Skip to main content

Alles voor elkaar, toch niet gelukkig…

Gevoelens van leegte, zinloosheid, eenzaamheid, verwarring, lusteloosheid of rusteloosheid: ze zijn allemaal onderdeel van de menselijke ervaring. Als deze gevoelens de overhand nemen, dan ga je het leven als een opgave ervaren. Ook al heb je het op papier prima voor elkaar.

Wat is er dan aan de hand? Waarom neemt persoon A. het leven als het ware waar via een grauwsluier, en persoon B. niet? Wat maakt het verschil?

Verrassend perspectief

In haar boek Het ontwaakte brein biedt psychiater en onderzoeker Lisa Miller een fascinerend perspectief. Op grond van jarenlang onderzoek toont zij aan dat de mens van nature is uitgerust met een vermogen tot spiritualiteit, en dat onze hersenen veerkrachtiger en robuuster worden als dit vermogen wordt gecultiveerd. Sterker nog, geen enkele bemoeienis met de geestelijke gezondheid, via therapie of medicatie, beschermt mensen zo goed tegen depressie als persoonlijke spiritualiteit!

Vastzitten in het uitvoerend bewustzijn

Haar neurowetenschappelijk onderzoek verduidelijkt dat we allemaal altijd twee modi van bewustzijn beschikbaar hebben: uitvoerend bewustzijn en ontwaakt bewustzijn. Wanneer we in een uitvoerend bewustzijn leven, is onze fundamentele zorg: Hoe kan ik krijgen en houden wat ik wil? Deze modus van bewustzijn is nuttig, en vaak noodzakelijk. Het maakt dat we gefocust blijven op het doel of de taak waarmee we bezig zijn. Het zorgt voor gedrevenheid en het prestatievermogen dat we nodig hebben om onze doelen te stellen en te bereiken.

Maar wanneer het alleen maar, of te veel wordt gebruikt, ontstaat er een probleem met ons waarnemingsvermogen. We verliezen het grote plaatje uit het zicht, en raken gefrustreerd of overstuur wanneer dingen niet gaan zoals wij willen of hadden gehoopt. We proberen alles en iedereen in de richting van onze individuele doelen en wensen te duwen.  We gaan ons geïsoleerd en onvervuld voelen.

De ruimte van het ontwaakte bewustzijn

Als we ons ontwaakte bewustzijn inzetten, gebruiken we meerdere delen van onze hersenen. Dan zien we letterlijk meer, omdat we informatie uit verschillende bronnen integreren. In plaats van ons levenspad proberen te controleren, zien we onszelf als onderzoeker van ons pad. We kijken uit over een enorm landschap, en vragen ons af: wat laat het leven me nu zien?

Door dit ontwaakte bewustzijn kunnen we meer keuzen en kansen zien, ons meer verbonden voelen met anderen, meer openstaan voor creatieve sprongen en inzichten, en ons meer afgestemd voelen met het doel en de betekenis van ons leven. In dit ontwaakte bewustzijn zetten we onze oogkleppen af. We hebben nog wel wensen en doelen, ervaren nog wel teleurstelling en pijn, maar geven ons over aan de stroom van het leven, en letten op waar deuren open- en dichtgaan.

De grauwsluier opheffen

Er is fysiek geen verschil tussen persoon A en persoon B. Iedereen heeft de hersendelen die een rol spelen bij de verschillende modi van bewustzijn. Het verschil zit hem erin dat persoon A. niet meer heen een weer beweegt tussen beide modi, maar als het ware is vast komen te zitten in het uitvoerend bewustzijn.

Maar het goede nieuws is dat de grauwsluier opgeheven kan worden. Ook persoon A. kan bewust schakelen naar de ontwaakte bewustzijnsmodus. Hoe? Door zijn of haar aandacht te richten op de dimensie van het geestelijke, overstijgende, spirituele. Dat kan op allerlei manieren. Via kunst, levensbeschouwing, mindfulness, meditatie, creatieve therapie, lichaamswerk, religieuze of spirituele oefeningen, noem maar op.

Zonder jeuk verkennen

Ook wie niets heeft met spiritualiteit kan deze dimensie onderzoeken. Want ook al krijg je jeuk van de term ‘spiritualiteit’, je hersenen zijn gemaakt om deze dimensie te ervaren. Het gaat ten koste van je levensvreugde als je hem over het hoofd ziet. Je doet jezelf dus tekort als je hem niet verkent! Daarom ben ik zo gecharmeerd van de 3 principes. Die bieden een simpele, heldere, down-to-earth manier om de dimensie van heet ontwaakte bewustzijn te verkennen. En daarmee weer of meer zin, dankbaarheid en verbinding te ervaren!


lusteloosheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.