Skip to main content

Het #1 misverstand opgehelderd

We zijn geconditioneerd om te geloven dat nare emoties verkeerd zijn, en dat we er iets mee moeten. Het is niet raar dat we dit geloven. We verwarren onze persoonlijke ervaring van de omstandigheden met de omstandigheden zelf.

Nare ervaringen voelen vaak zo overweldigend, dat we niet kunnen zien dat er ook andere interpretaties van die omstandigheden mogelijk zijn. Op die momenten geloven we werkelijk dat onze angst, onzekerheid, oordelen iets zeggen over wat er gaan gebeuren, of over wie we zijn. Dat we vastzitten, dat er iets verkeerd gaat, dat er iets mis met ons is. En dan gaan we op zoek naar diagnoses en oplossingen.

Vele oorzaken of één?

Je kunt oneindig veel oorzaken kunt aanwijzen voor je mentale ongemak. Je jeugd, je hormonen, je partner, je kind, je baas, je werk, je traumasporen, je aanleg, je persoonlijkheid, je ouders, de oorlog, maatschappelijke ontwikkelingen, het systeem, je lichaam, de politiek, je vorige levens… de lijst met mogelijke oorzaken is eindeloos.

Het lijkt logisch om (een van) deze zaken als bron van je ongemak, pijn of onrust te bestempelen. En om op zoek te gaan naar manieren om je nare emoties op te lossen. Maar deze logica vervalt als de verwarring oplost van je persoonlijke ervaring van de omstandigheden met de omstandigheden zelf.

En daarbij zijn de 3 principes zo behulpzaam. Ze helpen je om te zien dat de oorzaak van je nare gevoel altijd dezelfde is. Dat je je slecht voelt, omdat je je nare gedachten en de gevoelens die ze creëren interpreteert als werkelijkheid.

Met dit inzicht vervalt de noodzaak om je nare emoties op te lossen.

Wat je denkt en voelt in een slechte bui is niet betrouwbaar. Het vertelt je niet hoe het nu is, maar wat jij over het nu gelooft. En wat je over het nu gelooft, verandert voortdurend.

Vroeg of laat komt je onrustige, onbetrouwbare, vernauwende denken tot rust. Dat gaat gepaard met een goed gevoel. Je ervaart helderheid, innerlijke ruimte en rust, ongeacht de aard van je omstandigheden. Je ziet dat er ook andere interpretaties mogelijk zijn. Dan reageer je op een vanzelfsprekende manier met veerkracht, wijsheid en gezond verstand op wat er voorligt.

Dit betekent dat je je goed voelt, tenzij je in de ban verkeert van je onrustige, onbetrouwbare, vernauwende denken.

En het betekent dat je niets hoeft te doen aan je slechte gevoel. Behalve bereid zijn om ze te voelen. Je negatieve emoties fungeren zo bezien als wekker die je wekt uit de ban van je benauwde interpretatie. Ze laten je weten dat je vertroebeld waarneemt. Dat je je blindstaart op één interpretatie impliceert de aanwezigheid van andere interpretaties. Je kunt erop vertrouwen dat je aan de andere kant van de vernauwing iets nieuws en ruimers zal ontdekken en ervaren. Iets dat je in staat stelt om een nieuwe realiteit te scheppen.

Je nare emoties hoeven niet weg, want ze lijken alleen vanuit je beperkte interpretatie negatief. Ze krijgen een totaal andere betekenis als je ze leert zien als uitnodiging om je onrustige denken tot rust te laten komen. Als ervaringen die je terugleiden naar helderheid, innerlijke ruimte en rust, zodat je weer toegang hebt tot je veerkracht, wijsheid en gezonde verstand.

3principes, emoties, Veerkracht, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.