Skip to main content

Een formule voor flow

Een kwestie die mij vroeger mateloos fascineerde, was de vraag hoe het komt dat je soms in een flow zit en op andere moment juist helemaal niet. Waarom voel je je het ene moment vrij en open, en het andere gespannen en gesloten?

Ik was altijd op zoek naar ideeën, theorieën en modellen die me hielpen antwoord op deze vraag te vinden. Deels vanuit nieuwsgierigheid, en deels vanuit het idee dat het misschien mogelijk was om nooit meer in een gespannen, verkrampte staat terecht te komen. Tot ik voor het eerst kennismaakte de 3 principes via het boek The Inside Out Revolution van Michael Neill.

Dat boek sloeg bij me in als een bom. Het trok me los uit het denken over mezelf en mijn ervaringen als persoon. En daardoor kon ik steeds helderder gaan zien dat ik niet hoef te streven naar wat voor staat dan ook.

De 3 principes

Als mens zijn we een unieke uitdrukking in de vorm van de universele, vormloze levensenergie (het principe van Universal Mind). We zijn gezegend met het vermogen om via de kracht van het denken vormen of ideeën te creëren uit die vormloze energie (het principe van Thought), en met het vermogen om ons bewust te zijn van het leven en om onze denkwereld als werkelijkheid te ervaren (het principe van Consciousness).

Deze drie principes liggen ten grondslag aan onze voortdurend veranderende ervaring van de werkelijkheid. Michael Neill vat het in zijn boek kort maar krachtig samen in de volgende formules:

Universal Mind + Consciousness + Thought = werkelijkheid

Universal Mind + Consciousness + New Thought = nieuwe werkelijkheid

Ons denken verandert van moment tot moment, dus het vermogen om een nieuwe gedachte te hebben over een oude situatie is natuurlijk en altijd aanwezig. Je kunt erop vertrouwen dat op de ene gedachte vanzelf een andere zal volgen. Dan verandert je ervaring van de realiteit.

Het probleem is dat we hier juist niet op vertrouwen. En dan houden we onszelf gevangen in een beklemmende ervaring van de realiteit.

Hierover mijmerend kwam er nog een formule in me op:

Consciousness + Thought in lijn met Universal Mind = flow

Consciousness + Thought in verzet tegen Universal Mind = lijden

In elk moment krijgt de vormloze universele levensenergie vorm (Universal Mind). Het leven ontvouwt zich zoals het zich ontvouwt. Daarbij gebeurt er van alles dat niet onze persoonlijke voorkeur heeft. Die persoonlijke voorkeur komt voort uit ons vermogen om te denken (Thought). Dankzij dat vermogen kunnen we ons een voorstelling maken van hoe onze ervaring er ook uit zou kunnen zien. We kunnen ons een voorstelling maken van wie we zijn, wie we wel of niet willen zijn, of hoe we wel of niet gezien willen worden. We kunnen ons een voorstelling maken van wie een ander is, en van hoe we graag willen dat hij is.

Vanuit die voorkeuren kan verzet ontstaan. Verzet tegen de manier waarop het leven zich in het nu ontvouwt. Tegen wat ons overkomt. Tegen hoe een collega of dierbare zich gedraagt. Tegen hoe iemand anders ons ziet. Noem maar op.

Verzet of meebewegen

We gaan niet over wat zich aandient in ons bewustzijn. Wat gebeurt, gebeurt, en we voelen wat we voelen. Soms reageren we op een heldere manier op wat we ervaren. Dan bewegen we mee met de stroom van het leven. En dan gebruiken we de kracht van het denken op een constructieve manier. We reageren helder op wat het moment van ons vraagt. Ondernemen zinvolle acties in het hier-en-nu. Er is sprake van flow, ook al zijn de omstandigheden misschien zwaar.

Op andere momenten worden we zo overweldigd door wat we ervaren dat we ertegen in verzet komen. Dan gaan we op zoek naar controle om onze onrust te hanteren. We reageren niet op wat het moment van ons vraagt, maar op wat we geloven over onszelf en onze toekomst. We vervallen in oude gedachtepatronen en grijpen ons vast aan overlevingsstrategieën. In alle onschuld laten we de kracht van het denken tegen onszelf werken. En dan voegen we lijden toe aan de omstandigheden.

Voel en flow

Het is zó behulpzaam om met deze onpersoonlijke blik naar je ervaring te kijken. De stroom van het leven beweegt altijd door. Soms triggert dat een verzet-respons. Dat is geen probleem dat bestreden of opgelost moet worden. Het is gewoon hoe het werkt in de menselijke ervaring. Alles stroomt, en soms zijn we in verzet tegen de stroom. Je kunt de respons herkennen of opmerken in de vorm van een naar gevoel. Als je gevoel er mag zijn, ontspant je geest. Dan komt er vroeg of laat vanzelf een nieuwe gedachte op die je inspireert om een constructieve actie te ondernemen in het hier-nu. Om liefde, helderheid en inspiratie de wereld in te brengen, in plaats van je ik-gerichte responsen en gedachten te volgen.

Hoe vaker je dat ervaart, hoe meer je erop gaat vertrouwen dat je vanzelf gevoed wordt met nieuwe opwellingen, inzichten en ideeën. En hoe meer je daarop vertrouwt, hoe minder verzet, hoe minder lijden, hoe meer flow, hoe meer liefde. Dankjewel, Michael Neill, dat je me hierop hebt gewezen!

3principes, michael neill

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.