Skip to main content

Floreren zonder forceren

Je hoeft niet anders, beter of specialer te zijn om authentiek, veerkrachtig, creatief en opgeruimd door het leven te bewegen.  Dat is lastig voor ons westerse brein om te bevatten.

We zijn geconditioneerd om te geloven dat we pas vrij en gelukkig zullen worden als we hard aan onszelf werken. Als we bepaalde resultaten bereikt hebben. Als we niet langer pijnlijke emoties ervaren. Als we in de ogen van anderen succesvol zijn. Als iedereen ons leuk, lief en aardig vindt. Als we onszelf leuk, lief en aardig vinden. Als er aan bepaalde voorwaarden en ideaalbeelden is voldaan.

(Waan)beelden over hoe het zou moeten zijn

Waar komt dit geloof vandaan? Uit verzet tegen het leven zoals het nu is. Uit het geloof dat jij of jouw ervaring anders, beter of specialer zou moeten zijn dan ze nu zijn. Dat geloof bestaat alleen in jouw verbeelding. Het heeft geen vaste grond in de realiteit. En toch creëren je beelden van hoe het zou moeten zijn reële ervaringen van onzekerheid, onrust en onvrede. Hoe meer verzet, hoe meer stress. Hoe meer stress, hoe meer je vervalt in uitgekauwde gedachtepatronen en verkrampt, onnatuurlijk gedrag.

Andersom geldt ook: hoe minder verzet, hoe meer welbevinden. Hoe meer je openstaat voor het leven zoals het nu is, hoe fijner je je voelt. Dan ben je niet bezig met je verleden, je toekomst of oordelen van de omgeving. Je bent überhaupt niet met jezelf bezig, omdat je opgaat in wat je aan het doen bent. Je staat open voor het onverwachte en het nieuwe. Je beweegt vanzelf authentiek, veerkrachtig en creatief door het leven. Zonder dat je probeert anders, beter of specialer te zijn dan je bent.

Verschijnen zoals je verschijnt

Je hebt alles al in je om op deze authentieke, veerkrachtige, creatieve manier door het leven te bewegen. Ongeacht je bagage, huidige omstandigheden, afkomst, labels, diagnoses, of leeftijd. Het zit ingebakken in je menselijke natuur. In plaats van blijven sleutelen aan jezelf en je ervaring van het leven, kun je je bewust worden van deze natuur.

Dan ga je vertrouwen op je aangeboren vermogen om met veerkracht, gezond verstand en wijsheid te reageren op al je ervaringen. En dan ga je je op je gemak voelen met wie van nature bent. Je hoeft niets meer toe te voegen of af te doen aan de manier waarop je verschijnt.

Als je jezelf laat zien zoals je bent, dan krijgen mensen een waarachtig beeld van je. Dan leren ze jouw unieke kijk op de wereld kennen. Dan voelen ze de ruimte om zichzelf ook te laten zien zoals ze zijn.

En dan ga je ervaren dat jouw manier van zijn er ook mag zijn. Dat de wereld ook voor jou een veilige, rijke plek kan zijn. Waar je op een vanzelfsprekende en tegelijk unieke manier uitdrukking kunt geven aan wie je van nature bent, en zonder voorbehoud beleven wat het leven te bieden heeft. Dankbaar bij voorspoed, en veerkrachtig bij tegenslag.

Ga het herkennen! 

En mocht je mijn hulp daarbij kunnen gebruiken, dan ik help je graag


3principes, zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.