Skip to main content

Je denkfilter en lichte & duistere emoties

Mens-zijn is onderhevig zijn aan veranderlijke emoties. Dat is geen probleem dat opgelost moet worden. Ook niet als je emoties je overweldigen. Ook niet in de greep van je overlevingsstrategieën.

Fysieke manifestatie

Een emotie is een automatische, vluchtige respons op wat je waarneemt. Wat je waarneemt is niet hetzelfde als wat er gebeurt. Wat je waarneemt is je persoonlijke interpretatie van wat er gebeurt.
Je emoties kun je zien als de output van de onbewuste verwerkingsprocessen van je systeem. Ze zijn fysieke manifestaties van wat je gelooft over wat je ervaart.

Dat wil dus niet zeggen dat er geen dingen gebeuren of dat je ervaring niet echt is. Er gebeuren echt dingen en je hebt een reële ervaring van angst, blijdschap, boosheid, tevredenheid enzovoort. Wat gebeurt is in zichzelf neutraal; het is wat het is. Wat je ervaart, is jouw persoonlijke interpretatie van wat er gebeurt. Het filter van je persoonlijke gedachtesysteem is de bemiddelende instantie tussen beide.

Het filter van je gedachtensysteem

Het interpreteren van wat is, gebeurt buiten je controle om. Je brein duidt het nu, en voorspelt de toekomst op grond van conclusies uit het verleden. Dat gaat op de automatische piloot. Zo ontstaan geconditioneerde patronen.

Dat betekent niet dat je gedoemd bent om op de automatische piloot patronen te herhalen. Je bent immers geen statische robot, maar een bewust, dynamisch wezen.

Het filter van het persoonlijke gedachtesysteem is niet altijd op dezelfde manier afgesteld. Soms laat het meer licht door, en soms minder.

Als het filter weinig licht doorlaat, ervaar je onrust, schaarste onzekerheid, stress, onbehagen. Dan vat je jezelf op als kwetsbaar, behoeftig ikje, afgescheiden van het geheel van het leven. Op zo’n moment ervaar je dat je iets mist, dat je gehecht bent aan een andere uitkomst, dat je bent afgescheiden van het geheel. Je neemt jezelf vervormd waar. Op een manier die niet strookt met de waarheid van het leven. Dan val je terug op je beperkte, geconditioneerde gedrag in een poging je ervaring te controleren.

Laat het filter veel licht door, dan ervaar je helderheid, overvloed, ontspanning, vertrouwen, welbevinden. Je mist niets, je neemt het zoals het komt, en beweegt mee als golf in de oceaan van het leven. Controle is dan geen issue. Je hebt toegang tot gedrag dat buiten de beperkingen van je conditionering ligt.

Verstoorde balans

De mate waarin het filter licht doorlaat fluctueert. Verduistering en verlichting wisselen elkaar vanzelf af, net als dag nacht. Dat is de dynamiek van het leven.

Het natuurlijke dag- en nachtritme kan verstoord raken. Dan word je bang voor je emoties. In je drang je ervaring te controleren, verkeer je continu in de greep van je conditioneren en overlevingsstrategieën.

Maar ook dan geldt nog steeds: je bent een bewust wezen. Je hebt het vermogen om je bewust te zijn van de rol die het denken speelt bij het creëren van al je emoties. Je hebt het vermogen om nieuwe ervaringen toe te laten in je bewustzijn. Je hebt het vermogen om te herkennen dat je oneindig veel ruimer bent dan je zelfbeeld. Je hebt het vermogen minder bang te worden voor je emoties door ze te gaan begrijpen. De balans kan weer herstellen.

3principes, emoties, sydney banks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.