antwoord is: ja! Dat is mogelijk en te bereiken met de juiste mindset. Een mindset voor groei. En die reik ik je aan in deze mini- training. Veel plezier ermee!

Gratis e-book over de 3 principes

Als je je inschrijft voor mijn mailinglijst over de 3 principes, kun je meteen mijn e-book downloaden. Daarna ontvang je regelmatig updates en artikelen.  

Er is een manier die je helpt om veel vaker de ontspannen, zelfverzekerde, effectieve versie van jezelf te zijn. En om te ontspannen in de wetenschap dat spanning niet problematisch is. Een manier zonder methodes en zonder stappenplannen. Maak kennis met de 3 principes!

Privacyverklaring

Copyright © 2017

Eline Sluys Coaching & Training .
All Rights Reserved.

Fotografie header: Teamup Zwolle