Skip to main content

Je aangeboren mentale gezondheid herkennen

Ik was een echte persoonlijke ontwikkelingsjunkie. Altijd op zoek naar het volgende inzicht dat me zou helpen om de beste versie van mezelf te worden.

Tot ik dankzij het begrip van de 3 principes ontdekte dat ik al ben wat ik zocht. Dat we allemaal al zijn wat we zoeken. Als coach, trainer en auteur reik ik dit begrip aan. Zo help ik anderen om vanuit vertrouwen te leven. Ook help ik mensen om hun eigen stem te vinden om de 3 principes te delen met anderen.

De 3 principes beschrijven zó helder hoe je vast kun komen te zitten in verhalen die je over jezelf gelooft. En ze maken duidelijk dat je dit mechanisme kunt doorzien. Dan ga je begrijpen dat je niet hoeft te proberen om iemand te zijn. Dat nare emoties niet opgelost hoeven te worden. Dat je in ieder moment open kunt staan voor nieuwe inzichten en frisse gedachten om iets nieuws te creëren.

Volgens deze principes is mentale ongezondheid is niet de afwezigheid van mentale gezondheid, maar een chronische verhulling van aangeboren geestelijk welzijn.

De 3 principes zijn gebaseerd op de inzichten van de filosoof Sydney Banks. Hij formuleerde de drie fundamentele, universele principes die de menselijke ervaring mogelijk maken: Universal Mind, Consciousness en Thought.

‘Mind’ de is vormloze, eeuwige, spirituele energie achter al het leven. ‘Thought’ is het vermogen om vormen of ideeën te creëren uit die vormloze energie. ‘Consciousness’ is het vermogen je bewust te zijn van het leven en om je denkwereld als werkelijkheid te ervaren.

Deze principes nodigen je uit om uit te zoomen van je persoonlijke beleving van de realiteit, naar hoe die beleving tot stand komt. Dat schept ruimte om te zien dat ieder mens altijd toegang heeft tot innerlijke rust, vrijheid en geluk. Dat we geboren worden met het vermogen om helder en veerkrachtig te reageren op onze angstige en onzekere ervaringen. Dat we alleen lijden op momenten dat we in alle onschuld de kracht van Thought tegen onszelf gebruiken. Dan zijn we geneigd om onze veranderlijke gedachten voor waar aan te nemen, en te handelen naar de ‘werkelijkheid’ die ze creëren.

Door begrip van deze principes zal je neiging om je vluchtige gedachten voor waar aan te nemen afnemen, en zal je dus minder geneigd zijn om ze te geloven en ernaar te handelen. Je wordt je bewust van wat je ervaart als je geest tot rust komt; een natuurlijke innerlijke staat die gepaard gaat met een gevoel van vrede en moeiteloosheid. Dan ga je ook begrijpen dat alleen je persoonlijke denken deze natuurlijke gezonde toestand in de weg kan staan.

Dit perspectief reik ik mensen aan in individuele coaching en in groepsbijeenkomsten.  Niet door op zoek te gaan naar de oorzaken van problematisch gedrag en mentaal ongemak. Maar door de bron van mentaal welbevinden te onthullen en herkennen. Van harte welkom!

3 principes, sydney banks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.